Kalousek je nejvíce pomlouvaný člověk v Česku, říká Schwarzenberg

14.10.2016 21:54

Hostem pořadu DVTV.cz Martina Veselovského byl čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Své řekl především ke krajským a senátním volbám či k osobě nového předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska.

Kalousek je nejvíce pomlouvaný člověk v Česku, říká Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Prohráli jsme. Proč se tak stalo, to analyzujeme. Je několik důvodů, není jen jeden,“ zmínil k prohře topky v krajských a senátních volbách. „Mám dojem, že naši voliči podcenili důležitost těchto voleb. Mají pré strany, které mají disciplinované voliče. My máme, a to už vím dávno, voliče spíše  takové, kteří se ten den rozhodují, zda půjdou k volbám nebo ne. Myslím si, že nám také škodil náš postoj, že jsme se nepřipojili ke štvanici proti uprchlíkům,“ zmínil také Schwarzenberg. Nutné je mít také štěstí. 

„Důchodci i jiní lidé si zapamatovali i úsporná opatření z doby, kdy jsme byli ve vládě. Tehdy byla celohospodářská ekonomická krize, a my jsme podle toho museli jednat,“ rozlítil se Schwarzenberg, když jej chtěl Veselovský přerušit. 

Video najdete ZDE.

Schwarzenberg také uznal, že topce zřejmě škodil boj proti Babišovu hnutí ANO. Ale dle jeho slov není možné polevit. „Nesmíme připustit, aby oligarchové vládli v České republice. V zahraničí se mě ptají, jak je možné, že člověk vlastnící velký zemědělský podnik může z pozice ministra financí ovlivňovat dotace,“ řekl. Když přišla řeč na obdobnou politiku italského politika Silvia Berlusconiho, Schwarzenberg řekl se smíchem: „Ten měl jednu nespornou výhodu – měl hezčí holky.“

„Úkol politických stran není třeba dělat líbivou politiku, ale upozorňovat na nešvary v našem státu,“ zmínil také expředseda topky. Následně se vyjádřil i k novému předsedovi Miroslavu Kalouskovi. „Je dobrý nástupce. Je motor té strany. Každý člověk, i já, má své chyby, o tom není pochyb. On také o nich otevřeně mluví. Ale myslím, že je nejvíce pomlouvaný člověk v české politice, a to již od dob Josefa Luxe,“ domnívá se Schwarzenberg. Při hlasování ve výkonném výboru Kalouska podpoří. „Nemá smysl vybrat jeho jako toho kozla, který odnáší tu vinu. Já jsem toho názoru, že všichni ve vedení jsou na té porážce vinni. Až po analýze můžeme případně dělat nějaké personální konsekvence,“ zastal se Kalouska.

Schwarzenberg se poté vyjádřil i k rozkolu mezi TOP 09 a STANem. „Bylo to chybou,“ poblahopřál však STANu k úspěchu v těchto volbách. „Byl jsem ale pro to, aby spolupráce pokračovala,“ zmínil exministr zahraničních věcí. Krizi vnímá jako ozdravnou.

Samozřejmě, že nemohlo chybět ani vyjádření k povolebním vyjednáváním ve Středočeském kraji, kde došlo k rozkolu uvnitř strany. „Doufám, že se zase dohodnou,“ zmínil. On sám by do krajské koalice s ANO šel. V hnutí jsou totiž podle něj i slušní lidé. „My se ani nevymezujeme proti hnutí ANO, ale proti postavení pana Babiše samotného,“ řekl.

Závěrem se Schwarzenberg vyjádřil k prezidentským volbám. „Já jsem přesvědčen, že Zeman bude kandidátem do příštích prezidentských voleb,“ uvedl. On sám do prezidentské volby nepůjde. „Nechci, aby tady vládla dědkokracie. Měl by nastoupit někdo mladší. Petr Pithart by byl vynikající prezident, ale potřeboval by někoho, kdo by mu proti tomu skutečnému harcovníkovi pomohl,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA - „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…