Kutná Hora: Starobylé město se stává i vysokoškolským centrem

24.03.2015 6:30

Historické prostory Jezuitské koleje v Kutné Hoře jsou sídlem nejen Galerie Středočeského kraje (GASK), ale i místem pro učebny kolínské Academia rerum civilium – Vysoké školy politických a společenských věd.

Kutná Hora:  Starobylé město se stává i vysokoškolským centrem
Foto: praha.eu
Popisek: Krajský úřad Středočeského kraje

„Jsem rád, že Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře ožije i studentským životem. Záměrem kraje bylo využít tyto volné prostory pro vysoké školství, které by přivedlo studenty po vzoru dalších středočeských měst i do Kutné Hory. Tato spolupráce prospěje kraji i škole a přispěje k obohacení programů GASK,“ řekl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD).

Při zahájení činnosti školy v prostorech Jezuitské koleje v Kutné Hoře se v refektáři GASK konala tisková konference, kde škola představila svoji činnost a plány. Konference se kromě zástupců školy v čele s rektorem Jánem Liďákem a zástupců GASK zúčastnil i středočeský radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek (KSČM). „Je to významný okamžik – spojujeme středočeskou vlajkovou kulturní instituci, Vysokou školu politických a společenských věd a nádherné historické prostory města Kutná Hora,“ řekl radní Štefek.

Vysoká škola politických a společenských věd vznikla v roce 2003

Academia rerum civilium – Vysoká škola politických a společenských věd vznikla v roce 2003 a má akreditovaný bakalářský program Politologie v denní i kombinované formě studia. Věnuje se i vědě a výzkumu a mezinárodním konferencím, akademii třetího věku a volnému času. Nabízí i možnosti účastnit se výměnných programů ERASMUS a to nejen na partnerských školách.

V refektáři se o víkendu konala přednáška na téma „Mezinárodní migrace a islám v Evropě“. Kulturní oblast otevřelo téma „Karel Havlíček Borovský a jeho inspirace pro moderní české myšlení“, inspirativní pro všechny generace byl příspěvek „Psychologie pro každý den“. Historii byl věnován i bod „Mayská kultura“, který se věnoval mnoha legendám tajemné civilizace.

„Rozvíjet se bude i spolupráce školy s krajem a naší galerií, což bylo ostatně i v podmínkách výběrového řízení, které kraj se záměrem dostat vysokoškoláky do Kutné Hory v roce 2014 vyhlásil. Mimo jiné se připravuje na duben i mezinárodní vědecká konference Aktuální problémy současného světa: politika, ekonomika, společnost,“ dodal radní Štefek. Za nájem v Jezuitské koleji bude škola platit přes milion korun ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…