Okamuro, jeď si do Japonska, zuří Romové . Máme tu větší práva než ty

27.06.2013 17:28

Senátor Tomio Okamura se zase navezl do Romů a mudroval o vytvoření jejich samostatného státu. Předseda v podstatě romské Strany rovných příležitostí Štefan Tišer na to naštvaně odvětil, ať si jde tahle moudra kázat do Senátu v Japonsku. Místopředseda zmíněné partaje Čeněk Růžička také nešetřil ironií.

Okamuro, jeď si do Japonska, zuří Romové . Máme tu větší práva než ty
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Tomio Okamura v Chanově

„To, že je slovo cikán vnímáno hanlivě, je v prvé řadě hanba Romů,“ napsal nyní na svém profilu v sociální síti Facebook senátor Tomio Okamura s tím, že myšlenka Romanistánu není nová. Proti těmto novým narážkám na Romy se zvedla vlna nevole. Na invektivy zareagovali pro ParlamentníListy.cz dva politici z převážně romské Strany rovných příležitostí.

Celé prohlášení senátora Tomia Okamury ZDE

Dvojí reakce romských politiků

Strana rovných příležitostí (SRP) vznikla v roce 2012 s cílem hájit nejen zájmy Romů, ale všech sociálně slabých vrstev. Stalo se tak v návaznosti na nepokoje na Šluknovsku. A jak její hlavní představitelé zareagovali na Okamurovy podivné věty o právu Romů na sebeurčení, odstěhování či založení vlastního státu? „Docela mě to naštvalo. Vždyť jsme tady doma. Proč on nejde hájit svou svébytnost do Senátu do Japonska? Co nám tohle nabízí? Chce jen honit politické body a hanlivě nás napadá slovem cikán. Už léta si neříkáme cikáni, tak nás nazvala společnost za dob Marie Terezie. Pak ty útoky pokračovaly, až přišel exodus z Hitlerova Německa. A v tomto demokratickém státě nás Nečasova vláda, nyní v demisi, nechala na holičkách. Jen prezident prohlásil, že narůstá extremismus a je potřeba s ním něco dělat. Alespoň něco,“ řekl předseda SRP Štefan Tišer.

Okamura se podle něj do Senátu dostal mimo jiné i štvavými řečmi zaměřenými proti romské menšině. „My tady máme větší práva než on. Narodil se zde ve smíšeném manželství a nikdo mu domovské právo nebere. V Japonsku mu asi pšenka nekvetla, tak to zkusil zde. Na případech Čunek a Řápková, kteří se dostali z našich zad do politické kariéry, si zjistil, jak to funguje. Ohrazuji se proti tomu, aby nám takový míšenec diktoval, co máme dělat. My to víme sami, jsme zde doma už několik stovek let,“ doplnil.

První místopředseda SRP Čeněk Růžička zareagoval naopak a s notnou dávkou nadsázky a ironie. „Pozůstalí po obětech nacismu mu vzkazují, že už se o nás chtěl jednou postarat Hitler se svými poskoky. Když má pan Okamura o nás takovýto zájem a péči, tak my si nějaký stát vybereme a on, protože má peněz dost, by tento stát mohl dotovat. Budeme jen rádi,“ sdělil.

Co přesně napsal Okamura

„Opět jsem byl médii obviněn, že jsem prý rasista. Je to směšné, když naopak já sám jsem byl celé dětství terčem rasismu a xenofobie, v dospělosti však již problémy nemám. A právě z mých celoživotních osobních zkušeností vyplývá, že to, že cikán je dnes vnímán hanlivě, není vina ani neonacistů, ani Čechů, ani Turků. To je v prvé řadě hanba Romů. Jejich dlouhá staletí pěstovaný životní styl a životní hodnoty chtěj nechtěj kolidují a kolidovaly s hodnotami ve všech civilizovaných zemích,” napsal úvodem senátor Okamura.

Pak ve svém článku na Facebooku podivně spekuluje o právu Romů na sebeurčení: „Nelze od společnosti jen brát, je jí potřeba i adekvátně dávat. Cikáni by měli probudit své elity, semknout se a usilovat o vlastní stat. Právo na sebeurčení je právo každého národa a proto by také Česká republika měla demokraticky podpořit jejich vystěhovalectví například do země, odkud pocházejí jejich prapředci, tedy nejlépe do některého ze států Indie. V historii již podobné příklady známe, když Američané vytvořili v první polovině devatenáctého století v Africe stát Libérie, který se stal novým domovem osvobozených amerických otroků. Samozřejmě je třeba postupovat skutečně demokraticky, takže podpora vystěhovalectví jen pro ty, kdo sami dobrovolně chtějí, avšak motivované státní podporou na založení nové existence v zahraničí a navíc po oboustranné dohodě s cílovým státem či provincií. To, že by tento způsob mohl při podrobném dopracování v praxi fungovat, naznačily dobrovolné vystěhovalecké vlny českých cikánů do Kanady a do Anglie. Třebaže tahle myšlenka bude asi nakonec bohužel nereálná, nelze na ní shledat nic jiného, než inspiraci ve staré sionistické ideji budování židovského státu a vystěhování do něj, k čemuž, jak víme, došlo za souhlasu mocností v rámci Organizace spojených národů i samotných Židů.”

Nakonec se Okamura pozastavil ještě u myšlenky samostatného státu Romanistánu.  „Myšlenka romského státu, takzvaného Romanistánu, není nová a nepřišli s ní ani extremisté, ani neonacisté, ale přišli s ní v minulosti sami Romové. Například v roce 1936 žádal samozvaný cikánský král Matiáš Kwiek fašistického diktátora Mussoliniho, aby mu dal část okupovaného etiopského uzemí, kde by založil Romanistán,” napsal. Na Facebooku se k tomuto článku příhlásilo kolem šesti set lidí zdvižením palce.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…