Radši dělejte klobásy a nemluvte o tom, čemu nerozumíte. Tak debatoval Babiš u Jílkové s živnostníkem

04.06.2015 23:31

Skutečně jde o největší útok na malé a střední podnikatele? Anebo se jen bojí placení daní? Tak uvedla moderátorka Máte slovo Michaela Jílková téma elektronické evidence tržeb. Celá hodina se pak nesla v duchu značně temperamentní diskuse, došlo i na bučení.

Radši dělejte klobásy a nemluvte o tom, čemu nerozumíte. Tak debatoval Babiš u Jílkové s živnostníkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pořad Máte slovo s Andrejem Babišem a registračních pokladnách

Ministr financí Andrej Babiš, tvůrce a hlavní propagátor systému elektronické evidence tržeb, byl pochopitelně nejsledovanějším z hostů. Podporovali jej Jaroslav Švamberk, majitel pekárny v Hořicích, a rovněž Martin Fassmann, makroekonomický expert odborářů z ČMKOS.

Proti nim stanul Jan Skopeček, finanční expert opoziční ODS, společně s předsedou Strany soukromníků Petrem Bajerem a také řezník z Klatov Pavel Havlíček.

Ten měl také „výkop“ diskuse, když ministrovi, známému rovněž svými obchodními aktivitami (nejen) v uzenářství, věnoval „jednu poctivou klobásu, skutečně vyrobenou z masa“. „Jestlipak s sebou máte i své daňové přiznání,“ odvětil úsečně ministr a živnostník přitakal. Pak se ministra zeptal, proč podle něj nestačí tradiční kontrolní mechanismy, které postačují všude ve světě.

„Pan Havlíček je určitě poctivý, má zaměstnance, platí sociální a zdravotní. Ale má nekalou konkurenci, která ho neplatí,“ vysvětloval ministr, že právě před touto konkurencí klatovského uzenáře vláda ochrání.

„Já se postavím tady vedle kolegy a vy mi řekněte, kdo z nás dvou krade,“ zvolala další vyvolaná, výrobkyně šperků Petra Fenclová stejně jako Havlíček z Klatov. Pak ministrovi vmetla, že staví celou společnost proti živnostníkům, když z nich dělá zloděje.

„Já mám malé šperkařství a každý, kdo si cokoliv koupí, u mě samozřejmě dostane paragon. Já jezdím o víkendech i na jarmark a tam mi nedávno jedna paní řekla, vy to budete mít příští rok levnější, protože jste zloděj. A to mě po patnácti letech práce opravdu uráží. A ti lidé to říkají proto, že je to rétorika vlády,“ rozjela se temperamentní dáma.

Pak se ujal slova dlouholetý majitel restaurace, který podobně dramaticky zdůrazňoval, že restaurace v Praze podvádějí a ještě vykořisťují své zaměstnance nízkými mzdami. „A to je po tom, co tady dvacet pět let slyším, jak stát bojuje za podnikatele,“ čílil se, což se šperkařce z Klatov rovněž velmi nelíbilo.

Další muž z publika pak upozornil, že probabišovský pekař Švamberk je ve střetu zájmů, neboť kromě pekárenství je také podnikatelem v IT a má na elektronické evidenci svůj ekonomický zájem. Švamberk informace nezpochybnil, místo toho začal vyprávět, jak měl stejný strach jako živnostníci z druhé strany studia, tak se vypravil do Chorvatska. „A tam mi živnostníci řekli, že z toho měli strach, ale že to funguje,“ uzavřel spokojeně.

Ta vaše strana s ptákem pořád podporuje zloděje

Proti tomu se ohradil ekonomický expert ODS Jan Skopeček, podle kterého v Chorvatsku mnoho živnostníků zkrachovalo. To rozlítilo ministra Babiše, který začal mávat jakýmsi grafem se stoupající křivkou a volat: „To je lež, sprostá lež.“ Pak si do druhé ruky vzal dopis chorvatského ministra a četl z něj: „Nemám poznatky, že by zavedení vedlo k poklesu živností a nárůstu nezaměstnanosti.“

A rozjetý ministr pokračoval: „Ta vaše strana s ptákem, která se vůbec nezměnila a pořád podporuje zloděje, teď zase podporuje nějakého Koženého, si nechala udělat statistiky a teď je neukazuje, protože se jim to nepotvrdilo.“

Ve studiu zavládl značný rozruch, po kterém se dostal k mikrofonu živnostník z publika, podle něhož chytrý telefon, který ministerstvo doporučuje jako alternativu kamenné kasy, začíná na osmi tisících korunách, a to by pro podnikatele mohlo být likvidační. „Tady jsou statistiky, lžou, nikdo neskončil, navýšil se počet podnikatelů,“ volal na to ministr Babiš.

„U nás je šestnáct procent šedé ekonomiky, v Rakousku a Německu čtrnáct a žádné pokladny nezavádějí,“ nechápal účel evidence živnostník z publika, s čímž ale ministr zásadně nesouhlasil. „Naše analýza říká, že bychom mohli na DPH vybrat dvanáct miliard, a vybíráme jeden a půl. A to tady modrý stát zvyšoval daně,“ volal do hluku, který moderátorka Jílková musela velmi rázně utnout.

Prostě jim zavřeme krám, jednoduchý

K temperamentní šperkařce Fenclové, která opět dostala slovo, pak poznamenal, že neví, co řeší, když na kamenné prodejně určitě má pokladnu už dnes. „A jak to vykazujete?“ zajímal se ministr po záporné odpovědi. „Mám paragony za šestnáct devadesát z papírnictví,“ odpověděla.

Pak namítala, že když prodává na jarmarcích, nemá k dispozici přívod energie, který je na elektronickou pokladnu vyžadován. „Vždyť si to můžete udělat z iPhonu,“ namítl ministr. Překvapená živnostnice namítla, že takovou technickou vymoženost vůbec nemá, a vypočítala, že chytrý telefon s příslušenstvím by ji stal více než patnáct tisíc.

Moderátorka Jílková se následně rozčílila na povykující veřejnost a muže, který si bez jejího vědomí vzal mikrofon, se přísně zeptala: „A kdo vy jste?“ „Filip Humplík a kdo jste vy,“ zazněla odpověď. Povědomé jméno předsedy pražské ODS Jílkové posměšně objasnil ministr Babiš: „To jsou ti, kteří tu vládli dvacet let. A on je ten, který akorát vadil Klausovi.“

Přílišná rozvleklost debaty očividně přestala bavit odborářského ekonoma Fassmanna, který si vzal slovo a rázně spustil: „Bavíme se o nákladech. Pan ministr chce vybrat dvanáct miliard, které se teď nevyberou. Takže těch dvanáct miliard jsou náklady dnešního systému. A všechno ostatní je mlha,“ udělal jasno.

To se ale nelíbilo řezníku Havlíčkovi: „Pan ministr tady neustále křičí a všechny přerušuje. Já jako řezník bych si ke svým zákazníkům nikdy nedovolil se takto chovat jako on k občanům, kteří jej platí,“ poznamenal.

Pak vyjádřil názor, že ministr jako miliardář už ani neví, jak vypadá tisícikoruna, tak mu jednu přinesl ukázat. Ministr reagoval tím, že z kapsy vytáhl stejnou fialovou bankovku. „Vy to asi máte na smrkání místo kapesníku,“ poznamenal živnostník.

Pak začal počítat: „Pro krámskou na vsi toto představuje asi padesát chlebů. Pro pětičlennou rodinu to představuje chleba a máslo na celý měsíc. Mnoho živnostníků si přijde tak akorát na minimální mzdu,“ připomínal řezník, načež se na něj utrhl odborářský ekonom Fassmann: „Nevíte, o čem mluvíte.“

Po čase dostal slovo i v publiku sedící generální ředitel Finančního ředitelství Martin Janeček. Podle něj budou zavedeny kontrolní nákupy. „Ten problém se rozšířil a není v kapacitních možnostech finanční správy to zkontrolovat,“ vysvětloval. „Kolik máte úředníků?“ optal se po těchto slovech předseda Strany soukromníků Bajer. Po odpovědi, že patnáct tisíc, užasl: „A udělali jste třicet tisíc kontrol za rok? To je produktivita práce jako hrom.“ Ředitel namítl, že kontroly v terénu dělá pouze dvacet procent úředníků, takže produktivita práce je pětkrát vyšší.

Soukromník Bajer ale vyjádřil názor, že kdo chce šidit, bude šidit vždycky a ani Babišova elektronická evidence mu v tom nezabrání. Odborářský makroekonom Fassmann ale rozčíleně namítl, že teď už šidit nepůjde. „Pokud budou šidit teď, budou krást. A tak se jim zavře krám, jednoduchý,“ naplánoval expert ČMKOS.

Babiš živnostníkovi: Vy raději dělejte klobásy a nemluvte...

Námitka z publika, že hlavní problém jsou náklady práce, kdy restauratér dá kuchařovi plat 25 tisíc a celkem za něj zaplatí 45 tisíc, přiměla k dalšímu expozé ministra Babiše: „My teď snižujeme daně, snižujeme podporu hazardu. Oni tu dvacet pět let nic nedělali, jen podvody (pohled k zástupci ODS). My to teď děláme. Ale my taky potřebujeme mít dost peněz na důchodovou reformu,“ vysvětloval.

Zmínka o nákladech práce nadzvihla Martina Fassmanna, který se opět bez vyzvání ujal slova. „Ti zaměstnanci, to jsou daňoví soumaři. Oni jsou jediní, kdo v této zemi platí daně,“ volal rozčíleně odborářský ekonom.

Po dalším zklidnění se opět ujal slova řezník Havlíček: „Kolik je v Chorvatsku šedé ekonomiky, pane ministře?“ ptal se. Babiš bez váhání vypálil, že dvacet devět procent. U nás je podle živnostníka patnáct procent stejně jako například ve skandinávských zemích, kde je potírána velmi přísně. Proto pochybuje, zda ministrův nový přísný kurz něco zásadního změní.

„Pan ministr na nás rok a půl chrlí novinami, rozhlasem i tiskem, jak živnostníci kradou,“ ohradil se poté Havlíček. Nikdy to Babiš prý neřekl naplno, ale snaží se vyvolat dojem, že to tak je. Oslovený namítl, že nikdy neřekl, že živnostníci kradou, a pak rázně uzavřel debatu: „Pan Havlíček určitě dělá skvělé klobásy, tak ať zůstane u nich a raději nemluví, když tomu nerozumí.“

Podle Jana Skopečka, který se po delší době dostal ke slovu, budou začínající podnikatelé už dopředu muset zaplatit pět tisíc, což je dost výrazný náklad. „To ať se do toho podnikání ani nepouštějí, když nemají ani pět tisíc,“ zvolal Fassman, čímž rozčílil předsedu soukromníků Bajera. Podle něj řada živnostníků už teď je ekonomicky na hraně. „Víte vy vůbec, co to tady vykládáte,“ čílil se odborář.

„Bylo to zavedeno v Chorvatsku, nic takového se tam nestalo, není to pravda a lžou,“ dodal ministr Babiš s mávnutím ruky směrem k Janu Skopečkovi.

Přijdeme na kontrolu a podnikatel hodí účetnictví do rybníka...

Jiný majitel restaurace z publika pak přirovnal postoj ministerstva k jeho „nepříliš bystrému sousedovi“, který na něj prý neustále pokřikuje, jak má doma plno eur a dolarů. Takto prý veřejnost vnímá podnikatele.

S opačným názorem ale vstoupil do debaty Martin Janeček. „Kolikrát se nám stane, že zahájíme kontrolu a ten podnikatel jde a hodí účetnictví do rybníka,“ protestoval generální ředitel finanční správy Janeček s tím, že podobné věci, které dnes jsou standardem, už dnes s elektronickou evidencí nebudou možné.

Diváka z publika, který rovněž provozuje restauraci, zajímalo, jak bude systém přizpůsoben každodennímu fungování restaurace, jak na něm například bude řešeno storno účtu, které je v restauraci běžné. „Já jsem jel do Chorvatska a tam jsem viděl, jak to funguje,“ vstoupil se svým nejčastějším sloganem pekař a IT podnikatel Švamberk.

„Podpořilo to tam devadesát procent obyvatel, vybraly se daně, snížila se nezaměstnanost, chorvatský ministr přijede a všechno vám to vysvětlí,“ uzavřel Andrej Babiš.

Co také zaznělo v debatě:

Odborářský ekonom Fassman k živnostníku Havlíčkovi: „Já zastupuju tři sta třicet tisíc odborářů a koho tady zastupujete vy?“

Andrej Babiš k Janu Skopečkovi: „Vy tady mluvíte jako teoretik, nikdy jste nepostavil ani psí boudu, tak buďte ticho.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…