EXKLUZIVNĚ Sobotka znovu do vlády? Zákulisní jednání z pověření Andreje Babiše nabírají hodně nečekaný směr

18.12.2017 4:41

Ještě zkraje prosince sociální demokracie avizovala, že menšinový kabinet premiéra Babiše nepodpoří. Tehdy se ústy Milana Chovance nechala slyšet, že jí vadí především plánované zdravotnické reformy. Na druhé straně ovšem už tehdy prosakovaly informace o tom, že část socdem má na vládu chuť. Tento směr navíc potvrdil nedělní fakt, že bývalý sociálnědemokratický poslanec Jeroným Tejc se má stát náměstkem ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO).

EXKLUZIVNĚ Sobotka znovu do vlády? Zákulisní jednání z pověření Andreje Babiše nabírají hodně nečekaný směr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

„Avizovaný menšinový kabinet sociální demokracie nepodpoří. Důvodem jsou mimo jiné i plány navrhovaného ministra zdravotnictví, které fakticky ohrožují současnou dostupnou lékařskou péči pro všechny české občany,“ oznámil zkraje prosince šéf sociální demokracie Chovanec.  

Anketa

Ohodnoťte jako ve škole složení vlády Andreje Babiše

73%
3%
2%
4%
18%
hlasovalo: 7608 lidí

Současně však už tehdy prosakovaly na veřejnost informace o tom, že část sociálních demokratů a lidovci vyjadřují ochotu jednat se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem o vládě. „Nebyli jsme pozváni k jednání, pokud bude zájem jednat, jsme připraveni převzít vládní zodpovědnost a podpořit i menšinovou vládu,“ řekl v tu dobu Pavel Bělobrádek v souvislosti se schvalováním rozpočtu na příští rok.

Uteklo několik týdnů a rýsující se koalice navzdory drobným trhlinám může mít poměrně pevnou konturu. Pojďme si ji spočítat. ANO má 78 poslanců, komunisté 15 a Okamurova SPD hned dvaadvacet. Součet je tudíž jasný - 115 poslanců, velmi pohodlná většina. Jenomže tak snadné to nebude. Hlasy, které se i v hnutí ANO staví proti podpoře SPD a KSČM, se přeci jen ozývají. ParlamentníListy.cz měly o víkendu možnost hovořit se dvěma členy ANO z dolní komory Parlamentu, kterým se to nelíbí. „Jsem proti," uvedl jeden z jihomoravských poslanců. Druhý, jehož region kvůli případné identifikaci nebudeme zveřejňovat, šel o něco dál. „Víme, že se jedná, ale nevíme jak. Na klubu se toho moc neřeklo. Vím, že jedná Jaroslav Faltýnek, který má od předsedy Babiše mandát. Vím, že se hovořilo o ODS, stejně jako o socdem nebo lidovcích. Ta případná podpora pana Okamury a Filipa může být pro ANO velice kritická i vzhledem k volbám do komunálu," sdělil pod podmínkou zachování anonymity.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Postoj ODS je neměnný. „Způsob a rychlost, jak se tato jednobarevná menšinová vláda ANO vytvořila, potvrzují, že Andrej Babiš nejeví o žádnou většinovou koalici skutečný zájem a chce vládnout sám. ODS nemá důvod takovéto vládě poskytnout důvěru. Na to jsme od voličů mandát nedostali," sdělil předseda občanských demokratů Fiala. Razantní stanovisko zastává také TOP 09. S ní však do budoucna nikdo nepočítá. Řadě oslovených poslanců vadí především historické podrazy Miroslava Kalouska.

A tak přichází na řadu alternativa, kterou by si Babišův kabinet zajistil klidné vládnutí, pevnou podporu a průzračné rozmělnění vnitřního tlaku. Tou alternativou je samozřejmě sociální demokracie. ParlamentnímListům.cz se exkluzivně podařilo zjistit, jakou nabídku část této partaje má. Zdůrazněme slovo část, protože i mezi socialisty je hned několik křídel. V tuto chvíli je nebudeme rozebírat, jelikož bychom odhalili naše zdroje uvnitř ČSSD. Velice silný hlas má každopádně region jižní Moravy. Zde najdeme hned několik osobností. Jmenujme čtyři: Tejc, Sobotka, Hašek, Onderka.

Birke a Sobotka plní úsměvů při otvírání autobusového terminálu

Jak uvedl jeden ze dvou našich zdrojů, v souvislosti s rozhovory mezi ANO a ČSSD padá nejčastěji resort dopravy. O ten sociální demokraté historicky velmi stojí. Bylo by ANO ochotno vzdát se jej na úkor podpory ČSSD? Prý ano. A koho by sociální demokraté mohli nominovat? I to se naší redakci podařilo zjistit hned z několika stran.

Prvním jménem je někdejší šéf Sněmovny Jan Hamáček, její současný místopředseda. Ten sice naoko působí silně, ale dovnitř socdem má velmi slabý "výtlak". Nepodílí se na mnoha procesech a míjí ho rovněž dění v Praze. Hamáček je sice sociální demokrat, ale jejich typickým hrám a intrikám se dlouhodobě vyhýbá. Druhé jméno je v tomto ohledu zajímavější. Je jím multifunkční Jan Birke. Proč multifunkční? Dle oficiální vizitky je místopředseda ČSSD, poslanec, starosta města Náchod, odborný mluvčí ČSSD pro oblast dopravy a předseda KVV Královéhradeckého kraje. Kromě toho má v sociální demokracii a jejím okolí velmi blízké vztahy a vazby. Někdejšího premiéra Sobotku například doprovázel v zahraničí a čilou komunikaci udržuje také s Jaroslavem Tvrdíkem. Oba spojuje pověst mužů, kteří hodně mluví, mají dost peněz, jakžtakž charisma a zkušenosti, ale absolutně nedrží dohody a slovo. Birkeho negativum je i žalostný výsledek u sněmovních voleb.

„Měl dlouhé prsty na Českých drahách a ví, jak fungují kšefty v dopravě. Ví to velice dobře," sdělil náš zdroj z ČSSD. Třetím do party je jméno, které zřejmě premiéra Babiše zvedne ze židle. Jedná se o Pavla Švagra (dva roky starý článek o jeho příjmech ZDE), předsedu Správy státních hmotných rezerv. Toto jméno v socdem v souvislosti s "nějakým tím resortem" taktéž padá. Zde ale Zaorálkovo – Sobotkovo seskupení narazí. Babiš tímto manažerem dlouhodobě opovrhuje. Švagr je podle mnohých dvojčetem Sobotky, a pokud by se nakonec do vlády dostal, bylo by to prý stejné, jako kdyby tam seděl právě dnes už bývalý šéf kabinetu Sobotka.

ParlamentníListy.cz při zjišťování informací také často narazily na jméno Jaroslava Tvrdíka, bývalého šéfa obrany, nyní zástupce čínské firmy CEFC pro Evropu. K němu má ovšem Babiš velmi podobný postoj jako ke Švagrovi a vypadá to, že se Tvrdík spíše "potuluje", "ometá" a "snaží se rozesílat své nekonečné SMS, aby něco vypátral," uvedl náš zdroj z ČSSD. Sluší se podotknout, že tento muž nemá bývalého manažera sociální demokracie v lásce a byl to on, kdo nám připomněl, že "Tvrdík v březnu 2004 v pražské Evropské ulici boural se svým služebním BMW, hasiči museli automobil sundávat ze svodidel a zasypávat vyteklý benzín, ale pokutu nedostal, policie to řešila domluvou."

Stát se může cokoli. „Jednání probíhají, jména v tuto chvíli nejsou prioritní otázkou," uvedl náš dobře informovaný zdroj.

Vláda Andreje Babiše požádá ve Sněmovně o důvěru ve středu 10. ledna. Babiš to řekl novinářům poté, co jeho menšinový jednobarevný kabinet na Pražském hradě jmenoval prezident Miloš Zeman. Volba prezidenta republiky se mimochodem koná o dva později: 12. - 13. ledna 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…