Někteří volení zastupitelé postrádají morálku, povzdechl si starosta Tišnova

12.05.2015 10:21

Situace na radnici v uplynulém volebním období dala vzniknout novému sdružení, jež následně vyhrálo volby. Co s sebou tato změna přinesla a na co nového se mohou občané těšit? Nejen o tom jsme hovořili se starostou Jiřím Dospíšilem (MOST). V politice se teprve rozkoukává, již nyní ale spatřuje některé její nedostatky. V čem konkrétně? A proč vkládá naději do nových stran?

Někteří volení zastupitelé postrádají morálku, povzdechl si starosta Tišnova
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Tišnova Jiří Dospíšil (MOST)

Místní Občanský Spolek Tišnováků vznikl chvíli před volbami s cílem na komunální úrovni méně politikařit a více používat zdravý rozum. Domníváte se, že se to vašim předchůdcům nedařilo? V čem konkrétně? A především, co se tak budete snažit udělat pro změnu?

Atmosféra v tišnovském zastupitelstvu byla v minulém volebním období výrazně ovlivněna především těsným poměrem sil mezi koalicí a opozicí (8 : 7) a dále také nedobrým politickým stylem, kterým se prezentovala většinová koalice. To byl jeden z hlavních důvodů, proč jsme se rozhodli kandidovat. A k našemu překvapení jsme poměrně s převahou zvítězili. S ohledem na velké množství stran (celkem devět), které mají v patnáctičlenném zastupitelstvu své zastoupení, je naším hlavním úkolem vytvořit v zastupitelstvu pozitivní atmosféru, v níž se budou dobře cítit i ti, kteří se nedostali do koalice, a tedy užšího vedení města. Chceme s nimi totiž spolupracovat, a budou-li mít zájem, dát jim prostor pro práci ve prospěch občanů města.

Čím to podle vás je, že i v malých městech dochází k výraznějším neshodám či střetům mezi zastupiteli? Nemělo by jim jít přece jen o společnou věc, kterou je rozvoj města?

Domnívám se, že určitá míra názorových střetů a neshod patří k jakémukoliv společnému rozhodování, ať už jde o politiku „velkou“ či jen regionální anebo třeba o prostý chod sportovního či kulturního spolku. Důležité je, jaká je úroveň komunikace a vztahů mezi těmi, kteří se rozhodování účastní. V takovém orgánu, jako je zastupitelstvo obce či města, by neměly chybět respekt k názoru druhého a základní úcta. Členové zastupitelstva by jako zvolení zástupci měli být pro občany morálními vzory. Ano, bohužel tomu tak není vždy.

Funguje nyní v Tišnově politická opozice, a pokud ano, jak byste hodnotil její činnost?

Opozice je důležitou součástí jakéhokoliv politického orgánu. Jsem rád, že ji máme i v Tišnově. Po půl roce ji mohu hodnotit jako opozici bdělou a konstruktivní, nikoliv apatickou či destruktivní. Myslím, že jsme k tomu také přispěli zavedením některých novinek – např. všichni zastupitelé dostávají s předstihem pozvánku s programem jednání rady města a mají možnost se kteréhokoliv bodu osobně zúčastnit a sdělit radě svůj názor. Rovněž se nám osvědčily pracovní porady členů zastupitelstva s úředníky, kteří předkládají materiály k projednání zastupitelstvu.

Mnozí nováčci ale také přiznávají, že měli z počátku nasazeny růžové brýle, skrz které koukali na řadu problémů. Byl to i váš případ? Jak hodnotíte první půlrok ve funkci?

Osobně jsem měl výhodu, že jsem dlouhá léta pracoval jako úředník na Městském úřadě v Tišnově ve funkci vedoucího odboru správních a vnitřních věcí. Znal jsem tedy prostředí, kolegy z úřadu i zástupce jednotlivých stran v zastupitelstvu města. První půlrok byl hektický, ale myslím, že se nemáme za co stydět. V krátkém čase se nám podařilo organizačními a personálními opatřeními zefektivnit úseky investic a dotací, také jsme hodně zapracovali na oblasti komunikace s veřejností. Těší mě, že jsme s kolegy radními vytvořili dobrý tým a daří se nám od počátku pracovat na plnění našeho programového prohlášení.

Jaká důležitá rozhodnutí jsou nyní před vámi?

Ta zásadní rozhodnutí pro letošní rok jsou již za námi. Schválili jsme rozpočet, jenž je velmi ambiciózní a obsahuje celou řadu investičních akcí. Rozhodli jsme o přijetí dotací na tyto akce, které se již postupně realizují. Některé (například výměna oken a zateplení tří veřejných budov – polikliniky, základní umělecké školy a městského kulturního střediska) jsou těsně před dokončením. Důležité bude úspěšně zvládnout akce, které právě probíhají nebo jsou těsně před zahájením – například stavbu odstavného parkoviště u nádraží, modernizaci dopravního terminálu, výstavbu kompostárny a modernizaci sběrného dvora, výstavbu kanalizace a rekonstrukci komunikací v lokalitě Za Mlýnem. Aktuálně se zastupitelstvo bude vyjadřovat například k záměru Jihomoravského kraje, kterým je rekonstrukce Nemocnice Tišnov.

Nejen v Tišnově, ale i v řadě jiných měst a koneckonců i na celostátní úrovni lze sledovat nárůst popularity nových politických stran a uskupení. Jde podle vás o dočasný jev, nebo je to trvalejší fenomén, který může zásadním způsobem změnit současný politický systém, kde dosud dominovaly spíše tradiční strany?

Já na tomto jevu především spatřuji tři pozitivní věci. Zaprvé – lidem není lhostejné, co se v politice děje, a proto dávají těmto novým subjektům ve volbách svůj hlas v naději na změnu. Zadruhé – pro zavedené politické strany, které mnohdy zkostnatěly vlastní nabubřelostí a ješitností, je taková konkurence to jediné, co je snad ještě dokáže „uzdravit“. A nejdůležitější podle mého názoru je to, že kromě obligátního nadávání v hospodě jsme konečně schopni pro změnu udělat něco víc. A tak se spousta rozumných lidí angažuje v těchto nových „politických“ subjektech. A to je moc dobře! Dlouhodobější vývoj zejména na celostátní úrovni si však nedovolím odhadnout. Nechme se překvapit.

Nakolik mohou být nové strany pro společnost prospěšné? Nemohou vnést do společnosti a posléze i do politiky větší chaos a nestabilitu?

Snažím se svůj politický obzor udržet na místní úrovni, proto se vyjádřím především k dopadu na regionální politiku. A zkusím to třeba otázkami. Je možné vnést do naší politiky větší chaos a nestabilitu? Jakou máme záruku, že zavedené strany povedou naši společnost tou správnou cestou?

Kvůli výskytu kudlanky nábožné, která je chráněná, musel investor pozastavit stavbu obchodního domu Billa na místě bývalé pily, což vítají především lidé z okolí, kteří proti stavbě protestovali od počátku. Jaký význam to má ale podle vás pro město? Je zde potřeba takový obchod?

Především je třeba říci, že současný pohled na areál bývalé pily, což je mnohdy to první, co návštěvník přijíždějící od Brna v našem městě spatří, je nepěkný. Trosky a zbořeniště se nemohou líbit nikomu. Nejsem velkým příznivcem obchodních domů, na druhou stranu je však třeba také respektovat soukromé vlastnictví. V této souvislosti se nabízí otázka, nakolik se předešlým vedením našeho města dařilo komunikovat s investory a ovlivňovat jejich záměry, tak aby nové stavby zušlechťovaly veřejný prostor a staly se jeho pyšnou součástí. Je evidentní, že právě v této oblasti máme v Tišnově na čem pracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…