Stanovisko ředitele ÚOKFK

12.06.2016 21:47

Stanovisko ředitele ÚOKFK plk. Ing. Mgr. Jaroslava Vilda ke vzniku Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ)

Stanovisko ředitele ÚOKFK
Foto: Pavel Kozdera
Popisek: Znak ÚOKFK

V průběhu posledních dnů se množí otázky sdělovacích prostředků týkající se mého stanoviska ke vzniku Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Tento záměr, o němž jsem byl svým nadřízeným před několika týdny informován, vnímám jako rozhodnutí vedení policie, které budu respektovat. Realizace připravované reformy nebude jednoduchá, ale je rozhodně v podmínkách našeho útvaru zvládnutelná. Nemyslím, že by organizační změna, spočívající zejména ve spojení dvou policejních útvarů, automaticky znamenala negativní ovlivňování zpracovávaných případů – naopak.

Co mě v souvislosti s aktuálním děním mrzí, jsou výroky v různých médiích, týkající se našeho útvaru. Mnozí jej hodnotí jako nevýkonný, z něhož unikají informace, a který si nezaslouží důvěru. Snad si mohu dovolit vyslovit názor, že s takovým hodnocením zásadně nesouhlasím. Přitom nezastírám, že na ÚOKFK nejsou a nebyly žádné problémy, nicméně s obdobnými problémy se potýkají i jiní. Ve vztahu k našemu útvaru je však jejich interpretace velice zavádějící a tendenční.

V souvislosti s úniky informací jsou zpravidla zmiňovány čtyři případy. Jde o kauzy: Petržílek, Kotrč, Jach a Holub. Bývalý vedoucí odboru analytiky a informatiky útvaru Jan Petržílek byl zadržen v listopadu 2013. Do současné doby případ nebyl pravomocně ukončen a navíc by se toto řízení mělo týkat jeho působení u BIS, nikoliv ÚOKFK. Rostislav Kotrč byl soudem nepravomocně zproštěn obžaloby a případ tak není pravomocně ukončen. Bývalý pověřený náměstek útvaru Jiří Jach je v médiích spojován s kauzou Vidkun. Podle mých informací však pouze podal vysvětlení, kdy nebyl ani zadržen, ani z ničeho obviněn. Radek Holub je vazebně stíhán, kdy s ohledem na minimum mně dostupných informací nezbývá než ctít presumpci neviny a vyčkat na pravomocné rozhodnutí.

Zároveň bych chtěl uvést, že žádný z příslušníků ÚOKFK nebyl minimálně po dobu mého působení ve vedení útvaru (v souvislosti s úniky informací, ani jiným protiprávním jednáním) odsouzen.

Další výroky se týkají údajně nekvalitní práce útvaru a jeho špatných výsledků. Podotýkám, že od roku 2013 do současnosti bylo pravomocnými rozsudky skončeno 146 našich případů, v rámci kterých bylo pravomocně odsouzeno celkem 328 osob. Mohu pro ilustraci jmenovat pravomocné rozsudky nad lobbistou Markem Dalíkem, soudcem Josefem Knotkem či nad místostarosty Žamberka či Kolína, v rámci kterých byly osoby odsouzeny k nepodmíněným trestům odnětí svobody.

Jsme svědky situace, kdy je náš útvar označován za špatný, nevýkonný, a z kterého unikají informace. Neobjektivní hodnocení útvaru a následné srovnávání s jinými útvary je možná mediálně zajímavé, ale účelové a nepravdivé. Zbytečně tak vyvolává emoce a vytváří příkopy mezi policisty, kteří by naopak měli spojit své síly a spolupracovat. Skutečná statistika úspěchů a problémů (včetně široce mediálně diskutovaných úniků informací) je totiž zcela jiná a naopak hovoří o výkonnosti útvaru a dobré práci naprosté většiny jeho policistů.

plk. Ing. Mgr. Jaroslav Vild
ředitel ÚOKFK
10. června 2016

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…