Milionový zlatý padák. Neřekneme ani muk. Takto jsme dopadli s bývalým manažerem drah z ČSSD

22.03.2015 15:22

O peníze jde v první řadě. Ale když se o nich má mluvit, zarytě se mlčí. Toto krédo na sto procent drží předseda Správy hmotných rezerv, někdejší manažer Českých drah a tajemník stínové vlády sociální demokracie Pavel Švagr.

Milionový zlatý padák. Neřekneme ani muk. Takto jsme dopadli s bývalým manažerem drah z ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plénum sjezdu ČSSD při hlasování

Švagr pracoval na drahách po čtyři roky jako náměstek pro personalistiku. Po personální čistce spojené s nástupem dnešní vlády se 30. července 2013 stal členem představenstva přepravce, aby po dvou týdnech 15. srpna 2013 skončil. Jako náměstek pro personalistiku odpovídal za uzavírání pracovních smluv, tedy i za odchody a k nim náležící odstupné. V případech manažerů milionové takzvané zlaté padáky. A jeden takový vybyl i pro Švagra a pořídil by si za něj dva velké byty na pražském Žižkově.

Protože strana Švagrovi zařídila další luxusní post ve státní správě, ParlamentníListy.cz považují za legitimní dozvědět se, kolik vlastně Švagr na odstupném z Českých drah získal. Narazili jsme ale na hradbu mlčení.

Jako manažer ČD měl Švagr nárok na 24 platů odstupného. Podrobnosti o rozvázání pracovního poměru odmítly ČD komentovat. Drážní náměstci pobírali plat zhruba 400 tisíc, včetně nemalých příspěvků na pojistné. Švagrovo odstupné by se tedy mělo podle nastaveného personalistického systému pohybovat okolo desíti milionů korun. Švagr byl jako náměstek pro personalistiku za tento systém odpovědný, nehospodárné odměňování odcházejících manažerů ale nezastavil. Kvůli tomu si jej vzal tvrdě do úst i někdejší ministr dopravy Zdeněk Žák.

"Pan Pavel Švagr pracoval pro České dráhy několik let jako náměstek generálního ředitele pro personální záležitosti a konkurenční doložka byla v té době součástí manažerských smluv vrcholového vedení společnosti. V současné době tomu tak již není. Pracovněprávní vztahy nicméně České dráhy komentovat nemohou. Děkuji za pochopení,“ sdělil ParlamentnímListům.cz mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Podobně ParlamentníListy.cz narazily i na Správě státních hmotných rezerv. "Dotazy 1-5 se netýkají činnosti správy a jsou čistě osobního charakteru. Proto se k nim nemůžeme vyjádřit,“ odeslal autora textu do patřičných mezí mluvčí státních rezerv Jakub Linka.

Do věci se ale vložil sám předseda. "Obdržel jsem Váš mail a dotazy, které se týkají mého působení na ČD, a. s. Na ČD jsem nastoupil na podzim 2008 a od května 2009 do ukončení pracovního poměru v roce 2013 jsem pracoval ve funkci personálního náměstka. Do představenstva ČD jsem byl nominován dozorčí radou ČD  a po mém krátkém působení v tomto orgánu jsem byl také dozorčí radou odvolán. Dobu, po kterou jsem působil v představenstvu, lze samozřejmě přesně na dny zjistit z výpisu z obchodního rejstříku,“ vysvětluje Švagr.

Informacemi o odchodu z drah a zlatém padáku se Švagr cítí dotčen. "Podotýkám, že ke stylu mého odvolání z představenstva a argumentům k tomu uváděným se nyní (již po prakticky dvou letech) nehodlám znovu vyjadřovat, nicméně tehdejší medializaci mé osoby v souvislosti s odstupným a s manažerskými smlouvami  (nepravdivé výroky a zavádějící informace) ze strany exministra dopravy Zdeňka Žáka jsem napadl soudní cestou v občanskoprávním řízení  a nezávislý soud jistě po právu rozhodne,“ pokračuje Švagr.

"Současně se policie v souvislosti s některými mediálními výroky zabývala mým trestním oznámením ve věci, zda nedošlo ke spáchání trestného činu pomluvy proti mé osobě a z jejího vyjádření je zjevné, že cituji: 'K naplnění subjektivní stránky skutkové podstaty trestného činu pomluva podle par. 187 tr. zákoníku se vyžaduje úmysl, přičemž postačí úmysl eventuální ve smyslu ustanovení par. 15 odst. 1 písm. B), odst. 2 tr. zákoníku, kdy by k trestnímu postihu postačilo pouhé srozumění pachatele s tím, že údaj, který sděluje, je nepravdivý... Po zhodnocení všech skutečností zjištěných prověřováním, založeném na pečlivém uvážení všech okolností případu jednotlivě i v jejich souhrnu pak Policie ČR konstatuje, že došlo k naplnění zákonných znaků skutkové podstaty přečinu pomluva…' Bohužel se provedeným šetřením nepodařilo zjistit určitou osobu, která se dopustila tohoto protiprávního jednání. Toto uvádím jen pro dokreslení celé minulé situace a dění kolem konce roku 2013.“

A jak dopadla žádost ParlamentníchListů.cz o výši odstupného? "Co se týká vašich otázek pod č. 1 až 5, necítím potřebu a ani povinnost se k nim vyjadřovat,“ utnul rezolutně snahu informovat veřejnost Švagr.

ParlamentníListy.cz proto kvůli neochotě někdejšího zaměstnavatele Švagra i jeho samotného poslaly na České dráhy žádost podle zákona o poskytování informací. Švagr už předjímá, že bude žádost zamítnuta. "Uplatnění žádosti dle zák. 106 o poskytování informací není v tomto směru relevantní požadavek. Jen podotýkám, že tehdy jsem byl  v roli  zaměstnance ČD, a. s. a moje  odměňování  odpovídalo uzavřeným manažerským smlouvám. S přátelským pozdravem. Pavel Švagr.“

Za model, kterým se České dráhy, ale i jiné státní firmy loučí s bývalými vysokými úředníky, by byl rád leckterý z manažerů úspěšných firem. Mezi úspěšné firmy se ale dle výsledků České dráhy řadit tak zcela nedají. Pokud bude žádost o poskytnutí informací o Švagrově odstupném skutečně zamítnuta, jak předvídá, ParlamentníLIsty.cz se proti tomu rozhodně odvolají.

Na jaké otázky odmítl Pavel Švagr odpovědět:

Můžete prosím ParlamentnímListům.cz poskytnout informace ohledně sumy, kterou jste získal na odstupném jako náměstek pro personalistiku v ČD po ukončení členství v představenstvu v roce 2013?

Jak dlouhou dobu jste v představenstvu působil, odstupné jste získal za výkon které funkce na ČD?

Jak byly nastaveny podmínky v manažerské smlouvě, kdy byla podepsána? Už v té původní před jmenováním náměstkem byla klauzule o odstupném, v jaké výši?

Jak dlouho jste na ČD pracoval a v jaké celkové výši pobral plat, včetně odměn, bonusů atd.?

Žádáme vás proto o poskytnutí kopie manažerské smlouvy na ČD, včetně případných dodatků.

Pavel Švagr vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, na které poté působil jako odborný asistent na Katedře managementu VŠE. V roce 1998 se stal poradcem ministra pro místní rozvoj, o dva roky později pak zamířil do čela Státního fondu dopravní infrastruktury. Ten vedl sedm let. Poté působil na Správě železniční dopravní cesty a jako poradce na Českých drahách. Od roku 2009 byl náměstkem generálního ředitele Českých drah pro personální záležitosti, loni v srpnu byl z této funkce odvolán. Byl také tajemníkem stínové vlády ČSSD. Ochrannou ruku nad ním drží předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Když se na vládě hlasovalo o šéfovi státních hmotných rezerv, byl proti například šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš. Sobotka ale svého chráněnce do čela úřadu protlačil. Přestože je smýšlením levičák, dokáže Švagr vřele komunikovat i s pravičáky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…