Úhradová vyhláška: Méně peněz dostanou nemocnice a lůžka následné péče

25.11.2010 16:20

Ministr zdravotnictví Heger přiznal, že díky nové úhradové vyhlášce půjde poprvé za posledních 20 let méně peněz do zdravotnických zařízení, než v předchozím roce. Podle něj to ale neznamená, že by byla ohrožena péče o pacienty a ani lékaři nebudou na tom prý platově biti. O dvě miliardy méně přitom dostanou nemocnice a lůžka následné péče.

Úhradová vyhláška: Méně peněz dostanou nemocnice a lůžka následné péče

Nová úhradová vyhláška, podle které mají pojišťovny platit za léčení a za každý úkon v příštím roce lékařům a nemocnicím o dvě procenta méně, je podle Hegera odrazem toho, že pojišťovny dostávají stále méně peněz od pojištěnců.

Má na to vliv nárůst nezaměstnanosti, zvýšení počtu důchodců, a také to, že nebude zvýšena platba za státní pojištěnce. Podle Hegera je ale snížení peněz, které dostanou za výkony zdravotnická zařízení, nezbytností, neboť by to ohrozilo pojišťovny samé.

„Vyhláška musí být nastavena tak, aby nedošlo k druhotné platební neschopnosti pojišťoven," vysvětlil Heger na své první tiskové konferenci od začátku svého působení v křesle ministra zdravotnictví. Vyhláška by podle něj neměla systém zadlužit, byť přiznal, že nepochybně dojde k čerpání rezerv pojišťoven. Na zdravotní péči přitom poputuje celkem 210 miliard korun.

Péče prý ohrožena nebude

Méně peněz, a to o dvě procenta, dostanou především nemocnice a lůžka následné péče.  Původně chtěl snížit nemocnicím platby za akutní péči o pět procent a za dlouhodobou péči o deset procent. Hegerův náměstek Petr Nosek pak vysvětlil, že oproti roku 2009 by mohlo dojít ke snížení úhrady o 2,159 miliardy korun , ale zdravotní péče na základě vyhlášky zůstane v rozsahu letošního roku. "Zdravotní péče bude zajištěna v rozsahu letošního roku, úhrady budou prakticky stejné," upozornil Nosek.

Jenže právě toho se zdravotníci bojí. Méně peněz totiž dostanou hlavně nemocnice a stomatologové. I když leckde v nemocnicích rezervy jsou, lékaři tvrdí, že to dojde až tak daleko, že se může omezovat nákladná péče na sálech. Také se bojí toho, že jim ředitelé nemocnice následně dají menší plat. Heger si to však nemyslí.

Připomněl, že mzdy lékařů se momentálně pohybují zhruba na dvojnásobku republikového průměru. Právě nízké mzdy, jsou ale jedním z klíčových faktorů, kvůli nimž vyhrožuje ke konci roku odchodem několik tisíc lékařů v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme.

Kubek: Nejsou pro šetření podmínky

Deficit financí ve zdravotnictví podle předsedy Asociace českých a moravských nemocnic Eduarda Sohlicha může vést k destabilizaci zdravotnických zařízení. "Zejména těch menších, které jsou závislé na příjmech od zdravotních pojišťoven téměř stoprocentně, a potažmo k zániku oborů nebo celých zařízení," uvedl Sohlich.

„Představa ministra je, že by se mělo ve všech druzích zdravotní péče plošně a přibližně stejně ušetřit oproti letošnímu roku, ale nejsou pro to vytvořeny podmínky," zmínil k tomu také prezident České lékařské komory Milan Kubek.

„Pro nás to znamená jedině to, že vyhláška bude i nadále nepoužitelná. Budeme se muset řídit jen jednou částí vyhlášky a každé zdravotnické zařízení si bude muset se zdravotní pojišťovnou vyjednat vlastní úhrady na rok 2011," vysvětlil pak prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.

Podobně pak hovořil dnes i Heger. „Stomatologové se musí dohodnout s poskytovali. Ministerstvo zdravotnictví tady bude hledat cestu, jak dohodu nejpříhodněji naplnit," přiznal Heger.

Ministr již dříve uvedl, že podobně jako stomatolgové se mohou chovat i lékaři, kteří si mohou s pojišťovnou vyjednat vyšší platbu, než je ve vyhlášce. Ta určí jen minimum, pod které se nesmí jít.

ČLK se chce obrátit na Ústavní soud

Česká lékařská komora před pár dny zmínila, že se chce obrátit na Ústavní soud a to v případě, když v úhradové vyhlášce na příští rok nebude výjimka z pokut za překročení finančního limitu na péči.

Podle Milana Kubka totiž nemohou být lékaři trestáni za to, když poskytují pacientům řádnou péči. Podle Hegera se ale resort bude snažit, aby úhradová vyhláška byla v souladu s ústavou.

Ministr zdravotnictví před několika dny také sdělil, že jeho resort chce vyhodnotit připomínky doktorů i nemocnic a napsat nový návrh. Hotový má být zhruba do konce listopadu.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…