Rath šokoval v přímém přenosu: Nebudete mít na zubaře a umřete

29.05.2011 12:13

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Zdravotnická reforma, ministr Heger a jeho stínový protějšek Rath. Debata, kterou by podle slov analytika Břetislava Polácha nevymyslel ani mistr reportáže Karel Poláček.

Rath šokoval v přímém přenosu: Nebudete mít na zubaře a umřete

"Tak první minuty byly zajímavé tím, že David Rath hodně koukal do papírů a do hutné knihy, kterou měl na stole. Jak se ukázalo, šlo o seznam léčiv. Jeho partner, tedy ministr zdravotnictví Leoš Heger, pro změnu chvíli marně hledal tu pravou kameru, což znamenalo, že pozdravil diváky tam, kam neměl. První minuty pořadu pak byly zcela v režii klasického vedení diskuse. Jeden hovořil, druhý čekal, moderátor Punčochář se snažil vést. Vydrželo mu to přibližně deset minut," konstatuje pro ParlamentníListy.cz analytik Polách.

Nedělní Partie televize Prima měla s podtitulem zdravotnická reforma řešit otázky budoucí lékařské péče. Debata nakonec skončila výsměchem a nechápavým kroucením hlavy ze strany současného šéfa resortu.

"Když je někde mnoho názorů, které s tím či oním nesouhlasí, je jistě potřeba se tím zabývat," reagoval v úvodu Leoš Heger na dotaz moderátora, jestli ještě hodlá vyslechnout profesní, lékařské organizace. "To jsem rád, že to slyším," pousmál se Rath. "Jenže ono v posledních dvaceti letech," nenechal se zahanbit Heger, "mi přijde, že ať se dělalo, co se dělalo, vždycky bylo všechno špatně," utnul svého soka. "Já bych chtěl konstatovat, že to nebylo dvacet let, pane ministře, ale jen posledních šest let," řekl Rath závěrem mírného vzplanutí vášní.

"A podobně se jednalo prakticky celou dobu. Jen slovo chaos zaznělo snad ve všech pádech, variacích a souvislostech," doplnil svá slova Polách.


Reforma v bodech:

  • koalice se prozatím neshodla na tom, kým a jakým způsobem bude určen standard zdravotní péče
  • shoda panuje na zrušení poplatku za recept, zpoplatněny mají být léky v ceně do 50 korun například na nachlazení
  • alespoň jeden lék ve skupině musí zůstat plně hrazený pojišťovnou
  • ministr Heger počítá v nadstandardu vedle robotických operací také lepší oční čočky, lepší klouby anebo lepší sádru
  • z návrhu zákona o specifických zdravotních službách byly v rámci představení reformy vyjmuty potraty jako kontroverzní téma
  • premiér Petr Nečas od minulého týdne tlačí na Věci veřejné, aby podpořily zdravotnickou reformu. Pokud tak neučiní, ve vládě končí
  • předseda zdravotnického výboru sněmovny Boris Šťastný sdělil, že reforma musí být prohlasována ve sněmovně do konce června

"A podobně se jednalo prakticky celou dobu. Jen slovo chaos zaznělo snad ve všech pádech, variacích a souvislostech," doplnil svá slova Polách.

Nejzávažnější výměna názorů se nakonec udála nad obyčejnou plombou od zubaře. Podle ministerského návrhu se mohou pacienti připravit na placení 200 korun právě za jednu výplň. S tím ovšem ČSSD a opoziční poslanci nesouhlasí. Ve studiu televize Prima to dal hejtman Rath jasně najevo.

"Tím pádem se můžete připravit na to, že hodně lidí nebude mít peníze na lékařskou péči, na ten potřebný zákrok, budou to celé oddalovat a je mnoho příkladů ze zahraničí, kdy podobné věci skončily smrtí," uvedl Rath, který tak zcela vykolejil doposud klidného ministra Hegera. "To snad nemůžete myslet vážně," spustil. "Chcete tedy říct, že pacienti budou umírat?" vyzvídal moderátor Punčochář. Rath se svá slova snažil ihned zklidnit, avšak jejich smysl ponechal.

Stínový ministr zdravotnictví se následně snažil vysvětlit, že na malém zlomku pacientů může dojít z důvodu nedostatku peněz na oddalování zákroků v zubních ordinacích, což může vyústit do abscesů "a dalších nemalých komplikací," popsal Rath ve studiu. Heger i po těchto slovech nevěřícně kroutil hlavou.

"Bylo to stejné, jako když řeknete, že bude pršet a váš soused začne mluvit o arše Noemově," pronesl pro ParlamentníListy.cz analytik Polách. "Rath mluvil sice plynule a téměř věcně, jeho příměry však byly o strach. Leoš Heger spíš než politik postupoval jako zkušený lékař, ředitel nemocnice a odborník. Ten kontrast byl absurdně patrný."


Pětkrát o dosavadní podobě reformy:

Milan Kubek, prezident ČLK: "Výrazně se tím změní vztah mezi lékařem a pacientem."

Leoš Heger, ministr zdravotnictví, TOP09: "Cílem reformy je větší komfort pro pacienty, jasnější vymezení jejich práv a nároků. Zároveň chceme, aby české zdravotnictví bylo transparentnější."

Soňa Marková, poslankyně KSČM, stínová ministryně zdravotnictví: "Je absolutně nepřijatelné mluvit o příplatcích za takzvaný nadstandard dříve, než bude zákonem stanoveno, co je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Připlácení za císařský řez považuji za hyenismus. Sama jsem takto porodila syna a bez toho bych zemřela já i on."

David Rath, poslanec ČSSD: "Je to chaos - ministr pokaždé říká něco jiného, jednou má nadstandard určit ministr, teď zase parlament a tak nikdo neví, co bude."

Boris Šťastný, poslanec ODS: "Poplatky nejsou stěžejním bodem reformy."


Únorová bitva o zdravotnictví:

Foto: Repro TV Prima

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…