Kuba na Primě nadbíhal Sobotkovi. Když byl odmítnut, začal jej mlátit mrtvou důchodkyní

20.10.2013 12:46

Volby klepají na dveře a politické debaty se přiostřují. Důkazem bylo i nedělní vysílání pořadu Partie na televizi Prima family, kde se spolu utkal úřadující předseda ODS Martin Kuba s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Řeč se točila zejména okolo možného výsledku voleb a reálných změn, které přinesou.

Kuba na Primě nadbíhal Sobotkovi. Když byl odmítnut, začal jej mlátit mrtvou důchodkyní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kuba

Spolu s blížícími se volbami vystávají i spekulace o utváření možných vládních koalic. Kuba v této souvislosti připomněl stanovisko ODS, na jehož základě by strana prý nikdy nešla do koalice s KSČM ani s novými subjekty. Z této chyby se totiž prý už poučila po zkušenosti s Věcmi veřejnými.

Předvolební průzkumy naznačují pokles preferencí ČSSD. Podle stávajících výsledků by tak nebyla schopná vytvořit vládní většinu ani s KSČM. „Jsme na opačných stranách politického spektra, ale v zahraničí vidíme, že existují situace, kdy se lze dobrat nějaké shody. Může se to stát i u nás, ale nechci předjímat,“ nevyloučil Kuba možnou koalici ODS a ČSSD.

Takovou možnost však Sobotka rázně odmítl. „Pokud má demokracie fungovat, tak by se pomyslné kyvadlo mělo pohybovat zleva doprava, jinak to nefunguje. Nedovedeme si představit koalici s ODS ani s TOP 09,“ zdůraznil s tím, že nemůže existovat vláda s takto odlišnými programy.  Oběma zmíněným pravicovým stranám by navíc dle jeho slov pobyt v opozici jen prospěl.

Připustil, že situace se od minulých let zásadně proměnila. Zatímco v minulých letech byla hlavním soupeřem sociální demokracie jen ODS, nyní čelí hned třem soupeřům  - kromě ODS i TOP 09 a ANO. Vyzval voliče, aby určitě přišli k volbám a svěřili ČSSD silný mandát. „Hlasy pro pana Babiše mohou paradoxně napomoci ODS i TOP 09,“ upozornil.

Kuba oponoval jeho označení hnutí ANO za pravicové. „V tom bych byl opatrný. Pro nás je to bohužel hnutí, u kterého neznáme přesně cíle. A s takovými subjekty do koalice vstupovat nechceme,“ poznamenal.

ODS - zklamání, korupce a Němcová

Televize Prima family nechala u agentury SANEP vypracovat průzkum, který se zabýval tím, co se lidem vybaví ve spojení s jednotlivými politickými stranami. Zatímco ČSSD mají nejvíce lidé spojenou s pojmy sociální spravedlnost, Sobotka a Hašek, ODS dopadla hůře. Tazatelé jí přiřkli výrazy zklamání, korupce a Němcová.

„Nikdy jsme nebyli stranou jednoho muže. Jsem rád, že si lidé spojují naši stranu se sociální spravedlností,“ reagoval předseda ČSSD. Dle Kuby za takový výsledek průzkumu může skutečnost, že se ODS 7,5 roku podílela na vládě a společnost vnímá jen chyby a přešlapy, zatímco to dobré, co se podařilo prosadit, zapomíná. „Bude na nás, abychom se s tím vypořádali. ODS je dostatečně silná na to, aby to zvládla,“ míní.

Lživá fotografie a skutečný příběh?

Poté se Kuba pustil do ostré kritiky kampaně ČSSD, která tento týden vrcholí. Poukázal na příběh jisté důchodkyně Milady, který strana v programu zveřejnila. Stojí v něm, že nemá peníze na uspokojení základních lidských potřeb, jako je jídlo, poplatky, léky. Přiložená fotografie ale ve skutečnosti patří ženě, která je již tři roky mrtvá.

„Neříkáte pravdu! Vytváříte dojem, že venku se téměř nedá žít,  o tom je celá vaše kampaň. Slibujete něco, co stejně nikdy nemůžete splnit,“ obořil se na Sobotku.  „Já znám takových důchodců hrozně moc. Zkuste jít na ulici a ptát se, jak se mají a jak se jim tu žije,“ bránil se lídr sociálních demokratů.  A lépe na tom nejsou prý ani firmy, a to kvůli nestabilnímu podnikatelskému prostředí, nejasným konceptům, změnám zákonů každý rok a chybějícímu občanskému zákoníku.

„Proč jste použili lživou fotografii z agentury? Proč si neustále vymýšlíte?“ nedal se Kuba.  „Ten příběh není vymyšlený, jediný problém je ta fotografie, která se tam objevila,“ opáčil Sobotka a dodal, že plánovaná valorizace důchodů, která je průměrně zvedne o 45 korun, je směšná.

Kampaň na prodávání dek a hrnců

Kuba ale připomněl, že v České republice žije nejméně lidí ohrožených chudobou, konkrétně 10 procent, zatímco v Německu se problém dotýká 15 procent obyvatel. Ostuda podle něj ani není míra nezaměstnanosti, která je pátá nejnižší v Evropě. „Jen ČSSD maluje svět, že se tu nedá žít, a slibuje věci, které realizovat nepůjdou. Vaše kampaň připomíná kampaň na prodávání dek nebo hrnců. To dělal třeba Bárta, to jsem myslel, že jste kultivovanější,“ prohlásil na Sobotkovu adresu. „To vy jste si ho vybral za koaličního partnera,“ odvětil ten s úsměvem.

Střední třído, braň se. Tak zní jedno z volebních hesel ODS. Podle slov Kuby totiž volební program sociální demokracie útočí na lidi ze středních tříd s průměrnými příjmy. „Jsme zastánci toho, že samostatná střední třída je právě páteří demokracie. Všude tam, kde slábne, dochází k zeslabování demokracie,“ podotkl a obrátil se na Sobotku: „Všechny ty vaše léky na záchranu ekonomiky vedou ke ztrátě pracovních míst a k tomu, že zahraniční investoři budou své zakázky realizovat jinde.“

„550 tisíc lidí bez práce, tomu říkáte málo? Řekněte to těm lidem, kteří přišli o práci, a mladým absolventům,“ odpověděl mu předseda ČSSD. Vyjmenoval i další neduhy, za které je dle něj bývalá vláda zodpovědná, ať už se jedná o prodloužení doby odchodu do důchodu či zničení úřadů práce bývalým ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…