Past na Babiše? Do koaliční smlouvy proniklo ustanovení o omezení mediálního vlastnictví

13.12.2013 6:54

Sociální demokracie, hnutí ANO a lidovci dokončili práci na koaliční smlouvě, do její finální verze přibyla podle deníku Právo jedna nenápadná změna, která je podstatná především pro šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Onou změnou je ustanovení tří stran: "Po vzoru vyspělých zemí zpřesníme pravidla týkající se koncentrace mediálního vlastnictví."

Past na Babiše? Do koaliční smlouvy proniklo ustanovení o omezení mediálního vlastnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka se zdraví s koaličním partnerem Andrejem Babišem

Pikantní podle deníku je, že takové znění by šlo přímo proti Andreji Babišovi, který je od nedávna vlastníkem vydavatelství MAFRA a také Rádia Impuls.

Původní formulace ovšem vyznívala ještě přísněji. "Po vzoru vyspělých zemí omezíme koncentraci příliš velkého podílu na mediálním trhu v jedněch rukou," cituje Právo.

Potenciální riziko

Podle Lubomíra Zaorálka, místopředsedy ČSSD, je přílišná koncentrace mediálního trhu v rukou jednoho vlastníka riziko. "V ČR dochází k řadě změn mediálního trhu, ale nebylo to konkrétně míněno na pana Babiše. Chceme silnou pozici veřejnoprávních médií. Aby se nestalo, že média budou PR organizacemi jednoho vlastníka," doplnil politik.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek se k tomu vyjadřovat nechtěl. "Je to požadavek koaličního partnera, já to komentovat nebudu. Musíte se zeptat pana Babiše," uvedl pouze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …