Exstarosta Písku: Zájem o veřejné blaho je pro hnutí ANO až na posledním místě

07.03.2015 16:07

Ačkoliv ve volbách získal nejvíce hlasů, skončil v opozici. Ambice vrátit se za současné politické situace zpět do čela radnice nemá. Jak hodnotí nové vedení města a o co bude usilovat jako člen nejsilnější opoziční strany? Nejen s tím se svěřil Ondřej Veselý (ČSSD) naší redakci. Ostře se také obul do Andreje Babiše a vyjádřil se i k blížícímu se sjezdu sociální demokracie. Jaké změny uvnitř strany by uvítal?

Exstarosta Písku: Zájem o veřejné blaho je pro hnutí ANO až na posledním místě
Foto: PiseckýSvět.cz
Popisek: JUDr. Ondřej Veselý

Ačkoliv jste v uplynulých komunálních volbách získal jako lídr ČSSD nejvíce hlasů, více jak 20 %, koalice byla sestavena bez Vás a Vy jste tak skončil v opozici. Jaký máte z uplynulých voleb pocit?

Komunální volby v Písku pro ČSSD i pro mě osobně dopadly velmi dobře. Rozpaky samozřejmě vyvolalo množství stran, které se do zastupitelstva dostalo a velmi nízká účast voličů (což spolu úzce souvisí). Jsem přesvědčen, že při vyšší účasti bychom získali více mandátů a povolební vyjednávání by dopadla zcela jinak.

I když nejste ve vedení města. Překvapila Vás podpora, kterou jste po čtyřech letech vlády získal?

Překvapen jsem rozhodně byl. Přece jenom jsme se neobávali dělat i krátkodobě nepopulární kroky, které jsou však velmi důležité pro dlouhodobý rozvoj města. Navíc se člověk při práci starosty setkává v naprosté většině s negativními výpady, takže až vlastní volby ukáží, jak na tom člověk skutečně je.

Ač jde o předčasnou otázku, budete se za čtyři roky pokoušet získat znovu mandát starostky nebo Vás uplynulé volby zklamaly?

To záleží na mnoha věcech, vracet se po čtyřech letech zpět k advokacii není nic jednoduchého. Rozhodnutí jistě ovlivní také to, kdo by byl potenciální koaliční partner. Pokud by se politické spektrum za čtyři roky příliš neobměnilo, není můj návrat na pozici starosty reálný.

S jakými pocity budete na práci starosty vzpomínat? Co Vám povolání dalo či naopak vzalo?

Je to velmi zajímavá a naplňující, ale zároveň obrovsky náročná a vyčerpávající práce. Ubylo mi vlasů a svalů a přibilo kil, vrásek a šedinJ

Jako zastupitel máte nyní více volného času. Prozradíte nám, jak se jej snažíte využít?

Je to opravdu hodně znát. Daleko víc času věnuji rodině a pohybu.

Jak byste nyní jako opoziční zastupitel hodnotil činnost nové koalice?

Zatím jsem velmi rozpačitý. Pevně věřím, že se nová koalice rozhýbe a bude posouvat město kupředu. Teď mám pocit, že se pouze dodělávají již rozjeté akce (a to jen některé) a koalice věnuje spoustu času rušení toho, co zavedl Veselý (např. posun limitu pro zadávání zakázek z 50 tis. Zpět na 200 tis.)

Jakou se budete snažit být opozicí? O co se budete snažit?

Samozřejmě se budeme snažit nepřipustit šméčka a zároveň tlačit na realizaci připravených akcí. Musím uznat, že úspěchy v tomto směru máme, coby opozice, pouze částečné.

Jste spokojen s tím, v jakém stavu jste předal úřad své nástupkyni?

Já určitě, jestli druhá strana také, to netuším :)

Sám jste na radnici vstupoval s tím, že nebudete vládnout stylem „po nás potopa“ a nezaměříte se na „pomníčky“ s okamžitým efektem, ale na koncepční práci a dlouhodobý rozvoj města. Domníváte se, že se vám podařilo tohoto cíle dosáhnout? Nebo jak zpětně hodnotíte své působení v čele radnice Vy sám?

Připravili jsme celou řadu projektů, které se dají v těchto čtyřech letech realizovat, a které by posunuly Písek skokově dopředu. Současná koalice bohužel zatím nepracuje na realizaci žádného z nich.

Na přelomu února a března se konal sjezd ANO, kde se Andrej Babiš pustil do svých koaličních partnerů zejména ČSSD. Dle jeho slov je velká strana, právě taková, proti kterým chtěli bojovat. ,,Je zatížena kontroverzní minulostí a je zvyklá na nadstandardní rozhazování veřejných prostředků, kterým si kupuje své voliče,“ dodal. Co Vy na to? Nevracíme se tak o do éry Nečasovy vlády, kdy podrazy uvnitř členů koalice nebyli ničím výjimečným?

Musím se přiznat, že výsluní ANO příliš nechápu. Považuji za očividné, že tato strana dělá hlavně to, co je dobré pro jejího lídra (v regionech pro její činovníky s blahovůlí lídra) a pro veřejné blaho pak pouze v případě, že se potkává s prvým zájmem. Přesto se dosud těší velké podpoře. Doufám, že český volič prohlédne co nejdříve.

Co očekáváte od sjezdu Sociální demokracie, který se uskuteční v polovině března? Jiří Paroubek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že sociální demokracie potřebuje barevnější vedení, jinak se oslabí dojem před veřejností, souhlasíte s ním?

Já jsem přesvědčen, že ČSSD potřebuje co nejjednotnější vedení. Zvláště dnes, když je zřejmě poslední pevnou hrází před nástupem ANOKRACIE.

Jak podle Vás stranu více přiblížit lidem?

ČSSD považuji za stranu, která je v naší zemi lidem nejblíž. Jde pak spíš o to, aby se její jednotlivé osobnosti po zisku funkcí nezavřeli do kanceláří a dál se pohybovali mezi obyvateli této země a cítili, jaké žijí životy. Já jsem se o to snažil a své ovoce to přinášelo nejen v podobě volebního úspěchu. Mnoha stranickým kolegům se to daří, ale nesmíme usínat na vavřínech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…