Byl jsem rebel a dlouhými vlasy jsem vzdoroval soudruhovi. Senátor mezi studenty varoval před návratem totality

13.05.2015 9:46

Známý podnikatel a slovácký senátor Ivo Valenta přišel v úterý dopoledne mezi studenty Obchodní akademie v Uherském Hradišti. Během hodinové diskuse padla nejen silná slova o nutnosti, aby si mladá generace nezapomněla chránit svoji svobodu, ale došlo také na vzpomínky na boj se soudruhem, kofolu, splněné sny i pracovní místa pro talentované studenty.

Byl jsem rebel a dlouhými vlasy jsem vzdoroval soudruhovi. Senátor mezi studenty varoval před návratem totality
Foto: Archiv
Popisek: Senátor Ivo Valenta mezi studenty

Uherskohradišťská Obchodní akademie je školou se stoletou tradicí, v jejíchž lavicích studovali takové osobnosti jako Tomáš Baťa nebo hudebník Jiří Pavlica. Vedle toho je však nejlepší školou Zlínského kraje ve výuce moderních IT technologií. A právě možnost spolupráce mezi školou a jejími studenty s podnikatelskou skupinou Iva Valenty byla těžištěm úterní diskuse. Jedno z nejmodernějších datových center na Moravě a k tomu několik společností, které se věnují vývoji aplikací a dalším IT službám, je totiž pro studenty lákadlem budoucího zaměstnání.

„Jaké vlastnosti by měl mít ideální zaměstnanec? Především by měl jít pevně a vytrvale za svým cílem. Nikdy by se neměl vzdávat a nikdy by neměl ustupovat. Jedině tak může zvítězit a uspět v obchodních jednáních či jiné odborné činnosti. Kromě toho si také cením loajality a přirozené drzosti, nebo chcete-li asertivity, svých kolegů,“ odpovídal na dotazy studentů Ivo Valenta. „Svět teď patří generaci pětatřicátníků, kteří jsou velmi draví. Jsem rád, že s nimi i ve svém věku umím držet krok, a někdy dokážu být dokonce i krok před nimi,“ dodal s úsměvem Valenta, který se netají tím, že jej spolupráce s mladými lidmi velmi dobíjí a inspiruje. „Právě proto jsem se již před mnoha lety pustil do vyhledávání a investorské podpory nejrůznějších start up projektů,“ vysvětlil majitel skupiny, která dnes působí již ve 13 zemích světa a minulý týden dokonce oznámila vznik transkontinentální spolupráce mezi Evropou, Afrikou a Austrálií.

Nicméně došlo také na vážná témata. „Jste mladá generace, které má v rukou budoucnost České republiky. Já patřím k těm, kteří vyrůstali v komunistické diktatuře, a velmi dobře si ještě vzpomínám, co to znamenalo a jak moc jsme se těšili na to, až padne totalita, až se konečně dočkáme svobody, začneme podnikat, budeme moci svobodně cestovat. Diktatura však dnes dostala jinou podobu, které říkám regulokracie. Stát plíživými kroky a postupným zaváděným stále nových a nových nařízení a příkazů pomalu, ale jistě svazuje každého člověka do novodobé formy diktatury. A právě před tím bych chtěl varovat a rád bych vás motivoval k tomu, abyste na ochranu svobody ve svém životě nerezignovali a pečovali o ni jako o dědictví svých otců,“ zamyslel se Ivo Valenta.

Během velmi neformální diskuse však slovácký senátor zavzpomínal také na svá studijní léta. „Nebyl jsem žádný premiant, spíš jsem patřil k tehdejší generaci potížistů a rebelů. I přes komunistické zákazy jsem nosil dlouhé vlasy jako symbol protestu proti tehdejším soudruhům a celému socialistickému školství,“ vrátil se do svých studentských let osmapadesátiletý podnikatel, který však o sobě tvrdí, že stále ještě nestihl zestárnout. Důvodem je především jeho pět dětí, kdy nejmladšímu synovi je teprve deset měsíců. „Nejen jako senátor, ale také jako táta proto vidím, jak nesmyslné jsou třeba zákazy prodeje slazených nápojů ve školách. Svoje děti vedu velmi přísně ke zdravému způsobu života, ale teď je u nás doma největší hit kofola,“ připojoval i osobní historky ze svého soukromí Ivo Valenta.


 

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: pas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…