Pirát se ve studiu smál Vondrovi: Žádné spalovací motory už nikdo řešit nebude

15.03.2024 7:56

Poslanec Evropského parlamentu Alexandr Vondra (ODS) hovořil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS na téma zákazu spalovacích motorů. Je přesvědčen, že složení nového europarlamentu tento zákaz zruší. Za „nesmysl“ to označil pirátský europoslanec Marcel Kolaja, podle něj Evropa bude v příštích letech prodávat takové množství elektroaut, že prodej spalovacích motorů už nikdo řešit nebude.

Pirát se ve studiu smál Vondrovi: Žádné spalovací motory už nikdo řešit nebude
Foto: Reprofoto: XTV
Popisek: Alexandr Vondra (ODS)

V listopadu 2022 představila Evropská komise návrh nové emisní normy Euro 7, který vyvolal vlnu obav a nejistoty v automobilovém průmyslu. Ve středu 13. března Evropský parlament nakonec schválil konečnou podobu Euro 7, která je výrazně mírnější a podle Alexandra Vondry pro automobilový průmysl přijatelná.

„Drakonický návrh komise vyvolal vážné obavy o budoucnost evropského automobilového průmyslu. Kritika směřovala především k přísným emisním limitům, které byly považovány za neúměrně vysoké a nereálné pro výrobce automobilů. Mělo by to katastrofální dopad nejen na pracovní místa, ale i na mobilitu normálních lidí,“ vysvětloval Vondra s tím, že se zabránilo katastrofě.

Jak uvedl pro CNN Prima NEWS, jeho ambicí v dalším volebním období je prodej nových aut se spalovacími motory, které má přijetí v roce 2035 zcela znemožnit. „Věřím, že se k tomu v novém Evropském parlamentu, který bude mít lepší složení, vrátíme a zákaz zrušíme,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. „Roste apetit mezi některými kolegy i mezi automobilkami, že se k tomu vrátíme a tenhle monopol elektromobility zrušíme. Bude prostě pestřejší škála různých řešení,“ dodal v pořadu 360°.

Oponoval mu europoslanec Marcel Kolaja, který naopak vidí v elektromobilitě budoucnost. „Pokud bude pan Vondra chtít a parlament se zásadně posune směrem ke krajní pravici, samozřejmě si může zformovat koalici a prosazovat nějaký takový nesmysl,“ reagoval. „Ve skutečnosti podle mě Evropa v roce 2026 tenhle problém nějak zásadně řešit nebude, protože už se bude prodávat tolik elektromobilů, že skutečně nikdo nebude řešit prodej spalovacích motorů v roce 2035,“ míní.

Rovněž europoslanec Ondřej Kovařík (nestr. za ANO) je toho názoru, že jít cestou zákazu spalovacích motorů není dobré. Souhlasí s Vondrou, že v mnohém rozhodne to, jaká bude podoba Evropského parlamentu. „Je důležité, aby tam bylo méně lidí, jako je pan Kolaja, a více lidí, jako jsme třeba my,“ řekl. V roce 2026 podle něj může dojít k přezkumu a zrušení zákona. „Věřím, že nový parlament bude mít většinu, která bude prosazovat zrušení zákazu spalovacích motorů a projeví svou politickou vůli,“ poznamenal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…