Pane prezidente, co vy vlastně děláte? Zeman v dobré náladě občanovi odpověděl. A když už byl v ráži, přidal další perličky...

09.12.2015 17:25

REPORTÁŽ Do elektrárny Ledvice na Bílinsku se dnes vypravil prezident Miloš Zeman během své třídenní návštěvy Ústeckého kraje. Zdejší zaměstnanci se ho ptali na budoucnost s Čínou i na to, kde je ubytován nebo co vlastně dělá. On sám se podivil nad počtem odborových organizací, neodpustil si anekdotu o kuřeti, ústavu označil za nudu. Nechyběl jeden z tematických evergreenů každé jeho návštěvy severních Čech – prolomení limitů těžby uhlí – a zamyšlení nad rizikem kroků proti solárníkům.

Pane prezidente, co vy vlastně děláte? Zeman v dobré náladě občanovi odpověděl. A když už byl v ráži, přidal další perličky...
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Miloš Zeman v Elektrárně Ledvice v Ústeckém kraji. "Někdo by řekl, že ta sklenice je poloprázdná. Někdo, že je poloplná," pronesl během hodnocení toho, že situace v ČR se ekonomicky zlepšuje a je načase zahodit "blbou náladu".

První slova se stočila na dlouholetý problém energetiky a prolomení limitů těžby uhlí v severních Čechách.

„Jsem už vzhledem ke svému věku konzervativní, a tak jsem stoupencem konzervativního řešení energetiky, a to takzvaného energetického mixu – kombinaci jaderné a uhelné energetiky. Jsem skeptický k významu obnovitelných zdrojů, a to vzhledem k jejich nestabilitě a proto, že se stejně musejí zálohovat. Právě kvůli té nestabilitě,“ řekl na půdě nejmodernější elektrárny v republice a jedné ze čtyř nejmodernějších v Evropě.

„Překonali jste dětské nemoci, které média zveličovala. Jsem rád, že se podařilo prolomení limitů těžby alespoň částečně na dole Bílina a že se v tom bude pokračovat,“ zopakoval nepřímo svůj pozitivní postoj k pokračování těžby a přesídlení obcí Horní Jiřetín a Černice.

Pětačtyřicet tisíc měsíčně, někdo by se divil, že je to málo

Během každé návštěvy některého podniku se Miloš Zeman zajímá o průměrné mzdy. „U vás je to průměrně 45 tisíc měsíčně. Někteří se rozesmějí, někteří zamračí. Pan ředitel mi uvedl, že někteří se prý budou divit, že mají tak málo,“ okomentoval to a přidal nádavkem anekdotu, kterou nevyprávěl poprvé: „Se statistikou je to tak, že když jeden má jedno kuře a druhý žádné, statisticky mají oba půlku, takže se oba dobře najedli.“

Co jej udivilo, je, že v podniku skupiny ČEZ je nejen mzda nad republikovým průměrem, ale že je zde 60 odborových organizací: „To je neuvěřitelné. A to, že se ředitel Beneš s nimi dokázal domluvit na zvýšení příjmu o tři procenta, tak abyste nakoupili dostatek dárků pro své bližní.“

Ústava je nudná. Ale mohu povolat na kobereček členy vlády

První dotaz ze strany zaměstnanců zněl, zda bude Miloš Zeman znovu kandidovat na hlavu státu. „Odpovím standardně, že to zvážím a rozhodnu se až v březnu 2017,“ nepřekvapil svou odpovědí, v níž nic nepotvrdil, ani nevyloučil. Na to konto se napadlo jednoho zaměstnance zeptat, že když oni mají každý popis pracovní činnosti na své pracovní pozici, co v popisu své činnosti má vlastně napsáno nejvyšší představitel země.

„Činnost prezidenta je dána ústavou, což je nudný a nejasný dokument. Každý prezident se snaží si ji vykládat tak, aby měl co největší kompetence, a každá vláda tak, aby mu je co nejvíce omezila,“ zkonstatoval. Poté vyjmenoval, že by měl například jako vrchní velitel vliv na zahraniční a obrannou politiku. Také může povolávat „na kobereček“ členy vlády, což činí, stejně jako konzultace poradního týmu. „Nepsanou pravomocí je navštěvovat města, obce a podniky a mluvit i s občany, ne jen s vedením, protože od lidí se dozví věci, které vedení neprozradí,“ podotkl.

Padly i dotazy na téma politiky, například smyslu opozičních smluv. „Každá menšinová vláda musí být kryta opoziční smlouvou, jinak by nepřežila ani jeden den,“ zmínil mimo jiné s tím, že ale nejde o český vynález.

Arbitráž se solárníky je bohužel riziková. Čína nakupuje, dá práci?

Zájem se poté stočil opět k energetice. Zeman si neodpustil zmínit, že v minulosti ČEZ expandoval na Balkán a nedopadlo to vždy dobře. „Já jsem zejména zastánce odbourávání dotací na obnovitelné zdroje. Jenomže solární firmy by začaly podávat žaloby, i banky, které jim poskytly úvěry, půjde to do arbitráže a není jistota, že ji vyhrajete – riziko je vysoké,“ konstatoval s tím, že pokud si chce někdo dát solární panel na střechu, ať si ho dá, ale provozuje jej na své náklady.

Jeden z tazatelů se chtěl ujistit, zda si Miloš Zeman skutečně věří v pokrok ruku v ruce s Čínou. „Dnešní největší světová ekonomika ocení, když se k ní někdo chová slušně a nebojkotuje oslavy vítězství Číny nad fašismem,“ nadhodil a připomněl, že byly již zprovozněny do Číny dvě linky a třetí se chystá, což znamená nejen příliv turistů, ale i investorů.

„Čína má přebytek kapitálu. Koupili tu České aerolinie, pivovar, klub Slavie a jeden mediální dům. Věřím, že přijde nová vlna čínských investic, která přispěje ke zvýšení zaměstnanosti,“ odvětil prezident s tím, že kupní síla Číňanů je zároveň dobrou půdou pro české exportéry.

Z ekonomické oblasti padl dotaz, kdy budeme mít euro? „Jsem pro to, aby Česká republika přijala euro v okamžiku, kdy se podaří vytlačit Řecko z eurozóny, jinak by hrozilo, že český daňový poplatník bude platit řecké dluhy,“ reagoval stručně Zeman.

Ústí nad Labem vypadá, jako by tu skončila válka

Kohosi zajímalo i to, zda byl během návštěvy severu rovněž v Ústeckém kraji. „Samozřejmě, kde jinde. Byl jsem ubytován na Větruši – pamatuji si, jaká to byla ruina, dnes je to krásná a moderní ozdoba Ústí nad Labem, zatímco dřív to byla ostuda,“ uvedl a nedalo mu to, aby rovnou nezhodnotil zmíněné krajské město: „Ústí nad Labem by potřebovalo opravit stovky budov. V některých svých částech působí, jako by tu zrovna skončila druhá světová válka!“

V závěrečném slovu před pracovníky ledvické elektrárny uvedl, že je na tom Česká republika co do ekonomiky dobře, takže se domnívá, že už by měla skončit blbá nálada. „Už bychom měli mít odvahu se na sebe usmát,“ pokračoval a vzal do ruky sklenici s vodou: „Někteří by řekli, že je poloprázdná. Je třeba, aby se našli ti, kteří řeknou, že je poloplná.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…