Ve Šluknově se koná Festival lokální ekonomiky

16.09.2014 12:03

Festival lokální ekonomiky je v České republice ojedinělá akce. Letos se koná v areálu šluknovského zámku od 20. do 21. září.

Ve Šluknově se koná Festival lokální ekonomiky
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Na programu jsou po oba dny konference lokální ekonomiky, od 9 hod., výstavy reg. Produktů, soutěže motorovou pilou, dílničky, čajovna, prezentace SŠ lesnické Šluknov a další. Akce se v neděli zúčastní krajská radní Ivana Hujerová.

Po dvacetiletí ne zcela zodpovědného hospodaření přináší nový vhled na téma oživení regionů „na které se zapomnělo“. Festival je přehlídkou příkladů dobré praxe názorně ukazujících, co všechno je možné udělat, aby se nám dařilo lépe, a abychom se uprostřed Evropy mohli opět cítit jako Evropané. Hlavní částí festivalu je dvoudenní konference lokální ekonomiky. Zde přednášejí uznávaní odborníci a praktici na nejrůznější lokálně ekonomická témata. Abychom přilákali též zájem široké veřejnosti, je součástí programu prezentační trh regionální produkce a řemesel provázený přehlídkou místní kultury. Festival lokální ekonomiky je putovní akce - každý rok se koná v jiném městě či obci v oblastní působnosti MAS Šluknovsko.

Proč se festival koná?

Lokální ekonomika je soubor místních opatření, jejichž účelem je především omezení úniku regionálních zdrojů (zkoumá se, kudy peníze z regionu utíkají a úniky se redukují). Následným cílem lokálně ekonomických aktivit je hospodářské oživení, tzn. zastavení poklesu místní kupní síly, vytváření příležitostí pro místní podnikatele a živnostníky, vytváření pracovních míst (zkoumá se, kudy by peníze mohly do regionu přitékat a tyto příležitosti se podporují). V takových podmínkách lze očekávat oživení v různých oblastech společenského života (nejen v sektoru podnikání). Posláním Festivalu lokální ekonomiky je hledat a propagovat vhodná řešení v kontextu s místem jeho konání – tentokráte je to region Šluknovsko. Příklady dobré praxe jsou pak různými cestami sdělovány do dalších regionů v ČR i zahraničí.

Význam prvního Festivalu lokální ekonomiky ve Varnsdorfu podtrhla přítomnost exministra zemědělství Miroslava Tomana, který ocenil zájem zdejších lidí aktivně se podílet na hospodářském oživení regionu. Zalíbil se mu zejména trh místních produktů.

Jaké alternativy nabízí lokální ekonomika?

Lokálně ekonomické aktivity, které se v posledních letech ukazují jako rozumná perspektiva pro Evropu (lokální měny, svépomocná družstva, recyklace odpadů, projekty udržitelnosti, alternativní zdroje energií a surovin, atd.), je nutné více propagovat i v České republice. Nedostatečná ekonomická gramotnost českého obyvatelstva bohužel způsobuje, že dopady globalizace jsou zejména v okrajových regionech naší země mnohem výraznější než v rozvinutých zemích. Území MAS Šluknovsko, kde se Festival lokální ekonomiky koná, patří mezi hospodářsky nejohroženější regiony ve střední Evropě. Proto se snažíme hledat cesty, jak situaci řešit.

Co je cílem Festivalu lokální ekonomiky?

Bohužel se musíme vyrovnat s faktem, že minulé české vlády nevěnovaly periferním regionům dostatek pozornosti, a proto je nutné, aby se místní společnost aktivizovala zdola. To znamená, že obce se musí učit, co všechno je možné podniknout pro oživení lokální ekonomiky svépomocí a tyto znalosti následně zavádět do praxe. A právě tomu napomáhá Festival lokální ekonomiky, který prezentuje příklady dobré praxe ověřené v jiných regionech a zemích. Cílem festivalu je pomoci pořadatelské obci či městu nastartovat lokálně ekonomické procesy a získat pro ně pochopení místního obyvatelstva.

Na konferenci o lokální ekonomice, která je důležitou součástí festivalu, přednášejí uznávaní odborníci z různých oblastí. Například (zleva) Ing. Miloslav Hlavsa - ředitel družstva Konzum z Ústí nad Orlicí, Ing. Magdalena Hunčová Ph. D. - odbornice na sociální ekonomiku, PhDr. Patricie Anzari, CSc. - specialitka na oblast mezilidských vztahů.

Co je náplní Festivalu lokální ekonomiky?

Akci se snažíme dělat zajímavou pro různé typy návštěvníků. Spotřebitelskou veřejnost láká trh regionálních produktů a řemesel, kde je možné si nakoupit kvalitní výrobky místního původu či ochutnat lokální speciality. Ty, kdo se chtějí bavit, zajímá přehlídka místní kultury prezentující pestrou škálu volnočasových aktivit zdejších obyvatel. Hlavní součástí festivalu je dvoudenní konference lokální ekonomiky, kde přednášejí uznávaní odborníci a lidé z praxe. První den jsou témata všeobecně populární, druhý den spíše odborná. Na závěrečném workshopu se řeší, jak nově nabyté znalosti prakticky využít.

Příklady dobré praxe na Festivalu lokální ekonomiky prezentují též místní aktivisté, kteří již odvedli pořádný kus poctivé práce. Michael Šatník (vlevo) založil ve Varnsdorfu výměnný potravinový spolek Ekoloko, Dana Štechová již přes rok provozuje v Děčíně bistro nabízející občerstvení z regionálních produktů, Petr Kacálek rozváží ve Šluknovském výběžku zeleninu od českých farmářů.

Jaká témata budou letos ve Šluknově?

Festival lokální ekonomiky je putovní akcí v oblasti územní působnosti Místní akční skupiny Šluknovsko. Témata se vždy přizpůsobují důležitým potřebám místa konání. Vloni ve Varnsdorfu bylo hlavním tématem družstevní forma podnikání (a díky tomu dnes na Varnsdorfsku působí svépomocné družstvo Mandava). Palčivým tématem Šluknova a okolí je rozvoj cestovního ruchu, protože je to jedna z oblastí, která by mohla pomoci řešit vysokou nezaměstnanost a posílit lokální ekonomiku. Zdejší chudý kraj musí také intenzivně řešit zavádění úsporných hospodárných opatření a tak dalšími důležitými otázkami budou alternativní zdroje energií, recyklace odpadů, multiplikace peněz a také participace místního obyvatelstva na rozhodování o budoucnosti regionu.

Kdo pořádá Festival lokální ekonomiky?

Tato akce je od samého počátku výsledkem spolupráce Místní akční skupiny Šluknovsko, internetového portálu Vylep.info a skupiny místních nadšenců a aktivistů. Jsou to zpravidla lidé, kterým není jedno, v jakých podmínkách žijí a mají dostatek nápadů a energie se zapojit do hry. Důležitým partnerem festivalu je vždy město či obec, kde se akce koná, což významně posiluje regionální synergii. Hlavním partnerem Festivalu lokální ekonomiky 2014 je Město Šluknov, které pro konání akce poskytlo reprezentativní prostory šluknovského zámku a bude nositelem kulturní části programu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…