Sobotka utřel Zemana: Ministry si prosadím, hradní náměstky nechci, zmenšíme moc prezidenta

15.01.2014 8:46

Hradu neuhnu, potřebuje mít mantinely. Budoucí předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) takto tvrdě vystoupil proti prezidentu Miloši Zemanovi. Seznam kandidátů na posty ministrů chce prosadit beze změn za každou cenu. V rozhovoru pro Hospodářské noviny šéf sociální demokracie uvedl, že je nezbytné uhájit podobu parlamentní demokracie.

Sobotka utřel Zemana: Ministry si prosadím, hradní náměstky nechci, zmenšíme moc prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka pojal podle Hospodářských novin sestavování vlády jako klání o podobu české demokracie. Nechce proto ustoupit hlavě státu Miloši Zemanovi, který Sobotku sice jmenuje premiérem už tento pátek, ale hodlá do personálního složení vlády zasahovat.

"Nevidím důvod k personálním změnám v návrhu, který jsem předběžně panu prezidentovi předložil. Nejde jen o otázku personálního složení, ale také o to, abychom neposouvali charakter parlamentní demokracie k poloprezidentskému nebo prezidentskému systému. To, jakým způsobem nyní koalice postupuje, není jen otázka dneška, ale je to otázka vytváření určitých precedentů do budoucnosti," prohlásil Sobotka v rozhovoru pro HN.

Jedinou změnou tak podle Sobotky bude výměna původního kandidáta na ministra práce a sociálních věcí. Petr Krčál se totiž své nominace vzdal kvůli rodinným důvodům.

Zaorálka i Dienstbiera hodlá prosadit

Pokud šéf ČSSD dodrží své slovo, bude trvat na tom, aby prezident jmenoval i ministry, ke kterým vznesl výhrady. Především jde o nominanta do čela resortu zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka a kandidáta na šéfa Legislativní rady vlády Jiřího Dienstbiera. S oběma muži má Zeman dlouhodobě nepřátelské vztahy.

"Tím, jak dnes postupujeme, stavíme určité mantinely. Jsem jedním z politiků, který prosadil přímou volbu prezidenta republiky, a to s plným vědomím toho, že neměníme náš parlamentní systém. A pokud budu v politice, tak tento princip budu hájit. Parlamentní systém dává občanům mnohem větší možnost kontroly toho, co se ve veřejné sféře odehrává, než soustředění příliš velké moci pouze do rukou jednoho, byť přímo voleného politika," konstatoval Sobotka.

Budoucí premiér odmítl také Zemanovy plány uchovat si vliv na novou vládu tím způsobem, že by nynější ministři kabinetu Jiřího Rusnoka přešli na posty náměstků. Sobotka už také přemýšlí, jak zabránit tomu, aby se přímo volený prezident musel pohybovat pouze v jasně stanovených mezích. Zároveň by už neměla nastat situace, kdy by prezident otálel se jmenováním premiéra, jako je tomu v tomto případě.

Sobotka chystá změny Ústavy, chce upřesnit pravomoce prezidenta

"Vytváříme tady určitá pravidla, podle kterých se může postupovat za čtyři nebo osm let. Pokud možno v polovině volebního období chceme schválit změny Ústavy, aby některé pravomoci prezidenta byly zpřesněny. Je důležité, aby byly pevné časové mantinely," uvedl šéf sociálních demokratů.

Sobotka přes veškeré pochybnosti věří, že prezident seznam ministrů odsouhlasí. "Miloš Zeman je člověk, který má přirozeně zkušenost premiéra a dokáže se podívat na situaci i mýma očima. A myslím, že nakonec nebude brzdit nebo komplikovat jmenování nové vlády," doufá lídr sociální demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…