Řemeslná show na Jarově představila 4. nejlepšího kamnáře Evropy

05.02.2015 17:01

Střední odborná škola stavební a zahradnická v Praze na Jarově pojala letošní řemeslnou přehlídku pro novináře v oslavném duchu. Mohla se totiž pochlubit jedním z nejlepších mladých kamnářů Evropy. Student dvouleté nástavby Michal Podsedník obsadil na Mistrovství Evropy kamnářů v rakouském Welsu vynikající 4. místo. V rámci řemeslné show se na Jarově kromě talentovaného kamnáře představili mladí malíři-lakýrníci, zedníci a truhláři.

Řemeslná show na Jarově představila 4. nejlepšího kamnáře Evropy
Foto: Střední odborná škola stavební a zahradnická
Popisek: Úspěšný student Střední odborné školy stavební a zahradnické Michal Podsedník.

ME kamnářů trvalo 3 dny. Během nich se 19letý český řemeslník utkal celkem s 8 soupeři z různých evropských zemí. Medailové pozice obsadily kamnářské velmoci: Švýcarsko, Rakousko a Německo. První den soutěžící připravovali materiál, rýsovali půdorys a stavěli sokl. Druhý den opracovávali a osazovali kachle, navrhovali a řezali vyzdívky topeniště a tahového systému a třetí den věnovali dokončovacím pracím. Porota hodnotila nejen řemeslnou zručnost a milimetrovou přesnost, ale například i pořádek na pracovišti.

„Upřímně řečeno zpočátku jsem byl z toho 4. místa trochu zklamaný, protože jsem mohl dopadnout lépe. Měl jsem trochu problémy s časem, poslední 4 hodiny jsem už musel jet úplně naplno, abych to stihnul. Nakonec jsem ale docela spokojený, byla to pro mě obrovská zkušenost. Velmi mě potěšila atmosféra v kolektivu soutěžících. Spíše než že bychom proti sobě bojovali, tak jsme si vzájemně pomáhali, půjčovali nářadí a radili,“ říká Michal Podsedník.

Podsedníkovi se v Rakousku 4. místem podařilo napodobit svého předchůdce Jana Kouteckého, který dosáhl v minulém ročníku ještě o jednu příčku výše. Ojedinělý šampionát pro mladé talenty do 25 let se koná jako olympijské hry pouze jednou za 4 roky. 

„Michal nám všem udělal obrovskou radost, jsme na něj velmi pyšní. Jeho úspěch zároveň bereme jako vzkaz, že jdeme dobrým směrem a že česká kamnařina patří mezi elitu,“ říká ředitel Střední odborné školy stavební a zahradnické Miloslav Janeček.

„Zdá se, že se pomalu dostáváme z doby temna. Vždyť komunisté obor kamnářství zrušili jako zbytečný a tím přerušili bohatou řemeslnou tradici,“ říká prezident Cechu kamnářů ČR Pavel Rynda, který odborné kamnářské předměty na pražské škole učí.

V rámci čtvrteční řemeslné show škola představila další 3 obory: malířství-lakýrnictví, zednictví a truhlářství. Mladí malíři-lakýrníci předváděli dekorativní techniku „TRAVERTINO“, která spočívá ve vytváření věrné kopie skutečného přírodního kamene, a ručně malovali imitaci mramoru klasickou technikou. Žáci oboru zedník zase pod vedením příslušného mistra vyráběli keramický obklad a žáci oboru truhlář malou dětskou stoličku.

SOŠ stavební a zahradnická je unikátní institucí v českém vzdělávacím systému. Sdružuje totiž dvě studijní zaměření, která se na první pohled mohou zdát naprosto odlišná – stavební a zahradnické. Ve skutečnosti mají ovšem naopak mnoho společného. Obě vyžadují šikovné ruce a obě vedou k tvorbě estetických i užitečných věcí pro každodenní život.

Jedna z největších pražských škol, která má díky svému zahradnickému předchůdci více než 100letou tradici, se může pyšnit komplexní nabídkou řemeslného vzdělávání. Přihlášku ke studiu pro školní rok 2015/2016 lze podat nejpozději do 15. března 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…