A už to jede: Nový vývoj kolem chutí socanů a lidovců jít do vlády s ANO. A křik kolem výzvy „dovezte cizince na práci“

05.12.2017 16:46

Nedostatek zaměstnanců na pracovním trhu je v současnosti největším problémem tuzemské ekonomiky. Na dnešním setkání lídrů českého exportu to uvedl předseda hnutí ANO a budoucí premiér Andrej Babiš. Pomoci by podle něj mohla detailní evidence neobsazených pracovních míst, propojení škol se zaměstnavateli nebo i zaměstnávání cizinců. Informovala o tom ČTK. Proti tomu se ale silně vymezil předseda ČSSD Milan Chovanec. Obratem ale nabídl ruku k jednání o vládě. A nebyl sám.

A už to jede: Nový vývoj kolem chutí socanů a lidovců jít do vlády s ANO. A křik kolem výzvy „dovezte cizince na práci“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

„Náš největší problém je, že nejsou lidé na práci. Řada lidí pracuje načerno a řada lidí bere dávky, aby nemuseli pracovat. Naše firmy ztrácejí možnost výroby,“ uvedl Babiš.

Udržení ekonomického růstu by pak podle Babiše mohla pomoci vláda tím, že bude masivně investovat. „Stát by měl masivně investovat. To je hlavní role státu, aby investoval a snížil byrokracii,“ uvedl Babiš. 

Došlo i na otázku přijetí eura. Babiš vidí v tomto kroku více nevýhod než výhod. Mimo jiné zmínil ztrátu nezávislosti centrální banky nebo náklady související se vstupem do eurozóny. „Euro není náš problém. Náš problém je, že nejsou lidé, vzdělávání a především musíme skončit s daňovými pobídkami. Proč to dáváme firmám, které to nepotřebují?“ uvedl.

Babiše by měl ve středu jmenovat prezident Miloš Zeman předsedou vlády, jeho menšinovou vládu chce jmenovat o týden později. Úřadujícímu předsedovi ČSSD Milanu Chovancovi se ani trochu nelíbí, že nový premiér uvažuje o zaměstnávání cizinců.

„Nemá smysl dovážet levné pracovníky z Východu, pokud naši podnikatelé nebudou ochotni dát českým lidem dobré platy. Plány na masivní organizované dovozy zahraničních dělníků v tuto chvíli v žádném případě nepodpoříme. Budou znamenat jen destabilizaci sociálního prostředí v jednotlivých regionech. A bude to mít zásadní dopad i na bezpečnost, jak z nedávné minulosti víme z Kvasin i z Plzeňska. Vláda by měla primárně hájit zájmy našich lidí, a ne vlastníků velkých firem!“ vypálil Chovanec.  

Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na 3,6 procenta ze zářijových 3,8 procenta. Uchazečů o práci bylo zhruba 271 000, nejméně za téměř 20 let. Zároveň přibylo volných míst oproti září o téměř čtyři tisíce na zhruba 210 000. Ještě výraznější byly meziroční změny. Loni v říjnu činila nezaměstnanost pět procent a volných míst bylo o 71 000 méně. Méně lidí bez práce než letos v říjnu bylo v České republice naposledy v prosinci roku 1997, a to asi 269 000.

Zaměstnávání cizinců však nepředstavovalo jediný důvod, pro který Chovanec šil do Babiše. Stejně nepřijatelné jako zaměstnávání cizinců se mu jeví i plány budoucího jednatřicetiletého ministra zdravotnictví za ANO Adama Vojtěcha – ekonomického experta na oblast zdravotnictví, ale třeba také finalisty soutěže Superstar.

Zdravotnictvím proteče asi 300 miliard korun a Vojtěch by s nimi rád pracoval efektivněji, než se s nimi pracovalo doposud. Jak na to? V rozhovoru pro server Seznam zprávy.cz Vojtěch prohlásil, že chce toky peněz ve zdravotnictví zprůhlednit.   

„My dnes vidíme, že v porovnání se zahraničím u nás máme stále nadprůměr tzv. akutních lůžek. To jsou skutečně ta nemocniční lůžka. Lidé jsou u nás často možná i nadbytečně hospitalizováni. Ty nemocnice to dělají proto, aby si splnily tzv. produkci. Aby dostaly od pojišťoven paušál financování, tak musejí splnit určitý objem té produkce. A to je problém, my bychom se měli přesunout k nějaké ambulantní péči. A to je podle mě řešení pro ty menší nemocnice – transformovat je na nějaké polikliniky a ambulance. Případně co u nás je nedostatečně řešeno, je nějaká následná péče,“ prohlásil Vojtěch.

Pokud jde o zdravotnické poplatky, budoucí ministr dnes nevidí cestu k jejich obnovení. Zasto by si uměl představit zprůhlednit Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, která je podle Vojtěcha možná až příliš silná v českém zdravotnictví. „To, jak je dnes VZP nastavena, tak je to velmi politická instituce,“ posteskl si Vojtěch.

Osobně by byl rád, kdyby měly vliv na chod pojišťovny i pacientské organizace.

Úřadující předseda ČSSD na řadu Vojtěchových nápadů hledí s nedůvěrou. „Avizovaný menšinový kabinet sociální demokracie nepodpoří. Důvodem jsou mimo jiné i plány navrhovaného ministra zdravotnictví, které fakticky ohrožují současnou dostupnou lékařskou péči pro všechny české občany,“ oznámil šéf sociální demokracie.   

Současně však prosakují na veřejnost nové informace o tom, že část sociálních demokratů a lidovci vyjadřují ochotu jednat se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem o vládě. „Nebyli jsme pozváni k jednání, pokud bude zájem jednat, jsme připraveni převzít vládní zodpovědnost a podpořit i menšinovou vládu,“ řekl iDNES.cz Bělobrádek v souvislosti se schvalováním rozpočtu na příští rok.

Také Milan Chovanec řekl, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš se sociální demokracií o nové vládě v podstatě nejednal. „Nebráníme se vážně míněné debatě. Ale chceme ji vést u jednacího stolu. Současné posílání si vzkazů přes média je jen součástí zastíracího manévru, kterým hnutí ANO zamlžuje vznik svojí stranické menšinové vlády. Ta ale fakticky reprezentuje pouhou třetinu voličů,“ upozornil úřadující předseda ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…