Nové Město pod Smrkem: Počátek problémů nekvalitních potravin, dovážených do Čech, je u nás

25.03.2014 17:12

V Polsku se podle starosty prodávají potraviny čerstvé, chutné a velmi kvalitní. Pokud si on sám chce koupit opravdu dobrou klobásu či pstruha, jde tak jedině do Polska. Nové Město pod Smrkem leží totiž nedaleko polských hranic. Co ale městu přináší jeho geografická poloha? Pavel Smutný je v čele radnice od roku 2006 a jak se svěřil pro ParlamentníListy.cz, znovu zvažuje obhajobu mandátu. Jaké jsou jeho cíle a jak hodnotí své dosavadní působení v čele města?

Nové Město pod Smrkem: Počátek problémů nekvalitních potravin, dovážených do Čech, je u nás
Foto: archiv starosty
Popisek: Pavel Smutný starosta Nového Města pod Smrkem

Pane starosto, jaké významné investiční akce připravujete na rok 2014?

Dovolte mi se nejprve zmínit o jedné z nejrozsáhlejších akcí předešlých let. V minulém roce byla dokončena dostavba kanalizační sítě. Bylo vybudováno 5 km gravitačních stok, 1,5 km přípojek a 1 km výtlačného potrubí. S tím souvisejí také obnovy povrchů místních i krajských komunikací. V těchto dnech probíhá rekonstrukce povrchu posledního úseku krajské silnice v Ludvíkovské ulici. Zároveň jsme zahájili projektovou přípravu tří etap dostaveb a rekonstrukcí chodníků v Ludvíkovské, Frýdlantské a Celní ulici, kde počítáme s dotační podporou ze SFDI. Stavba první etapy bude zahájena letos.

Dále připravujeme žádost o dotaci s OPŽP na zateplení mateřské školy a tělocvičny s ubytovnou. Na zateplení MŠ jsme již jednou o dotaci žádali, avšak kvůli zmatkům na SFŽP neúspěšně. Doufáme, že napodruhé se tento projekt zrealizovat podaří.

Také probíhá tvorba nového územního plánu, která je však již téměř rok přerušena, neboť čekáme na vyhlášení dotační podpory z MMR.

Chystáme rovněž významné kulturní akce. Naše město oslaví 430 let od svého založení a při této příležitosti proběhne bohatý celodenní kulturní program, při kterém vystoupí např. Jaroslav Uhlíř nebo Janek Ledecký. Příznivci rockové hudby se také mohou těšit na již šestý ročník festivalu Fryyfest.

Už téměř rok v Novém Městě pod Smrkem platí zákaz pití alkoholu a žebrání. Jak se zákaz osvědčil?

Máte jistě na mysli vyhlášku o zákazu konzumace alkoholických nápojů, žebrání, užívání zábavní pyrotechniky, volného pobíhání psů na některých veřejných prostranstvích a mytí kol a koupání psů v koupališti. Hlavním impulzem pro přijetí této vyhlášky byly zážitky návštěvníků našeho města, kteří projížděli nebo se zastavili na náměstí. Na lavičce posedávala skupinka místních zahálečů s otevřeným lahvovým pivem a ulevovat si chodili do rododendronů za lavičkou. Občas za návštěvníky, vystupujícími z auta, vystartovala jedna místní žena, která se je různými báchorkami snažila přesvědčit, aby jí něco darovali. Policie i úřednice z agendy přestupků byla na tyto osoby bez vyhlášky krátká. Po začátku platnosti vyhlášky stačilo několikrát odebrat hříšníkovi věc, se kterou páchá přestupek (láhev piva) a problém s nepřívětivým náměstím byl vyřešen.

Také jsme přijali vyhlášku o stanovení míst, kde je možné provozovat VHP a o omezení podmínek jejich provozování. Chceme zabránit dalšímu zvyšování počtu heren a docílit odstranění vnějších reklam. Poslední kapkou pro přijetí této vyhlášky byl poznatek, že naše děti vnímají tyto bary s neprůhlednými výlohami a blikajícími reklamami jako něco tajemného a láká je poznat, co se skrývá uvnitř.

Jaké výhody, ale i nevýhody městu plynou z jeho geografické polohy, tedy u hranic s Polskem?

Výhodou je sousedství s vyhlášeným lázeňským městečkem Świeradów - Zdrój, které je opravdovým centrem cestovního ruchu v krásné přírodě na severním úpatí Jizerských hor a které je navštěvováno hosty z Polska, ale především z Německa. Na našich katastrech a také na katastru Lázní Libverda se rozprostírá nový unikátní produkt cestovního ruchu, síť stezek pro terénní cyklisty – Singltrek pod Smrkem.

Pro návštěvníky našeho města v zimním období může být přitažlivá možnost sjezdového lyžování nedaleko u našich sousedů v novém lyžařském areálu s kabinkovou lanovkou.

Další výhodou je oboustranný obchodní ruch. Naši občané jezdí nakupovat do Polska a Poláci k nám. Také k nám pravidelně jezdí prodávat své produkty polský pekař, občas přijíždějí i prodejci ovoce a zeleniny.

Nevýhody spatřuji hlavně v rychlé a bezohledné jízdě některých Poláků přes naše město a snahy o projíždění kamionů tam, kde je to zakázáno.

Problémem je sběrna druhotných surovin, kterou u nás provozuje Polák a která vykupuje i podezřelé či evidentně kradené předměty a hbitě je odváží dál do Polska, kde se stopy ztrácejí. Další problém je rozvíjející se obchod s prekurzory drog a drogami.

Polsko se však v loňském roce dostalo do hledáčku médií především aférou kolem polských potravin. Máte s nimi Vy osobně nějakou negativní zkušenost? A především, jak byste problém s nekvalitními potravinami nejen z Polska hodnotil Vy osobně? Kdo nebo co zde podle Vás selhává?

Negativní zkušenost nemám, pouze pozitivní. V Polsku se prodávají potraviny čerstvé, chutné a velmi kvalitní. V klobásách je maso, v tvarohovém koláči je tvaroh, v hřibové polévce jsou celé malé hříbky a smetana, jogurt je z mléka a samozřejmostí je i nabídka čerstvých mořských ryb. Například polské klobásy jsou chutné, plné masa a bez nepříjemných tvrdých kousků. Pokud si chci dát opravdu dobrou klobásu, ať už ohřátou ve vodě, smaženou či grilovanou, zajedu kousek za hranice do prvního obchůdku. A na čerstvého smaženého pstruha jedeme jedině do Polska.

Co se týká nekvalitních potravin, dovážených do Čech, řekl bych, že počátek problémů je u nás. V našich supermarketech se prý prodá 40 % zboží ve slevových akcích. Existuje tedy velká skupina zákazníků, kteří si vybírají potraviny jen podle ceny – té nejnižší, bez ohledu na kvalitu. Obchodní řetězce se pak předhánějí v tom, kdo nabídne podobný výrobek za nižší cenu. Snížení ceny lze však při dnešní konkurenci dosáhnout již pouze různými triky, klamáním a zhoršením kvality výroby. To, že se k těmto nekalým praktikám uchylují i někteří polští výrobci, celkem chápu. Poláci jsou velmi podnikaví. Mají podnikavost ve své povaze mnohem více zakotvenou než my a někteří i na úkor svědomí. Když jim tedy někdo chce zaplatit za to, že vyrobí levnou imitaci potraviny, tak ji prostě vyrobí.

Letošní rok je supervolební a čekají nás i komunální volby. Chtěl byste znovu obhájit Váš mandát? S jakým cílem? Co je podle Vás třeba ve městě změnit nebo co zde lidé nejvíce postrádají?

I když byly chvíle, kdy jsem byl rozhodnutý, že v dalších volbách kandidovat nebudu, dnes to vypadá, že se svými přáteli a dalšími šikovnými a aktivními lidmi opět kandidátku sestavíme. Mým cílem vždy bylo zajistit místním pracovní příležitosti zde doma. První krok se podařil. Stali jsme se známou destinací cestovního ruchu a návštěvnost města se mnohonásobně zvýšila. Teď je třeba, aby se místní nových pracovních příležitostí chopili. Už se objevují první investoři a rozvoj stravovacích a ubytovacích služeb je patrný. Je však nutná intenzivnější osvěta a podpora drobným poskytovatelům služeb. To je jedním z témat, kterému bych se chtěl věnovat.

I v loňském roce šla řada občanů k volebním urnám, naposledy v říjnu. Jak Vy osobně vnímáte výsledek voleb? Co podle Vás znamená pro občany?

Podle předvolební rétoriky vítězů voleb jsme se posunuli z období krizových úsporných opatření do období blahobytu, rozhazování a rušení všeho, co bylo předtím. Naštěstí mají vítězové zatím nad sebou koaliční kontrolu, takže by to nakonec nemuselo být tak špatné.

Pro občany mohou být problémem neustálé změny. Obyčejný člověk či drobní podnikatelé musí být stále ve střehu, co si na ně politici vymyslí. Co platilo včera, dnes již neplatí. Rozhodnutí nejvyšších orgánů naší společnosti nemají trvalejší hodnotu, na nic se nedá spolehnout, ničemu se nedá věřit. A věčné změny svědčí o nestabilitě systému.

Ale nebýt těchto aktivit, k čemu by nám pak byly zástupy úředníků na ministerstvech, kteří neustále připravují další a další změny zákonů?

Funkce politika má dnes značně negativní nádech. Co Vás do politiky vedlo a do jaké míry se Vám podařilo naplnit Vaše priority?

Zastupitelem jsem již od roku 1998, starostou od roku 2006. K této práci mě přivedl pocit sounáležitosti s městem, ve kterém od narození žiji. Chtěl jsem se podílet na jeho správě a rozvoji. Velké téma byl rozvoj cestovního ruchu, které se nám podařilo úspěšně splnit vybudováním sítě stezek pro terénní cyklisty Singltrek pod Smrkem. Do té doby k nám přijížděly o víkendech desítky turistů. Dnes díky Singltreku jsou u nás stovky návštěvníků. Za minulý rok bylo na obousměrném úseku stezky zaznamenáno 65 tisíc průjezdů cyklistů! Efekty se již projevují v investicích do ubytovacích a stravovacích zařízení a vytváření nových pracovních příležitostí.

Jaké problémy, které jako město nemůžete vyřešit, trápí vaše občany? 

Nevyužívaný a chátrající rozlehlý výrobní areál po bývalé Textilaně, nedostatek pracovních příležitostí v místě a rozrůstající se skupina nepřizpůsobivých občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …