Sebevražda v kauze Nagyová, tou skončí odposlechy? Novinář Pečinka v hrůze

22.05.2014 12:43

Dva české deníky, patřící shodou okolností oba ministru financí, se podle komentátora Bohumila Pečinky v posledních týdnech proměnily v divadelní časopis, zveřejňující dialogy jak vypadlé z nějaké hry. Nejde však o Shakespeara, ale o hovory politických špiček, které vyvolávají dojem velkého veřejného procesu.

Sebevražda v kauze Nagyová, tou skončí odposlechy? Novinář Pečinka v hrůze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

„Hnus v přímém přenosu,“ shrnul to lapidárně Pečinka. Prakticky denně jsme prý svědky pošlapávání nejen osobnostních práv, ale i spravedlnosti soudního řízení. Rok po velké razii na Úřadě vlády orgánům činným v trestním řízení zbyly ze zásadních odhalení jen sporné právní konstrukce. „V určitých kruzích 'orgánů činných' proto vzrůstá nervozita a snaha získat veřejnost na svou stranu stůj co stůj,“ píše Pečinka.

Metodou jsou sugestivní přepisy telefonních odposlechů, navíc komentované policejními vývody. „Z tlachů se najednou stávají pokusy o konspiraci proti státu a mezi tím je cítit erotické dusno mezi expremiérem a jeho šéfkou sekretariátu. No prostě správný biják,“ komentuje snahu o upoutání pozornosti.

Babišovi „užiteční idioti“

Pečinka takové jednání ze strany státních zástupců svým způsobem chápe a vysvětluje ho zásadou „když máš prázdné ruce, chyť se, čeho můžeš“. Je však prý otázkou, co k jejich zveřejňování vede Babišovy novináře. Zde podle komentátora vzniká podezření, že nejde jen o senzacechtivý voyeurismus čtenářů. Zejména pokud tyto články zasadíme do kontextu vyjádření ministra financí, že je třeba začít český stát budovat „odznovu“.

Ještě trapnější pak prý je, že se novináři obou deníků tváří jako skvělí investigativci, zatímco ve skutečnosti jsou spíše užitečnými idioty, plnícími zadání. „Jde o takový úpadek veřejné komunikace a novinářské práce, že tuhle laťku bude těžko někdo přeskakovat,“ píše komentátor. Mediální svět tím podle něj zcela ztrácí důvěru jako celek.

Úplně nepochopitelný pak prý je postoj hlavních názorových osobností země. Těm podle něj musí být jasné, že zde byla překročena hranice nejen vkusu, ale i osobnostních práv, a tento stav zcela nepochybně postihne ještě mnoho dalších, možná včetně jich samotných. To, co oni sami mlčením legitimizují, prý možná semele i je samotné, ačkoliv nyní si nalhávají, že jsou v té správné „síti známých“. „Říká se tomu železná logika procesů,“ připomíná Pečinka na serveru Pravybreh.cz.

Odposlechové repliky v novinách podle Pečinky skutečně představují úryvky dramatu. A je velkou otázkou, jaký bude jeho konec. „Co má sílu otřást lidmi, kteří rozjeli divoké kolo odposlechových orgií? Sebevražda některého z aktérů celé kauzy Nagyová? Anebo se najde dost lidí, schopných nahlas říct: Proboha, skončete s těmi odposlechy!?“ zamýšlí se Pečinka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…