Česko likviduje legální hazard a černý trh roste. V zahraničí nám otvírají náruč, říká Petr Mikoška, výkonný ředitel společnosti Synot Tip

09.07.2015 13:38

ROZHOVOR Sněmovna se zabývá novelou loterijního zákona, která ale může zlikvidovat legální provozovatele a černý trh nekontrolovaně poroste. Pro ParlamentníListy.cz to uvedl výkonný ředitel společnosti SYNOT TIP Petr Mikoška. Srovnal také situaci na hazardních trzích v zahraničí, kde prý na rozdíl od Česka legálním firmám nikdo život nekomplikuje.

Česko likviduje legální hazard a černý trh roste. V zahraničí nám otvírají náruč, říká Petr Mikoška, výkonný ředitel společnosti Synot Tip
Foto: archiv
Popisek: Petr Mikoška, člen představenstva sdružení SPELOS

Poslanecká sněmovna v tomto týdnu poslala novelu z dílny poslance Volného do dalšího čtení. Jak se na tento legislativní krok díváte z pozice ředitele společnosti SYNOT TIP, která je jedním z největších hráčů na českém hazardním trhu?

Zmíněná novela vůbec nic neřeší, pouze podpoří černý trh, který už dnes nekontrolovatelně bují. Je třeba řešit skutečné problémy, jako jsou například nelegální provozovatelé, kteří neodvádějí žádné daně, či výtky Evropské komise a ne přicházet s dalšími nesystematickými změnami, které problémy jen prohloubí. Novela poslance Volného pouze navyšuje odvodovou povinnost legálních provozovatelů, a to způsobem, který není odůvodněný ani objektivní a především může být pro velkou část segmentu likvidační.

Dlouhodobě se objevují snahy o to, aby byly jednotlivé formy loterií zatíženy různou daňovou zátěží dle jejich škodlivosti a rizikovosti. Vy s tímto postupem a dělením hazardu na měkký a tvrdý nesouhlasíte. Proč?

Dělit loterie na měkké a tvrdé je úplný nesmysl. Nabídka tu bude vždy. Pokud ne v legální, tak v nelegální a tím pádem velmi rizikové formě. Všechny druhy loterií spadají pod totožný zákon a lze na nich získat naprosto shodnou závislost. Skupina SYNOT provozuje de facto různé typy loterií na území České republiky i v rámci mezinárodního působení. S podobným dělením na měkký a tvrdý hazard však nesouhlasíme, protože naše zkušenosti hovoří jinak.

Nemyslíte si tedy, že videoloterní terminály jsou nejvíce nebezpečné?

Toto tvrzení slýcháme často, jde však jen o neznalost věci, která nemá s realitou nic společného. Naopak v této souvislosti je třeba připomenout, že se v současné době ve světě otevírá trh právě videoloterním terminálům, které jsou zárukou vysoké transparentnost a kontroly her i finančních dat. Kromě toho na rozdíl od ostatních forem her nabízejí možnost nastavení seberegulačních omezení, případně registraci hráčů. Všechny tyto nástroje umožňují a především v budoucnu budou umožňovat nové metody prevence vzniku patologického hráčství.

Pokud by tato daňová zátěž byla pro Vaši společnost likvidační, uvažujete například o tom, co naznačil zástupce Sazky – tedy o odchodu z České republiky?

I tato varianta jistě bude mezi diskutovanými. Pokud se v tuzemsku naše podnikání nevyplatí, budeme muset odejít. Naše výhoda spočívá v tom, že již v řadě zahraničních destinací působíme, máme proto zkušenosti a dokážeme se přizpůsobit různým podmínkám. Paradoxem však je, že zatímco Česká republika podniká ať už přímo či nepřímo kroky k tomu, aby legální trh zlikvidovala, v zahraničí legálním provozovatelům otevírají náruč. Dobře totiž vědí, kam vedou přehnané restrikce.

Tvůrci legislativních změn však argumentují tím, že zvýšení daní přinese také vyšší výběr peněz, které jsou v rozpočtu potřeba. Ani tento argument vás nepřesvědčí o vhodnosti návrhu poslance Volného?

Jedná se o velmi laický a nereálný předpoklad. Aby totiž mohly firmy odvádět více peněz na daních, musí mít nejprve zisky, aby vůbec měly z čeho daně odvádět. My se však můžeme dostat do situace, kdy budou firmy postupně krachovat a jejich místa obsadí již zmínění nelegálové. V konečném důsledku tak stát nevybere více, ale naopak nesrovnatelně méně peněz, než tomu bylo dosud. Navíc zde ještě nikdo nespočítal, kolik stát bude muset investovat do potírání nelegálního hazardu.

Plánujete změnu nabídky vašich her v souvislosti s otevřením internetového trhu?

Ano, samozřejmě, jsme si vědomi toho, že internet je v dnešní době nepostradatelným a to se projevuje ve všech oblastech života. Stejně, jako roste zájem o kurzové sázení na internetu, přesouvá se sem také další část herního byznysu. Nicméně je třeba, aby se jednalo o kontrolovatelné prostředí, což v současné době kvůli působení nelegálních provozovatelů a současné zákonem nastavené nekonkurenceschopnosti ze strany tuzemských provozovatelů, prakticky není možné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…