Starosta Chebu: Jako premiér a předseda si vede Bohuslav Sobotka dobře

02.09.2014 15:49

Bohuslav Sobotka dokáže podle Pavla Vanouška (ČSSD) udržet relativní klid ve vládě i ve straně a důvěra ve vládu stoupá. Přesto podle něj existuje riziko, že ČSSD ve vládě potká stejný osud jako v minulém volebním období ODS. Sám již svůj mandát obhajovat nechce. V rozhovoru, který poskytl naší redakci, jsme se ohlédli nejen za jeho současným působením v čele města, ale řeč byla i o řadě aktuálních i dlouhodobých problémů Chebu.

Starosta Chebu: Jako premiér a předseda si vede Bohuslav Sobotka dobře
Foto: tan
Popisek: Starosta Chebu Pavel Vanoušek

Lidovce i hnutí ANO považujete za přijatelné koaliční partnery pro ČSSD. Nemyslíte si, že ČSSD hrozí ve vládě podobný osud jako ODS, kdy přijde o velkou část svého elektorátu a kdy výrazný lídr Babiš převálcuje Bohuslava Sobotku, podobně jako Kalousek válcoval Petra Nečase?

Myslím, že to riziko hrozí, ale není tak silné, jak tomu bylo ve vládě Petra Nečase. Andrej Babiš není tak dominantní osobností jako Miroslav Kalousek a naopak Bohuslav Sobotka tak ochotný se podřídit jako Petr Nečas.

Jak byste hodnotil Bohuslava Sobotku jako předsedu a premiéra?

Bohuslav Sobotka nemá jednoduchou pozici a jsem přesvědčen, že jak premiér, tak i předseda vlády si vede poměrně dobře. Dokáže udržet relativní klid ve vládě i ve straně a důvěra ve vládu stoupá. Vládě se daří dělat kroky k plnění programového prohlášení.

I vy máte zkušenosti z poslaneckých lavic, systém ve sněmovně vám ale dle vašich slov nevyhovoval a mandát jste tak již obhájit nechtěl. Rozhodování PS prakticky určuje cca 10 až 15 předních politických představitelů. Ti ostatní sice mohou svůj názor vyjádřit, ale zpravidla ho nedokáží prosadit." Souhlasíte tak i s kritikou nadbytečnosti počtu zákonodárců a byl byste pro snížení jejich počtu?

Nemyslím si, že počet poslanců je příliš vysoký. Spíš jsem kritizoval systém, ve kterém je rozhodování dáno stranickou příslušností.

Problém Chebu, který ale řeší i v Německu, jsou drogy. Podle vašich slov by ale město potřebovalo v boji s tímto nešvarem také pomoc státu, samo totiž mnoho nezmůže. Co od státu očekáváte?

Bylo by třeba, aby stát přistoupil od slov a prohlášení k činům. Především, aby zvýšil počet policistů, kteří se touto problematikou zabývají, a zajistil jim potřebné prostředky. Současnou aktivitu směřující k tomu, aby delikventi vietnamské komunity byli při porušování zákonů v oblasti výroby a distribuce drog vydáváni k výkonu trestu do Vietnamu, považuji za správnou.

Dalším palčivým problém je zde prostituce. Město se proto rozhodlo zřídit za městem detašované pracoviště městské policie, kam budou strážníci vozit problémové lidi na výslechy. Podařilo se vám sehnat lokalitu? A kdy by mohlo vzniknout?

Takové prostory se městu dosud nepodařilo najít, ale i pouhé prohlášení mělo svůj účinek. Pokud to ovšem bude zveřejněno, obávám se, že účinek pomine.

Na práci v komunální politice se vám mimo jiné líbí to, že jsou za vámi vidět konkrétní výsledky. Co byste tak vyzdvihl v tomto volebním období?

Určitě rozvoj technické infrastruktury a nákup pozemků v průmyslovém parku a to, že jsme se dohodli s dalšími investory o vstupu do něj. Bylo revitalizováno rozsáhlé území na levém břehu Ohře a dříve zanedbaná část města je nyní intenzivně využívána jak pro sportovní vyžití, tak i pro odpočinek. Po více než dvacetiletém úsilí se městu podařilo dosáhnout toho, že byla zrušena svěřenecká správa nad jeho majetkem na území SRN. Za úspěch považuji i výrazné snížení počtu heren (včetně omezení provozních hodin v nich) a s tím související snížení počtu hracích přístrojů.

Netajíte se také tím, že byste chtěl na podzim mandát starosty obhájit. Jaké jsou vaše vize a plány, kam chcete město vést do budoucna?

Nevím, kde jste získala tuto mylnou informaci, na podzim již nehodlám mandát starosty obhajovat. Rád bych ale byl členem zastupitelstva města.

Když ve volbách uspějete, co považujete za nejdůležitější?

Považuji za důležité, aby se podařilo ustavit dost silnou koalici, která bude mít jasno, kam město vést. Podporu si jistě zaslouží rekonstrukce chebské nemocnice, vyhledání lokality pro další zájemce o investování v Chebu a určitě by město mělo pokračovat v ochraně svého kulturního dědictví pokračováním úprav na hradě a ve františkánském a dominikánském klášteře. Velkou výzvou je, jak se město postaví k využití areálu bývalých kasáren Zlatý vrch a navazující lokality Špitálského vrchu, pozornost je třeba věnovat i opravám a rozvoji dopravní infrastruktury. Město by mělo pokračovat v dobré komunikaci se svým okolím, a to na české i německé straně hranic.

Stavba obchvatu města začala letos v březnu. Skončit by měla příští rok. Slibujete si od toho kromě ulehčení dopravy v centru například i zvýšený zájem investorů? Nebo na co při vyjednávání s potencionálními investory, kteří by do města přinesli nové pracovní místa, narážíte?

Jihovýchodní obchvat města bude pro investory v průmyslovém parku jistě přínosný. Především pro expedici zboží směrem ke státnímu přechodu na Svatém Kříži. Nemyslím si ale, že by současný stav byl pro investory tak zásadním problémem. Limitujícími faktory jsou především vysoké náklady na vyjmutí pozemků ze zemědělského půdního fondu a nedostatek kvalifikovaných pracovníků v určitých oborech (profesích).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…