Babišovy buchtičky, Kalouskův alkohol. Jak můžete takhle lhát, to si snězte sám. Cirkus sněmovna opět bavil

21.01.2015 11:45

Včerejší jednání Poslanecké sněmovny o zákonech vrácených Senátem zpestřila slovní šarvátka mezi ministrem financí Andrejem Babišem a místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem. ParlamentníListy.cz přinášejí ukázku toho, čím se oba pánové u řečnického pultíku prezentovali.

Babišovy buchtičky, Kalouskův alkohol. Jak můžete takhle lhát, to si snězte sám. Cirkus sněmovna opět bavil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš a Miroslav Kalousek

Vše rozpoutala poznámka Miroslava Kalouska k projevu ministra financí Andreje Babiše. Místopředsedovi TOP 09 totiž vadilo, že předseda hnutí ANO přečetl své stanovisko k návrhu zákona o dani z nemovitých věcí z „nesrozumitelného úřednického materiálu“, aniž by tomu rozuměl a vyzval Babiše, aby to řekl vlastními slovy. „Je zajímavé, že kdykoliv kritizujete činnost předcházejících vlád, tak vám to jde úžasně. To mluvíte spatra a to mluvíte jednoznačně, ale kdykoliv nám chcete říct, co chcete udělat vy sám, tak čtete elaborát, kterému nejenom že nerozumíme my, ale především je na vás vidět, že vy vůbec nerozumíte tomu, co čtete!“ obořil se Kalousek na Babiše. Jeho slova byla doprovázena potleskem poslanců TOP 09.

Když ministr financí ve stejném duchu přečetl i další stanovisko k projednávanému zákonu, vzal si Kalousek opět slovo a pokračoval v tepání Andreje Babiše. „To je jako když hrách na stěnu hází,“ postěžoval si a jal se pátrat po příčinách ministrova neuposlechnutí. „Jsou dvě možnosti. Buď jste ignoroval tu žádost, což si nechci myslet, protože Poslanecká sněmovna je přece jenom suverén, vůči které se zodpovídáte, anebo proto, že jste nebyl dostatečně připraven,“ pronesl Kalousek a poprosil o dvacetiminutovou přestávku, aby se mohl ministr financí lépe připravit na další projednávaný bod.

Splněný komunistický sen – země, kde zítra znamená včera

Po přestávce byl ministr financí nucen opět čelit kritice – tentokrát ohledně zveřejňování smluv. Některým poslancům se nelíbilo, že ministr financí chce po územních samosprávách zveřejňovat smlouvy, aniž by předtím něco takového prosadil i pro stát, a tedy své ministerstvo. Navíc prý Babiš hájí znění zákona, které připouští retroaktivnost – tedy že by zákon schválený dvacátého ledna platil již od prvního dne stejného měsíce. Pavel Blažek (ODS) k tomu přidal bonmot. Žili bychom prý v zemi, kde zítra již znamená včera. A komunistům by se tak splnil dávný sen.

Babiš tyto argumenty označil za nesmyslné a zdůraznil, že přece chceme být transparentní a už nechceme krást. Jeho plamennou obhajobu ocenil i Miroslav Kalousek, který podtrhl, že ministr financí konečně mluvil vlastními slovy. Jedním dechem ale dodal, že Babiš ve skutečnosti nechce být transparentní. „Vy jste místo vepřo-knedlo-zelo uvařil buchtičky se šodó a říkáte: Ale ten oběd je tady. Ale ty mezinárodní standardy je to vepřo-knedlo-zelo, to nejsou ty vaše buchtičky se šodó. Ty si snězte sám,“ rýpl si do ministra financí, který mu to hned ve svém následujícím výstupu vrátil, když označil Kalouska za demagogického lháře. „Já skutečně žasnu, jak pan Kalousek dokáže demagogicky lhát. Já si myslím, že skutečně bychom měli zakázat ten alkohol v celém areálu Sněmovny, protože to je neuvěřitelné,“ prohlásil na adresu místopředsedy TOP 09.

Kalouskovu hroší kůži neprokopneme

Šarvátku nakonec rozsekl předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. „Zkusme v této debatě být konstruktivní, protože nám se v této debatě nepodaří prokopnout silnou hroší kůži některých kolegů, představitelů bývalé vládní koalice, která mohla v pohodě, pokud by chtěla, zákon o registru smluv přijmout. Víte, je velmi dobře, že česká veřejnost na to má zcela jasný názor. Zkusme být konstruktivní a nenaskakovat stále na snahu prokopnout hroší kůži kolegy Kalouska. Je to zbytečné. Nepodaří se nám to, přátelé. Pojďme k nějaké konstruktivní diskusi,“ vyzval své kolegy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…