Podle protikorupční organizace není financování komunálních kampaní moc průhledné

24.09.2014 13:26

Průhlednost financování komunálních volebních kampaní trpí velkou řadou nedostatků a zdá se, že náklady na ně jsou výrazně vyšší, než strany vykazují. Na základě monitorování kampaní v osmi největších českých městech to tvrdí organizace Transparency International (TI). Občané jí nahlásili také zhruba 30 podezření na volební podvody a nekalosti, které TI v současnosti prověřuje, oznámili její představitelé na tiskové konferenci.

Podle protikorupční organizace není financování komunálních kampaní moc průhledné
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Šéf Transparency International David Ondráčka v pořadu Hyde Park

Podle odborníků jsou některé kampaně dražší než kampaně před loňským sněmovními volbami

„Jsou velké nejasnosti kolem příjmů i výdajů u kandidujících subjektů. Zdá se, že jednotlivé kampaně jsou mnohem nákladnější, než ty kandidující subjekty reálně vykazují," shrnul výsledky šetření ředitel TI David Ondráčka. Odborníci podle organizace odhadují, že marketingové náklady stran mohou být dokonce vyšší než v loňských parlamentních volbách. Konkrétní výši ale podle Ondráčky není v tuto chvíli možné spočítat.

Financování stran na nejnižší úrovni je zahaleno hustou mlhou

Podle TI centrály stran mnohdy příliš neví, co se děje v regionech uvnitř jejich stran a kde lokální buňky získávají peníze na kampaň. „Financování stran na nejnižší úrovni je tak zahaleno hustou mlhou a je otázkou, do jaké míry centrála je schopna kontrolovat finance svých místních organizací," uvedl spolupracovník TI Petr Vymětal z Vysoké školy ekonomické.

TI při hodnocení jednotlivých stran vycházela z veřejně dostupných zdrojů doplněných o informace od jednotlivých stran a kandidátů. Každé ze stran v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Liberci, Hradci Králové, Olomouci a Ústí nad Labem pak za průhlednost financování její kampaně udělila známky jako ve škole.

Nejhorší byly například hnutí STAN a Úsvit v Brně

Pochválila přitom mimo jiné Trojkoalici v Praze, brněnské zelené, kteří jako jediní dostali čistou jedničku, koalici Žít Brno a Piráty, Občany pro Olomouc nebo TOP 09 v Olomouci a Ústí nad Labem. Naopak nejhorší známky dostaly strany, které nezveřejnily žádné informace o financování svých komunálních kampaní. Pětku si tak od TI vysloužily například Úsvit přímé demokracie a STAN v Brně nebo Liberec ještě žije. Podrobné výsledky zveřejnila TI na webu transparentnivolby.cz.

Kromě komunálních kampaní TI sledovala také kampaně kandidátů do Senátu. Výsledky jejich monitoringu chce organizace zveřejnit 1. října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…