Součinnost VTÚ a ŘLP ČR zvyšuje bezpečnost využívání vzdušného prostoru

26.01.2016 13:11

Úzká součinnost mezi Vojenským technickým ústavem, s. p. a Řízením letového provozu České republiky, s. p. pokračuje zdárně dál. Svědčí o tom i nedávno podepsaná rámcová smlouva o spolupráci obou státních podniků, kterou podepsali generální ředitel ŘLP ČR, s. p. Jan Klas a ředitel VTÚ, s. p. Jiří Protiva.

Součinnost VTÚ a ŘLP ČR zvyšuje bezpečnost využívání vzdušného prostoru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dopravní letadlo, ilustrační foto

Vzájemná smlouva zastřešuje očekávanou společnou práci v oblasti ATM v rámci evropských projektů „SESAR 2020“ a „SESAR Deployment Programme“, které řeší výzkum, vývoj a implementaci projektů vycházejících z technologického pilíře programu „Jednotného evropského nebe“ (SES). Důraz na spolupráci ŘLP ČR, s. p., a VTÚ, s. p., bude zaměřen na aspekty celoevropského řešení plánování a trajektorie vojenských letů. Smlouva dále rámcuje civilně-vojenskou spolupráci při zavádění projektu Neopteryx. VTÚ, s. p., prostřednictvím svého odštěpného závodu Vojenského technického ústavu letectva a protivzdušné obrany (VTÚLaPVO) se bude podílet na řešení všech operačních, technických a dalších aspektů propojování nového systému Neopteryx a systémů řízení letového provozu Armády České republiky.

Tato důležitá spolupráce dvou státních podniků, která významně ovlivňuje bezpečnost využívání vzdušného prostoru, navazuje na úspěšný projekt civilně-vojenské integrace oblastních letových provozních služeb v českém vzdušném prostoru, který byl dokončen v roce 2014.

„Podpis rámcové smlouvy představuje pro Vojenský technický ústav, respektive pro jeho odštěpný závod VTÚLaPVO další progresivní krok ve spolupráci s Řízením letového provozu ČR. S integrací civilního a vojenského ŘLP máme zkušenosti, jsme držiteli architektury a naši odborníci disponují příslušnou kvalifikací a odbornými znalostmi pro další efektivní směřování obdobných projektů. Důležitým ukazatelem je efektivní propojení ministerstev dopravy a obrany skrze tyto dva státní podniky,“ říká ředitel VTÚ, s. p. Mgr. Jiří Protiva a dodává, že tato rámcová smlouva bude následně rozpracována do konkrétních prováděcích dokumentů na dílčí mezinárodní projekty.

Z podkladů zpravodaje Strip (autor Petr Brouček) připravil: Pavel Lang, VTÚ, s. p.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…