Nečas představil krizový scénář, zapojí armádu. Rath pochybuje

08.02.2011 16:50

Petr Nečas (ODS), Leoš Heger (TOP 09) a hejtmani krajů po jednání Bezpečnostní rady státu oznámilii, že nejlepším řešením situace kolem odchodu lékařů by bylo, kdyby zůstal zachován rozsah veškeré zdravotnické péče, včetně lůžkové. Připustili však, že k tomu zřejmě bude nutný krizový scénář. Budou osloveni vojenští lékaři, bude se vyjednávat s fakultními nemocnicemi, zapojí se i všechny složky záchranného integrovaného systému, zváží se všechny právní kroky a možnosti.

Nečas představil krizový scénář, zapojí armádu. Rath pochybuje

Zastavení přijímání pacientů, kteří nevyžadují neodkladnou péči už v posledním únorovém týdnu, nasazení vojenských kapacit, zorganizování koordinace mezi jednotlivými záchrankami tak, aby dispečinky byly informovány, kde jsou jaké zdravotní podmínky a možnosti. To jsou některé jednotlivé kroky, ke kterým v úterý dospěl ministr zdravotnictví s premiérem a hejtmany jednotlivých krajů na schůzce Bezpečnostní rady státu.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger řekl, že nemocnice navíc dostanou přesné pokyny o tom, jak v nejbližších týdnech jednat. "Fakultní nemocnice se budou muset chovat tak, že oddálí veškerou péči, která je zbytná. Tím budou flexibilnější," upozornil s tím, že nejohroženější je situace na Vysočině.

Vláda má podle premiéra Petra Nečase jednat o situaci ve zdravotnictví zítra. 


Hašek vyzval lékaře: Přijďte v březnu do práce, chraňte naše životy

Michal Hašek (ČSSD) po schůzce bezpečnostní rady zdůraznil, že hejtmani požadavky lékařů podporují. "Ale apelujeme na lékaře, aby formu svého protestu změnili. Vyzýváme je, aby 1. března přišli do práce a chránili dál naše životy," uvedl krátce po skončení schůzky Hašek poté, co představil některé klíčové body, jež by měly napomoci ke stabilizaci situace ve zdravotnictví.

"Měly by se zvýšit zálohy zdravotních pojišťoven nemocnicím, urychleně by se také měly vytvořit tarifní tabulky platů lékařů v nemocnicích, v nichž už bude započítáno slibované navýšení platů o pět až osm tisíc," vyjmenoval Hašek některé konkrétní kroky.

Podle stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD) však vláda prostředky na urovnání poměrů v českém zdravotnictví nemusí hledat. "Leží totiž na účtech zdravotních pojišťoven. Podle posledních mých informací tam je 14 miliard korun, které slouží jen manažerům. Zatímco vláda zvažuje pomalu mobilizaci, stačí mít jen zdravý rozum," zdůraznil Rath.

Jak řešit krizi? Vláda rozešle krajům dotazník

Nemocnice by ke konci února mohlo opustit na 3800 z asi 20.000 doktorů. Někde by se péče musela omezit, některá oddělení by se musela zavřít. Odbory v protestní akci Děkujeme, odcházíme žádaly zvýšení platů. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) slíbil na zvednutí mezd zdravotníkům dvě miliardy korun. Tři čtvrtiny sumy by si rozdělili lékaři, čtvrtinu sestry a personál. Nečas nabídku v úterý označil za velkorysou. Lékařské odbory žádají pro doktory ale celou částku. Ke stažení výpovědí nevyzvaly. 

Ministr uvedl, že se dál budou hledat cesty k návratu lékařů zpět do práce. Šéf asociace krajů Hašek po jednání slíbil, že stejně jako ve fakultních nemocnicích, tak i v nemocnicích krajských peníze ze slibovaných dvou miliard poputují do zvýšení platů zdravotníků.

Ministerstvo odešle ve středu krajům dotazník, jak by se péče dala zajistit. Heger se sejde také s řediteli fakultních nemocnic. Jim dá pokyny, jak mají postupovat. Stejné pokyny dostanou i kraje. Pokud by doktoři výpovědi nestáhli, přestaly by nemocnice od konce února přijímat ty pacienty, u nichž je možné zákroky odložit. Zdravotníci z některých oddělení by se přemístili tam, kde by byl pracovníků nedostatek. "Běžný prázdninový provoz, kdy nemocnice běží na 50 procent výkonu, je možno udržet dva měsíce," uvedl Heger. Předpokládá ale, že ne všichni nespokojení lékaři z nemocnic nakonec odejdou. Mnozí totiž podle jeho informací jinou práci nemají.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…