VUT v Brně zahájilo další etapu využití svých nových technologií v Číně

08.10.2014 8:50

Vysoké učení technické v Brně představilo v uplynulých dnech na platformě CzechTechChina Center v Suzhou svoje nové energeticky úsporné technologie. Technologie se setkaly s okamžitým zájmem a ihned startují navazující projekty.

VUT v Brně zahájilo další etapu využití svých nových technologií v Číně
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

„Pro představení našich technologií jsme si vybrali Suzhou, kde můžeme navázat na úspěch naší biotechnologie Hydal. Hydal vyrábí biopolymer z použitého fritovacího oleje a právě v Suzhou je budována pilotní továrna. Ve spolupráci s CzechTrade a CzechTechChina Center jsme připravili uvedení dalších tří našich technologií – dvoupalivového hořáku, našich testovacích zařízení pro technologie čištění vzduchu a chytrou stěnu pro budovy,“ uvedl rektor VUT v Brně Petr Štěpánek.

„Naše technologie se setkaly s okamžitým zájmem – reagují totiž na aktuální potřeby Číny. Takže naše testovací zařízení bude použito ke spolupráci na projektu s čínskou firmou Shangtex a testovat nové materiály pro filtraci vzduchu. Dvoupalivový hořák budeme testovat pro spalování použitého fritovacího oleje společně s čínskými partnery. Chytrou stěnu přizpůsobíme požadavkům čínského trhu – především propojením se solárními systémy, o které je zde velký zájem“ doplnila Dagmar Vávrová, vedoucí Centra transferu technologií VUT v Brně, která delegaci VUT vedla. „Zároveň jsme navázali spolupráci se Suzhou Industrial Park v oblasti ochrany duševního vlastnictví a mezinárodní spolupráce. První aktivity budeme v této oblasti realizovat již v říjnu,“ upřesnila Dagmar Vávrová.

Významnou roli pro prezentaci VUT v Brně v Číně sehrálo CzechTech China Center (CTCC), které bylo založeno agenturou CzechTrade jako platforma podpory uplatnění českých subjektů v oblasti pokročilých technologií a produktů na čínském trhu (nanotechnologie, biotechnologie, apod.). Jeho slavnostní otevření proběhlo dne 10. 6. 2014 během oficiální návštěvy ministra Mládka v Číně.

CTCC bylo založeno v Suzhou Industrial Parku (SIP), jmenovitě v části nazvané Nanopolis (Nanotech Industry Ecosystem), což je oblast v SIP zahrnující komplexní služby v oblastech jako podpora výzkumu a vývoje, testování, pilotní produkce, výroba, konference a další služby v oblasti nanotechnologie. SIP leží cca 70 km na západ od Šanghaje a patří mezi nejvyspělejší ekonomické zóny v Číně.

V rámci právě proběhlého veletrhu CHINANO 2014 na platformě CTCC představilo VUT v Brně úspěšně své 3 výše uvedené technologie a nyní se připravuje jejich další představení v rámci odborné konference China Jiangsu Conference for International Technology Transfer and Commercialization v čínském Nanjingu (6. – 8. listopadu 2014,  http://en.cittc.org/), kde budou odborníky z VUT v Brně zastupovat v jednání s potenciálními čínskými partnery právě zástupci CTCC.

Prezentaci CzechTechChina Centra navštívil v pátek 26. 9. 2014 generální konzul České republiky v Šanghaji Richard Krpáč. „Nano a bio technologie se mohou do budoucna stát velmi významnou součástí česko-čínské spolupráce, neboť se v jejich případě dokonale snoubí unikátní české know-how s obrovskou absorpční kapacitou čínského trhu. A příslibem do budoucnosti byl velký zájem čínských partnerů o český pavilon během veletrhu CHINANO,“ zhodnotil Richard Krpáč. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…