Otevřete, pane Sobotko, tady exekutor. ČSSD prý kolem dluhu u Altnera rozehrála hodně nebezpečnou hru

15.04.2016 7:14

Sociální demokracie navzdory rozhodnutí Městského soudu v Praze nezaplatila do včerejší půlnoci bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi 337 milionů korun, na které si musela vzít úvěr, píše se v dnešním vydání Práva. Teď by straně mohla hrozit dokonce i exekuce.

Otevřete, pane Sobotko, tady exekutor. ČSSD prý kolem dluhu u Altnera rozehrála hodně nebezpečnou hru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání ústředního výkonného výboru ČSSD v hotelu Olšanka

Sociální demokracie měla zaplatit do tří dnů od nabytí právní moci rozsudku, tedy do čtvrteční půlnoci. Po nezaplacení dlužné částky by podle soudního rozhodnutí měla od 1. dubna 2016 nabíhat roční desetiprocentní úrok z prodlení.

ČSSD podle svých posledních vyjádření momentálně čeká na Nejvyšší soud, který by měl v nejbližší době posoudit její žádost o odklad výkonu rozhodnutí a u kterého věří, že by mohla uspět. Jedním z hlavních důvodu ke zdráhavosti ze strany ČSSD zaplatit dlužnou částku ihned je obava z toho, že ani po případném úspěchu u Nejvyššího soudu by se jí už peníze nemusely vrátit.

„ČSSD se podle nás důvodně obává, že zaplatí-li panu Altnerovi astronomickou částku přiznanou rozhodnutím odvolacího soudu, se kterým zásadně nesouhlasíme, tyto peníze v případě úspěchu před Nejvyšším soudem již nikdy neuvidí,“ uvedl Jiří Chvojka, mediální zástupce advokátní kanceláře Bělina and Partners, která stranu zastupuje.

Konkrétně se jedná o obavu z toho, že by po převodu peněz mohl Altner obratem částku převést do některého z daňových rájů. Prozatím se tedy zástupci ČSSD rozhodli odškodňovat jen Altnerovy věřitele. Těch má být údajně asi dvacet s nároky v hodnotě kolem zhruba dvaceti milionů.

Co se exekuce týče, její uplatnění závisí výhradně na rozhodnutí pana Altnera. „Zásadně se má dodržet termín, ale je to na vůli toho oprávněného. To, co následuje, když ho nedodrží, je nebezpečí nařízení exekuce,“ uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná. Podle slov Altnerova advokáta ovšem jeho klient uvalení exekuce zatím nezvažuje.

Rozhodnutí sociálních demokratů s placením počkat až na rozhodnutí Nejvyššího soudu podpořil například člen ústavně-právního výboru Sněmovny Jan Chvojka nebo jihočeský hejtman Jiří Zimola. Naopak kriticky se k danému rozhodnutí postavili zástupci TOP 09. „Zákony této země musí platit pro všechny,“ napsal Právu poslanec Martin Plíšek. „Přispět by měl i Miloš Zeman, který jako předseda ČSSD podepsal pro stranu nevýhodnou smlouvu s nemravnou smluvní pokutou,“ dodal poslanec. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ve své reakci na toto prohlášení Zemanovu vinu odmítl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …