Zná horší tvář Schwarzenberga. Nahlásil mu korupci, trpěl a teď říká...

15.07.2013 6:43

JINÝMA OČIMA Karel Schwarzenberg klame tělem, zato Miloš Zeman dokáže mezi syčáky a kmotry udržet balance of power, tedy rovnováhu moci. Nový ministr zahraničí Jan Kohout by se mohl začít zabývat korupčními kauzami v resortu, tak mu držím palce. Bojovník proti korupci na ministerstvu zahraničí Jakub Klouzal má jasno a připravuje řadu trestních oznámení.

Zná horší tvář Schwarzenberga. Nahlásil mu korupci, trpěl a teď říká...
Foto: youtube.cz
Popisek: Bývalý zaměstnanec ministerstva zahraničí Jakub Klouzal

„Víte, tohle je moje první prohlášení politického charakteru,“ sděluje oznamovatel korupce na ministerstvu zahraničí Jakub Klouzal v jedné z kaváren na pražském Smíchově a zahloubá se v myšlenkách: „Hodně dlouho jsem o tom přemýšlel a zpětně musím říci, že člověk jako Karel Schwarzenberg by této zemi na prezidentském postu jen škodil. Navenek by asi byl trochu lepším reprezentantem, ale uvnitř by jí svým nicneděláním ublížil. Jsem rád, že je na Hradě Miloš Zeman, protože dokáže mezi syčákama udržet balance of power.“ Klouzal s korupcí bojoval tak dlouho až mu to zničilo život, ale nyní začíná jako bankovní úředník nový. A ParlamentnímListům.cz se svěřil se svými politickými myšlenkami.

Karlovy mimikry

Ostatně o bývalém ministru zahraničních věcí si nemyslí nic dobrého. Karel Schwarzenberg má prý své mimikry, tedy navenek skrývá ne moc povzbudivé rysy své osobnosti. „Jsem velmi překvapený, že tu jeho temnou stránku nikdo neodhalil. Na Hradě by byl opravdu jen na škodu. Ohledně politiky se ale vždy držím stranou. Videa o korupci na ministerstvu zahraničí jsem natočil poté, co na mě lidi ze Schwarzenbergova volebního týmu v době, kdy se rozhodovalo o prezidentovi, činili nátlak, abych mu neuškodil. Prostě někteří slušní lidé, co volili Karla, se vůbec nezajímali o to, jestli nelže nebo něco nezamlčuje a tak,“ říká Klouzal s tím, že se tehdy bál o život a při prezidentské volbě se jen staral o to, aby jej někdo nezmlátil ocelovou tyčí.

O Zemanovi se vyjadřuje pochvalně. „Je kritizován za věci z devadesátých let, ale to tady byl klondajk. O Zemanovi navíc nikdo nepochybuje, že byl zloděj a že si nakradl. Nic takového nikdo říct nemůže. Naopak si mafiáni stěžují, že není na peníze. A kdokoliv, kdo udržuje mezi těmahle sviněma balance of power, tak je mužem na správném místě. Ať mu lidi vyčítají, že je technolog moci a chlastá. Když jsem pracoval mezi lidmi, co mi pořád házeli klacky pod nohy, tak jsem si deprese taky léčil alkoholem. Jinak bych se nevyspal,“ podotýká.

Nový ministr

Nově jmenovaný ministr zahraničí Jan Kohout je podle něj profesionální diplomat, který se umí pohybovat i ve vysoké politice. „Mám s ním velice dobré zkušenosti. Detailně zná jednotlivé kliky ministerstva a psychologii toho domu. Nikdo z těch nahoře není svatoušek, ale Kohoutovi věřím. Je to již podruhé, co nastupuje po Schwarzenbergovi na rozorané ministerstvo zahraničních věcí (MZV). Předpokládám, že bude schopen velice rychle usadit MZV po té partě amatérů do nějakých klidnějších a rozumnějších kolejí a snad se mu podaří MZV i na delší dobu stabilizovat. Nezávidím mu to. Dostává do ruky Schwarzenbergovými lidmi amatérsky poškozený aparát již podruhé,“ doplňuje.

V ParlamentníchListech.cz vyšlo několik článků o chartistovi a diplomatovi Heřmanu Chromém, který se za Jakuba Klouzala jako jeden z mála postavil a nesouhlas s vnitřním chodem ministerstva zahraničí vyjádřil otevřeným dopisem Karlu Schwarzenbergovi a odchodem z jeho ministerstva. Ostatně mluvčí resortu Johana Grohová se k tomuto případu nikdy nevyjádřila, i když ji o to ParlamentníListy.cz několikrát žádaly. „Vím, že každá věc má několik rubů a líců, ale fakt, že Schwarzenberg zcela kašlal na chartistu, jenž bojuje celý život za lidská práva a seděl za to za komunismu i v lochu, je podivný. Jeho tam dost tyranizovali, i když upozorňoval na nepravosti, které se dějí lidem ze skupiny Václava Havla a Schwarzenberg nedělal vůbec nic, protože nic dělat nechce,“ sděluje.

Boj s ministerstvem

Na stránkách ministerstva zahraničních věcí (MZV) vyšlo ke Klouzalovi celé prohlášení. „V době, kdy MZV začalo rozkrývat podezřelé zakázky a prověřovat i podněty ředitele Klouzala, požadoval pro sebe záruku beztrestnosti. Takovou záruku však nejsou orgány výkonné moci schopny poskytnout,“ stojí v něm například.  Mluvčí ministerstva Grohová ParlamentnímListům.cz však ani ohledně Klouzala nikdy neodpověděla.

„Nikdy jsem nechtěl beztrestnost, ale právní pomoc. Ministerstvo ze mě udělalo spolupachatele korupce, což je strašná sprosťárna. Z oznamovatele korupce udělali korupčníka. V televizi o mě Karel Schwarzenberg prohlásil, že jsem pomatený. Chtěl jsem po něm omluvu, a aby to ze svých webových stránek stáhli, jinak ministerstvo žaluji, ale vzkázal, že se mi nemá, za co omlouvat. Tak budu muset pravděpodobně žalovat i jeho,“ doplnil s tím, že se mu často ozývají lidé, kteří se mu chtějí svěřit, jak jim machinace ministerstva zahraničí zničily život. „Tak si říkám, jestli to od Schwarzenberga není celý fejk, a že se po revoluci přilepil na správné lidi, aby mu byl vrácen majetek, ale nic víc ho nezajímá,“ podotýká.

Proti korupci

Jakub Klouzal pracoval dříve jako ředitel odboru informačních technologií (IT) na ministerstvu zahraničních věcí a své poznatky o korupci chtěl řešit nejdříve s nadřízenými, ale nikde se mu nedostalo podpory. Obrátil se tedy na nadační fond proti korupci, poté byl z ministerstva propuštěn a  nyní dělá v bankovním sektoru. „Když jsem zjistil, že ani kníže s tím nic neudělá, což bylo půl roku před tím, než mě vyhodili, tak jsem se obrátil na nadační fond. Jde průkazně o stovky milionů a osobně počítám se škodou přes miliardu korun,“ vysvětluje.

„Státní správa přestává fungovat jako celek, rozpadá se. V baráku, který se rozpadá, a do něhož zatýká, se dá ještě relativně dobře bydlet. Ale tohle je okamžik, kdy korupce bují a dává to prostor mafii,“ říká. Zanedlouho prý podá několik trestních oznámení.

„Podám je s nadačním fondem proti korupci. Vše bude rozděleno na dvě části. Skutečné zakázky, machinace a pak nečinnost lidí a urážky vůči mé osobě. Chci taky podat trestní oznámení na kauzu, která se odehrála v době, kdy už jsem na ministerstvu nepracoval. Upozorňoval jsem, že to výběrové řízení bude komplikované a je třeba s ním začít, ale oni se na to vykašlali a udělali ho na poslední chvíli. Vyhrála jedna firma, která byla oproti ostatním zvýhodněna o šedesát až osmdesát milionů korun. Prý že je levnější. Nicméně kdo se vyzná v IT, tak si spočítá, že sice zpočátku to vyjde levněji, ale v delším časovém horizontu to bude dražší,“ soudí s tím, že na ministerstvu zahraničních věcí vládlo za Karla Schwarzenberga bezvládí a úředníci si tam dělali, co se jim zachtělo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …