Romský politik: Ukažte mi Roma zapleteného v korupci. I vy Slované jste kočovali

02.07.2013 12:27

ROZHOVOR Za krizi, v níž rostou projevy extremismu, může vláda. V Česku navíc vládne exkluzivní protiromský rasismus, který skoro nikde na světě v tak čisté podobě neexistuje. Přestože si politici na této vlně honí politické body, čestné výjimky jako Karel Schwarzenberg existují. Předseda Strany rovných příležitostí, v níž je zastoupena valná většina Romů, Štefan Tišer jasně hovoří o současných konfliktech.

Romský politik: Ukažte mi Roma zapleteného v korupci. I vy Slované jste kočovali
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda Strany rovných příležitostí Štefan Tišer

Českem otřásá další vlna xenofobie a rasové nesnášenlivosti. Co si o tomto spirálovitém vývoji konfliktu mezi většinovou a menšinovou společností myslíte?

Dnes jsou nějaké demonstrace už každý týden. Nicméně se snažíme ukázat, že jdeme proti nesnášenlivosti snášenlivostí. Přeci Romové nejsou viníky této kritické situace. Stoupající extremismus by měla v první řadě řešit vláda, ale ta to už dlouho nedělá. Existuje hned několik mezinárodních smluv, které Česko nedodržuje. Oni si z toho udělali byznys. Pořád mluví o tom, jak Romové zneužívají sociální dávky, jak nám musí většinová společnost přispívat z daní, ale není to pravda. Je tady obrovská skupina lidí, která je nezaměstnaná. Jen malé procento z nich jsou Romové. Vždyť celá společnost je v krizi a potřebuje najít viníka. Nicméně ten viník nejsou Romové, ale vláda.

Na druhou stranu incident v Duchcově vyvolali Romové. Myslíte si, že je takové násilí na ulici v pořádku?

Podívejte se, v Duchcově byl ten záznam rvačky účelově sestříhán. Nikdo to neviděl z blízka a strážník to dal do médií, ale upravené. Incident naopak začal ten mladý pár. Romové se bavili na svém dvoře, grilovali a ten muž se ženou jim začali nadávat. Podobné mediální zprávy jsou velmi nebezpečné, protože jsou velmi zkreslené. Samozřejmě, že s násilím na ulici nemůže nikdo souhlasit, ale tam to bylo opravdu jinak. Navíc jsou zde orgány činné v trestním řízení, které by to měly prošetřit. Vlna následné nenávisti byla zbytečná.

Jak podle vás zvládla víkendový pochod neonacistů policie v Českých Budějovicích?

Nezvládla. Vždyť se tam hned začalo hajlovat a policie měla zasáhnout, což se nestalo. Takže jsme se vrátili do roku 1938 a k vítání Hitlera. Policie se vymlouvala, že dostala pokyny později a proto zasáhla až pak. Další chyba byla, že neonacisty pustili tam, kam neměli pochod povolen. Tedy až k sídlišti Máj.

Když jsem se bavil s některými aktivisty bojujícími za práva Romů, většinou se shodli na tom, že tuzemská policie drží basu s neonacisty či je alespoň toleruje. Co vy na to?

Myslím si, že to není pravda. Policie se v poslední době, například tým ÚOOZ v boji proti korupci, snaží. Nicméně vše je o lidech. Třeba v Teplicích jsem se s policisty vždy domluvil. V Budějovicích udělali chybu. Všeobecně podle mě policie vykonává svou funkci dobře.

ParlamentníListy.cz se ptaly politiků napříč celým spektrem a i z nich padaly dost nevybíravé výroky na adresu Romů. Jak jste se s tím popasoval?

Jak už jsem řekl, všechno je o lidech. A ne o pravici či levici. Osobně nejsem žádný nacionalista, ale mám mezi svými známými také romské nacionalisty. Jenže žijeme v otevřeném světě. Ostatně kdykoliv někam jedu, tak se už s prvním dnem pobytu v cizině těším domů. A to je Česko. Z politiků mě nejvíc nyní potěšil ministr zahraničí v demisi Karel Schwarzenberg, jenž prohlásil, že je to zde opravdu zlé. A to je člověk, co zná svět. Mnoho politiků si naopak na svém postoji honí politické body.

Za největšího viníka krize a na ni přilepeného pučícího extremismu jste prohlásil vládu. Nicméně nejsou také trochu na vině Romové, protože přestali být politicky i občansky činní?

Byl jsem v mnoha komisích, výborech, kandidoval do Federálního shromáždění, ale vstupem do Evropské unie se to začalo rozmělňovat. Všichni mohli ven za prací. Podnikání v devadesátých letech nebylo tak těžké jako dnes, kdy nejsou zakázky, není zaměstnání. Proto aktivita klesla. Každý si hledá práci, každý jde za lepším. Ostatně i tuzemská většinová společnost migruje po světě.

Romové, co emigrovali do Anglie či Kanady, prohlašovali, že se v Česku necítí bezpečně, protože tady vládne drsný rasismus. Nesetkáváme se ale s rasismem všude ve světě?

Setkáváme. Ale nikde není tak velký. V Evropě vládne jakýsi všeobecný rasismus, tedy proti všem přistěhovalcům, třeba proti Pakistáncům, Turkům a dalším. Nicméně tam nevládne tak exkluzivně protiromský rasismus jako v postkomunistických zemích. Vždyť v Česku žije nespočet národnostních menšin. Vietnamci, Ukrajinci, Rumuni, Mongolové, ale veškerá nenávist se vztahuje na Romy.

Prostě protiromsky zaměřený rasismus v nejčistší podobě. Většinová společnost potřebuje mít jasného viníka všech nešvarů. Ale ukažte mi jediného Roma v nějaké korupční kauze či ve velkých podvodech, tedy v kriminalitě bílých límečků. A řve se Čechy Čechům. Ale vždyť i Slované si toto území našli po dlouhé době kočování. Navíc už se nemůže mluvit o čisté rase, ta neexistuje. My sem přišli sice o něco později, ale jsme tady stejně doma jako vy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…