VUT Brno: Armin Delong devadesátiletý

01.02.2015 18:06

Před sedmdesáti lety zde – tehdy na Českoskoslovenské Vysoké škole technické Eduarda Beneše – po válce začínal jako žák, pomocná vědecká síla a asistent profesora Aleše Bláhy. Krátce před svými devadesátými narozeninami, 22. ledna, se na svůj mateřský Ústav teoretické a experimentální elektrotechniky FEKT VUT v Brně prof. Ing. Armin Delong, Csc., Dr.h.c. – dlouholetý ředitel Ústavu přístrojové techniky Československé akademie věd, zase vrátil. Tentokrát proto, aby se zde setkal s doktorandy a pamětníky.

VUT Brno: Armin Delong devadesátiletý
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Účast jim přislíbil Armin Delong již při příležitosti Slavnostního zasedání Vědecké rady VUT v Brně na konci loňského listopadu, kdy mu škola udělila čestný titul doctor honoris causa.  Připomeňme, že setkání navázalo na obdobnou příležitost z roku 2013, kdy byl tentýž čestný titul udělen prof. Josefu Dadokovi, který po válce na stejném Ústavu teoretické a experimentální elektrotechniky (ÚTEE) rovněž u profesora Bláhy studoval a pracoval jako asistent. 

ÚTEE se tak může chlubit dvěma významnými, světově uznávanými odborníky, které na jejich dráhu přivedl profesor, jež svým přístupem k výchově mladé generace předběhl dobu.

„Při takových setkáních s mladými vždycky zdůrazňuji, že profesor na vysoké škole musí být badatel, který nemůže jen přednášet ze starých skript. Profesor Bláha pracoval v laboratoři a přizval mé kolegy Zobače, Drahoše a mne k vývoji elektronového mikroskopu.  To mne ovlivnilo na celý život…,“ vzpomíná Armin Delong.  „Letos je to 65 let, kdy jsme dokázali uvést do chodu první elektronový mikroskop v Československu na Ústavu teoretické a experimentální elektrotechniky a zařadili se tak mezi několik zemí na světě, kde to také zvládli.“

Profesor Armin Delong je stále činný ve firmě, které nese jeho jméno – Delong Instruments, i když mu nepatří.  „Vychováte-li dobré žáky, pak snad můžete počítat s tím, že vás nechají i po vašem odchodu do důchodu být nablízku oboru, kterému jste věnovali celý život. Mně se to podařilo,“ říká s úsměvem Armin Delong. Konstatoval, že moravská metropole hraje stále významnou roli ve světovém vývoji a výrobě elektronových mikroskopů, které se v Brně věnují firmy FEI, TESCAN a Delong Instruments. Pro udržení tohoto postavení v dalších letech postavil prof. Delong před mladé doktorandy novou výzvu vývoje „personálního“ elektronového mikroskopu pro biologické výzkumy a praxi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…