Disident, co utekl z ministerstva před knížetem: Zeman odvážně vyslyšel veřejnost

13.08.2013 9:32

Signatář Charty 77 Heřman Chromý, který za úřadování Karla Schwarzenberga po mnoha letech působení opustil ministerstvo zahraničních věcí, se na svém blogu na Aktuálně.cz rozepsal o pochybných motivech všech, kteří nyní křičí na prezidenta Miloše Zemana o ohrožování parlamentní demokracie. Podle Chromého ji ohrozili a zdiskreditovali především ti, kteří v posledních letech dbali pouze svých osobních zájmů.

Disident, co utekl z ministerstva před knížetem: Zeman odvážně vyslyšel veřejnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Heřman Chromý

Heřman Chromý se pozastavuje především nad křikem, který se ozývá proti prezidentu Zemanovi od těch, kteří se prezentují jako zachránci parlamentní demokracie. „Byl to, bohužel, dnešní český parlament, který v posledních třech letech zpochybnil či spíše destabilizoval parlamentní demokracii a nepřímo nastolil otázku jejího dalšího fungování v té ústavní podobě, v jaké se nachází,“ píše Chromý. V situaci, kdy parlament očividně selhal, jsou prý útoky na prezidenta, dovolávající se parlamentní demokracie, pokrytecké. Navíc nijak neřeší současnou krizi.

Podle Chromého se spíše než o vítězství prezidenta v politickém souboji jednalo o „odvahu prezidenta a občana, který s chatrnou a nejednoznačnou Ústavou v zádech dal průchod sílícímu hlasu veřejnosti.“ Prezident tak podle něj dokázal udělat první krok k vyřešení dlouhodobé krize cestou předčasných voleb. Naopak zastánci parlamentní demokracie kupodivu tvrdí, že tyto volby ničemu nepomohou.

Celá úvaha Heřmana Chromého ZDE

„Znamená to tedy systémovou krizi naší parlamentní demokracie, nebo spíše sofistiku rádoby demokratů, odcházejících z vlády a od moci pravděpodobně tak zkorumpované, že se začínají obávat trestně právních důsledků,“ píše chartista.

„Není toho vůbec málo, co by se mělo v české demokracii změnit,“ myslí si Chromý. Mnoho věcí, které jsou již dvacet let akceptovaným pravidlem šlendriánu, je ve skutečné demokracii smutnou výjimkou. 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…