Transparentní VZP: jako jediná pojišťovna zveřejňuje žádosti o smlouvy

09.04.2015 12:39

Všeobecná zdravotní pojišťovna udělala další významný krok k tomu, aby její rozhodování bylo plně srozumitelné a transparentní. Týká se vyřizování žádostí lékařů a zdravotnických zařízení, která chtějí s touto nejsilnější zdravotní pojišťovnou uzavřít smlouvu. Od dubna byl spuštěn nový web, kde se do pěti dnů od podání objeví každá žádost o smlouvu. Do 30 dnů bude zveřejněn i rozbor žádosti a následně i samotné rozhodnutí. Každý tak bude mít jistotu, že nebyl např. odmítnut, zatímco někdo, kdo přišel po něm a žádal o totéž, smlouvu záhadně dostal.

Transparentní VZP: jako jediná pojišťovna zveřejňuje žádosti o smlouvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

VZP je jedinou zdravotní pojišťovnou, která takto zprůhlednila systém uzavírání smluv. Stejně jako loni, kdy jako první zveřejnila smlouvy se všemi nemocnicemi, tak jde v čele snah o maximální průhlednost nakládání s penězi z veřejného zdravotního pojištění. Ročně VZP vydá na péči o své klienty bezmála 150 miliard korun a péči pro ně má zajištěnou u více než 40 tisíc smluvních partnerů v každém koutě Česka. Také v tom nemá mezi zdravotními pojišťovnami konkurenci.

Cílem novinky je umožnit, aby byl celý proces pod veřejnou kontrolou. Změnu, s níž souvisí i ujasnění kompetencí mezi regionálními pobočkami a ústředím VZP, schválila koncem ledna správní rada pojišťovny. Kromě toho, že veškeré žádosti a rozhodnutí budou zveřejňovány na webu, bude nově také každé rozhodnutí přezkoumatelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

11:46 ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

Dozvědět se o možnostech, jak co nejlépe ušetřit za energie, zkonzultovat pořízení fotovoltaiky či t…