Univerzita obrany, škola s tradicí a perspektivou, vyřadila své letošní absolventy

30.07.2016 18:20

Více než dvě stě absolventů Fakulty vojenského leadershipu a Fakulty vojenských technologií bylo v pátek dopoledne slavnostně vyřazeno na nástupišti Univerzity obrany. Stalo se tak symbolicky prostřednictvím nejlepšího absolventa poručíka Ondřeje Macha, jehož před bojovým praporem školy „pasoval“ univerzitním mečem rektor-velitel UO brigádní generál Bohuslav Přikryl.

Univerzita obrany, škola s tradicí a perspektivou, vyřadila své letošní absolventy
Foto: Univerzita obrany
Popisek: Univerzita obrany

Rektoru veliteli při tradičním vojenském aktu asistovali náměstkyně ministra obrany Alena Netolická a zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajor Jaroslav Kocián. Spolu s nimi se slavnostního ceremoniálu ukončení vojenského studia zúčastnili další ústavní činitelé a představitelé Ministerstva obrany ČR a Generálního štábu Armády ČR, mezi nimi místopředseda Senátu PČR Ivo Bárek či předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu PČR František Bublan.

Brigádní generál Bohuslav Přikryl společně s náměstkyní ministra obrany Alenou Netolickou pasuje poručíka Ondřeje Macha
Brigádní generál Bohuslav Přikryl společně s náměstkyní ministra obrany Alenou Netolickou pasuje poručíka Ondřeje Macha.

Náměstkyně Alena Netolická ocenila současné postavení jediné vysoké vojenské školy v ČR: „Univerzita obrany má dnes vynikající renomé nejen v přípravě vojenských profesionálů, ale také je významnou a prestižní vědeckou institucí.“

Rektor-velitel Bohuslav Přikryl jmenoval dvě výzvy, které před čerstvé absolventy staví současná mezinárodní situace: „První výzvou je nutnost trvalé péče o náš stát, o zabezpečení jeho obranyschopnosti, o kvalitu jeho vnitřního fungování, o nepřetržitou kultivaci vztahů a upevňování vzájemné důvěry mezi občanskou společností, příslušníky ozbrojených sil, orgány veřejné správy a politickou reprezentací republiky. Tou druhou výzvou je pak plnohodnotná účast na aktivitách severoatlantické aliance, Evropské unie i v širším mezinárodním kontextu.“

Rektor odměnil nejlepší absolventy

Po symbolickém aktu vyřazení proběhlo vyhlášení rozkazů o udělení odměn nejlepším absolventům vojenského studia. Desítku úspěšných studentů odměnili rovným dílem ministr obrany a rektor-velitel UO. Dar rektora Polish Air Force Academy Deblin předal nejlepšímu absolventovi leteckých specializací poručíkovi Michalu Křejčiříkovi plukovník Waldemar Golebiowski.

Poté, co se odměnění studenti zařadili zpět na své místo, vyrazili spolu se svými kolegy na slavnostní pochod, během něhož pozdravili hosty na čestné tribuně. Již během pochodu se pozornost přítomných obracela k obloze. Nejprve po ní přeletěla vrtulníková formace, kterou tvořil jeden stroj Mi-17 a dva vrtulníky Mi-24/35 z letecké základny v Náměšti nad Oslavou a následně formace dvou bojových letounů JAS-39 Gripen ze základny v Čáslavi. Nakonec se k obloze v rámci zažitého zvyku vznesly více než dvě stovky čepic.

Vyřazení sledovali nejen příbuzní, ale i širší veřejnost

Významnému okamžiku ve vojenské kariéře byli přítomni také známí a příbuzní vyřazených studentů. Spolu s nimi však tentokrát vstoupili do areálu univerzitních kasáren také zájemci z řad široké veřejnosti, kteří po vojenském nástupu mohli shlédnout exhibiční vystoupení jednotky čestné stráže Armády ČR a poté si prohlédnout vystavenou vojenskou techniku, výstroj a výzbroj vojáka české armády a také si zastřílet na laserovém střeleckém trenažéru. Součástí slavnostního dne byla také akční ukázka boje zblízka MUSADO MCS a prohlídky speciálních laboratoří kateder zbraní a munice, strojírenství, bojových a speciálních vozidel.

Čerství absolventi nastupují bezprostředně po vyřazení ke svým útvarům. Jejich místa hned v pondělí 1. srpna zaujmou více než tři stovky vojenských nováčků, přijatých ke studiu na Univerzitě obrany v následujícím akademickém roce. Na úvod vojenské kariéry je čeká dvouměsíční základní příprava ve Vyškově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…