Lidovecký boj o zemědělství: Možná hrozí demonstrace

19.12.2013 7:44

Buď dostaneme Ministerstvo zemědělství, nebo v koalici nebudeme, bouchli ve středu lidovci do jednacího stolu. Jejich požadavek není koaličními partnery akceptován, a proto se čeká, jak se k věci dnes postaví celostátní výbor KDU-ČSL. Vyjednávací tým sice dokázal vyhádat tři vládní křesla, preferovaný resort však mezi nimi není.

Lidovecký boj o zemědělství: Možná hrozí demonstrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO a strany ČSSD na společné tiskové konferenci v Lidovém domě

Podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka si dvě zbývající strany řekly hned o několik prioritních ministerstev, na kterých trvají. „My jsme si řekli pouze o jedno, a ani to není akceptováno,“ dodal Bělobrádek.

Ministerstvo zemědělství původně nemělo být jablkem sváru. Až v posledních dnech na něm začali zarputile trvat lidovci, stejně vehementně se o něj ale začala hlásit ČSSD. Ve středu za něj bylo lidovcům nabídnuto Ministerstvo práce a sociálních věcí, a dále ministerstva dopravy nebo životního prostředí. S jedním ministrem bez portfeje by tak lidovci měli tři vládní křesla.

Přesto ze strany lidovců trvá velký tlak na obsazení zemědělství. Jasno by mělo být po čtvrtečním jednání jejich ústředního výboru. I předseda ČSSD Bohuslav Sobotka však připustil, že „již visí ve vzduchu“ menšinová vláda sociálních demokratů s hnutím ANO.

Deník Mf Dnes pak pod titulkem „Agrostřet zájmů“ píše o další alternativě, jak uspokojit lidoveckou touhu. Hnutí ANO mělo KDU-ČSL nabídnout, že jí Ministerstvo zemědělství přenechá, ovšem pod podmínkou, že jej obsadí odborníkem, kterého si hnutí samo určí. Spekuluje se o současném ministru Miroslavu Tomanovi, který si dobře rozumí s Agrární komorou i s Babišem, který má ve svém obchodním portfoliu několik velkých zemědělských koncernů. Právě podpora velkých zpracovatelů na úkor malých farmářů je spojuje.

Šéf Agrární komory Jan Veleba měl podle Lidových novin dokonce vyhrožovat, že na podporu Tomanova vyslání do vlády začne svolávat demonstrace. Hnutí ANO však odmítá, že by přes kteréhokoliv ministra mělo zemědělství skrytě ovládat. „V resortu zemědělství jsou jasná pravidla. Vůbec nechápu, kdo mluví o nějakém střetu zájmů, protože tam není co ovlivňovat,“ komentoval spekulace sám šéf hnutí ANO.

Lidové noviny rovněž spekulují, že nominace ministra Tomana, neúspěšného lídra krajské kandidátky SPOZ, může být úlitbou prezidentu Miloši Zemanovi, který by rád viděl tohoto „odborníka“ ve vládě i nadále.

V zoufalé situaci je naopak ČSSD, která tvrdí, že resort je pro ní prioritou, po odstavení Michala Haška, který se zemědělské problematice dlouhodobě věnoval, však nemá nikoho, koho by na ministerstvo vyslala. I ČSSD proto uvažuje o nějakém nestranickém odborníkovi. Sama přišla se jménem Martina Hlaváčka ze společnosti Philip Morris ČR, který je ale s Tomanem nesrovnatelnou váhovou kategorií.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Brutální.“ Už hrozí postup do „srdce Ukrajiny“. V TV opět žádost o zbraně

8:05 „Brutální.“ Už hrozí postup do „srdce Ukrajiny“. V TV opět žádost o zbraně

„Slova, která popisují všechen hněv, který cítíme, pravděpodobně ještě nebyla vynalezena,“ napsal uk…