ÚOHS: Havířov měnil okna v rozporu se zákonem, pravomocná pokuta činí 1,5 milionu korun

16.10.2016 9:00

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže potvrdil svým pravomocným rozhodnutím uložení pokuty ve výši 1 500 000 Kč statutárnímu městu Havířovu za chyby ve veřejné zakázce „Výměna oken v obytných domech ve vlastnictví města Havířov".

ÚOHS: Havířov měnil okna v rozporu se zákonem, pravomocná pokuta činí 1,5 milionu korun
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže potvrdil svým pravomocným rozhodnutím uložení pokuty ve výši 1 500 000 Kč statutárnímu městu Havířovu za chyby ve veřejné zakázce „Výměna oken v obytných domech ve vlastnictví města Havířov“.

Zadavatel diskriminoval uchazeče, když požadoval takové technické parametry oken, které vytvářely neodůvodněné překážky hospodářské soutěže. Zadavatel nastavil požadavky na počet komor, stavební hloubku rámů a křídel i součinitele prostupu tepla tak, že značně zúžil okruh dodavatelů, kteří daným požadavkům byli schopni vyhovět. Uvedený postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

Zadavatel je při formulaci technických podmínek povinen dodržovat zejména zásadu nediskriminace. Pokud jsou technické podmínky stanoveny tak, že bez zjevného důvodu ve svém souhrnu vylučují ze soutěže o veřejnou zakázku dodavatele, kteří nejsou schopni dostát všem stanoveným požadavkům, aniž by jich bylo v konkrétním případě třeba, pak takové jednání zjevně brání hospodářské soutěži, a to jak ve vztahu ke konkrétní zakázce, tak obecně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…