Pokud lékaři jen hrozí a neodejdou, budou k smíchu, varuje odborník

01.12.2010 7:06

Společně s profesí vědeckou a učitelskou je ta lékařská v Česku hodnocena jako nejprestižnější. Může mít výzva Děkujeme, odcházíme, která doktory nabádá k hromadnému úprku do zahraničí, vliv na to, jak se lidé dívají na prestiž lékařského povolání?

Pokud lékaři jen hrozí a neodejdou, budou k smíchu, varuje odborník

Lékaři se obávají, že ano. Za vinu to však nekladou samotné výzvě, jako spíš neúctě části společnosti vůči lékařskému povolání.

Například na stránkách MUDr. Jiřího Štefánka (stefajir.cz) nalezneme výběr z toho, co autor webu našel na internetu o lékařích. A evidentně ne u všech internetových uživatelů je lékařské povolání tak váženo, jak by napovídaly průzkumy veřejného mínění.

Jako Židé na útěku z Egypta

„Doba podání výpovědí se blíží, emoce se stupňují. Rozhodl jsem se dát zase dohromady nějaké příspěvky z internetových diskuzí k článkům o požadavcích lékařů. Myslím, že dosud nerozhodnutí kolegové ve státních nemocnicích by si to mohli každý den jednou nebo dvakrát přečíst. (Nedoporučuji však číst po těžké službě nebo vyčerpávajícím pracovním dnu)," uvádí Jiří Štefánek seznam negativních příspěvků, které na adresu doktorů na internetu nalezl.

K jejich čtení doporučuje si pustit píseň Starý příběh od skupiny Spirituál kvintet. Ta vypráví o jiném exodu. A to totiž o úprku Židů z Egypta.

Studium zadarmo se některým nelíbí

Nejméně v deseti z celkového počtu sedmdesáti negativních příspěvků na adresu odchodu lékařů do zahraničí je zmíněn způsob, jakým odcházející lékaři získali své vzdělání. A to totiž za peníze daňových poplatníků. A vyjadřují se dost nesmlouvavě. „Šarlatány bych nechal zaplatit náklady na studia, odvezl na hranici a kopl do zadku," zní například v jednom z diskusních příspěvků. V podobném duchu se nesou i ty další.

Nezaplacené vzdělání není to jediné, co lidem na odcházejících doktorech a doktorech obecně vadí. V jednom z příspěvků se například píše: „To by se museli jinak chovat .Cesky doktor je hulvat a hovado, cest vyjimkam. Na opravare organu /nic jinyho ti cesti hnupi neumi/ je 26 tisic az az." A hned o dva příspěvky dále se dozvíme: „Pan doktor si "vydělá 54000 hrubého a je nespokojený!!!! Má snad 2 bachory, že se nemůže zasytit? Když jdete k doktorovi, strávíte 3 hodiny v čekárně, protože pan doktor si musí dát kávičku, pak ošetřuje hodinu svého známého, pak kecá další 2 hodiny s dalším známým. Pak se na vás téměř nepodívá, schrábne poplatek, napíše vám předpis na jeden ze tří léků, za který bere úplatek od farmaceutické firmy a ještě se chová, jako hulvát. Těmto nenažrancům platíme až moc ..."

Farmaceutické firmy budí vášně

Domnělé úplatky od farmaceutických firem jsou dalším tématem, kvůli němuž lidé doktory kritizují. „V nemocnici maji tech 30tis hrubeho. ALE POZOR v svych ordinacich ždímou pojištovny a berou cca 100 000 kč. Já tedy nikdy neviděl chudého doktora..," dočteme se v příspěvku číslo 19.

Představa doktora jako farmaceutickými firmami zkorumpovaného "hulvátka" a "vyžírky" se těžko může sloučit s profesí, která si drží téměř nejvyšší míru prestiže u nás. I proto se není čemu divit, že jeden z pisatelů příspěvku dělí doktory na ty pořádné a na ty, co chtějí odejít. „Vsadím se že na těch protestech moc dobrejch doktorů nebude. co je cílem? budou za chvíli lidi na doktory vytočený? jestli chtěj 3x tolik at ukážou co uměj. nějakej felčař na urovni zdravotní průmyslovky be měl možná dostat mín. hlavně at si mezi sebou kontrolujou kolik sami rozkrádaj na fiktivních úkonech je to celý divadlo vo ničem. blbej doktor by se v zahraničí stejně nechytnul-možná někde v africe jako dobrovolník na léčení průjmů," odmítá si autor příspěvku číslo 49 připustit, že by i schopní a dobří doktoři, kterých si podle svých slov samozřejmě váží, mohli chtít odejít.

Pokud doktoři nevyplní hrozbu, ztratí prestiž, míní odborník

Že se lékařům podobné postoje nelíbí, je jasné. I proto v diskusi k výběru z českého internetu ze strany lékařů zaznívají i podobné rezignované povzdechy: „Zvracím... To je fakt síla. Mám sto chutí jít spát místo studia interny."

Doktoři se však alespoň o prestiž svého povolání pravděpodobně bát nemusí. Jan Herzman, ředitel společnosti Factum Invenio, si totiž nemyslí, že by mohlo dojít k nějaké dramatické změně ve vnímání lékařské profese. „Nebude to mít nějaký dlouhodobý vliv, lékařská profese bude vždy vážená, protože jsou to právě lékaři, kteří zachraňují naše životy," sdělil serveru ParlamentníListy.cz.

Herzman odhaduje i dopady v krátkodobém horizontu. „Především musíme počkat na to, kolik lékařů opravdu odejde. Pokud dojde opravdu k masovému odchodu lékařů, tak to bude mít vliv na prestiž té profese, ale paradoxně lehce pozitivní. Pokud se ta jejich iniciativa ukáže jako planá hrozba, tak to bude mít výrazně negativní vliv."


Čtěte také:


Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…