Ředitelství silnic a dálnic úspěšné v dalších soudních sporech

10.03.2015 12:35

Ředitelství silnic a dálnic uspělo s odvoláním u městského soudu v Praze ohledně žaloby, kterou na něj podalo třináct vlastníků nemovitostí poblíž pozemní komunikace I/27 Přeložka Třemošná. Ti žalovali ŘSD kvůli údajnému hluku.

Ředitelství silnic a dálnic úspěšné v dalších soudních sporech
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

„Jsem velmi rád, že soud přihlédl k naší argumentaci. Jeho rozhodnutí vnímám jako pozitivní a racionální, neboť hrozil precedens, který by mohl do budoucna komplikovat provozování pozemních komunikací v České republice“ konstatuje Jan Kroupa generální ředitel ŘSD.

Na návrh ŘSD Městský soud v Praze zrušil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 4, kterým původně soud vyhověl žalobě 13 žalobců, vlastníků nemovitostí poblíž silnice I/27 Přeložka Třemošná, a uložil ŘSD ČR, aby se zdrželo obtěžování žalobců hlukem z této pozemní komunikace. 

Městský soud v Praze naopak souhlasil s právní argumentací ŘSD ČR a mj. konstatoval, že výše citovaný rozsudek  Obvodního soudu pro Prahu 4 neshledal v souladu s právním názorem, který v obdobné věci vyslovil Ústavní soud, který se týkal hluku na magistrále v Praze, a ve které Ústavní soud doslova uvedl: „…obecné soudy v situaci kolize dvou základních práv neodůvodněně preferovaly ochranu vlastnického práva vedlejších účastníků, jako vlastníků nemovitostí bezprostředně sousedících s pozemní komunikací, čímž zasáhly současně ústavně nekonformním způsobem do vlastnického práva stěžovatele. Je přitom nepochybné, že stav předmětné místní pozemní komunikace, včetně provozu na ní, je výsledkem … vývoje, který mohl být mnohým z vedlejších účastníků znám již v době nabytí jejich vlastnického práva.“

Případ bude znovu projednávat Obvodní soud pro Prahu 4, který je ovšem už vázán právním názorem městského soudu v Praze.

V krátké době se tak jedná o další spor, kde dal soud ŘSD za pravdu. Minulý týden zamítl Krajský soud v Hradci Králové žalobu Lubomíra Bažanta a jeho sestry Leony Šimůnkové, kteří se domáhali zrušení vyvlastnění pozemků nedaleko Práskačky na trase dostavby dálnice D11 do Hradce Králové.

ŘSD je ovšem úspěšná například i v soudních sporech se zhotoviteli. Například ve věci neoprávněně fakturované valorizace na práce při výstavbě dálnice D47 u Ostravy, soud opakovaně rozhodl ve prospěch ŘSD. Šlo o více než o 185,5 mil Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…