Starosta Kdyně: Bude ještě nějaký čas trvat, než se společnost vytříbí

29.03.2015 9:44

Změny před 25 lety, které vedly k pádu totalitního režimu, jsem přivítal a zároveň se dle svých možností na nich podílel. Nevidím tak důvod, proč bych nyní měl měnit svoje postoje a politické zaměření, říká Jan Löffelmann (ODS). Navíc i přes pokles preferencí ODS získal ve Kdyni téměř polovinu všech hlasů a již po sedmé se stal starostou. Jaké si vystrčil pro příští čtyři roky priority? I s tím se svěřil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Starosta Kdyně: Bude ještě nějaký čas trvat, než se společnost vytříbí
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Kdyně Jan Löffelmann (ODS)

Ačkoliv se ODS v poslední době příliš nedaří, Vám osobně se v loňských komunálních volbách podařilo obhájit mandát, a ve volbách jste jako lídr kandidátky získal téměř 50 % hlasů. Čemu přičítáte tak dobré výsledky a především, co pro Vás tento závazek znamená? Čeho byste chtěl v tomto volebním období dosáhnout? 

V prvé řadě nemám důvod, proč bych měl měnit svoje postoje a politické zaměření. Máme osobní zkušenosti s předchozím režimem a konkrétně s událostmi v roce 1968 a co poté následovalo. Změny před 25 lety, které vedly k pádu totalitního režimu, jsem přivítal a zároveň se dle svých možností na nich podílel. Jsem rád, že ve městě, kde příhraničí bylo hodně komunistické, kde v tehdejších státních podnicích byly velmi početné lidové milice, jsme po svobodných volbách obstáli a udrželi si rozhodující vliv a postavení i v následujících volebních obdobích. Dobrý výsledek v pořadí již sedmých volbách přičítám neměnící se koncepci a hlavně viditelném naplňování vytyčených cílů. Potvrdil to i výsledek voleb, kde v 15 členném zastupitelstvu obhájilo pozici 12 předchozích zastupitelů. Nakonec nejen starosta, ale také místostarosta se za celé zmiňované období nemění.

Jak jste sám zmínil, svým zvolením jste začal již sedmé volební období, což je obdivuhodné. Neměl jste někdy chuť s politikou praštit? A co Vás přimělo vytrvat?

Funkci starosty neberu tak, že s ukončeným volebním obdobím se zavře jedna kapitola a bude se otvírat nová. V komunální politice bude a to i v budoucnu stále co dělat a na něco navazovat. Být v této funkci několik volebních období má své nevýhody ale také výhody. Výhodou je to, že máte region zmapovaný, znáte potřeby a dovedete rozhodnout o tom, která akce je v daném roce prioritní a co může ještě počkat. Neskáčete neuváženě z jednoho na druhé. Jsem přesvědčen o tom, že toto je pro město, ale i pro region větším přínosem, než když se s výměnou zastupitelů nepokračuje v určité koncepci mnohdy již i projektově připravené. Funkce starosty je především také práce s lidmi. Samozřejmě jsem optimista a to znamená, že se nenechám odradit všemi možnými negativy, která se zákonitě s touto funkcí dostavují. Pořád je třeba vidět obrazně řečeno světlo na konci tunelu. Důležité je mít i silnou oporu u občanů a silnou oporu v samotném zastupitelstvu a radě.

Ačkoliv jste měli možnost vládnout sami, přizvali jste také ke spolupráci KDU-ČSL, které jste nabídli jedno místo v radě. Co Vás k tomuto kroku přimělo?

Již při prvních svobodných volbách v roce 1990, kdy jsme jako Občanské fórum měli téměř 70% výsledek, jsme přizvali do rady města KDU-ČSL. Nechtěli jsme jednobarevnou radu a tato spolupráce se nám osvědčila. Ani v následujících volebních obdobích zde nebyl žádný důvod v tomto osvědčeném tandemu nepokračovat. Velkou výhodou je, že nemusíme po volbách dlouze přesvědčovat partnery o dalším postupu a navázat plynule na započatou práci.

A jak se budete snažit zapojit nejen ostatní členy zastupitelstva, nýbrž i občany?

V průběhu let jsme si stanovili určitou strategii rozvoje města a regionu a té se držíme a podle potřeb ji aktualizujeme. Zároveň postupně zavádíme komunitní projednávání jednotlivých projektů potřeb s občany, organizacemi, spolky, se samosprávami obcí v regionu. Ani zpracované strategie však nebereme jako dogma. Pokud se vynoří jiné možnosti, například v čerpání vyhlášených datačních titulů, tak je třeba rychle na ně reagovat. Platí zde pravidlo, že připraveným štěstí přeje, protože na vyhlášené výzvy je zapotřebí rychle reagovatt a časová náročnost spojená se stále bující „byrokracií“ je neúnosná.

Jaké jsou Vaše hlavní priority pro letošní rok?

Rozpočet na následující rok schvalujeme tradičně již v prosinci. V letošním roce je prioritou vybudování komunikací k novým bytovým zástavbám,  zhotovení nových povrchů na zbývajících místních komunikacích, k položení inženýrských sítí do nové obytné zástavby, parkovacích ploch ve městě. Chceme využít státní podporu výstavbu pečovatelských bytů – konkrétně 11 bytů 1+kk, připravujeme projektové dokumentace pro následující rok. Zároveň obnovujeme strojní vybavení v námi zřizovaných organizacích, pokračujeme v opravách bytů, vybavení škol a podpořili jsme výrazně rybářský spolek při vybudování sádkového rybníku.

Jak byste celkově hodnotil výsledek komunálních voleb pro ODS? Přeci jen hovořilo se o nich z pohledu budoucnosti strany jako o klíčových.

Po pádu Nečasovy vlády a po celkové náladě, která následovala a ovlivnila výsledky předčasných parlamentních voleb, se očekával daleko větší propad ODS při podzimních komunálních volbách. Komunální politika je ale přece jen jiná než ta parlamentní. Podle mne v obcích a městech, kde občané mají bezprostřední možnost sledovat a „cítit“,  jak si vedou jimi zvolení zastupitelé, jestli naplňují slíbené programy a jestli jejich obec nepokulhává vůči sousedům. Následně se toto při volbách zúročí. Nevidím tady žádnou drtivou porážku ODS v těchto komunitních volbách. Řada zastupitelů za ODS v nich obstála. Dokonce i starostové, kteří před volbami ODS kvůli selhání představitelů na nejvyšší úrovni opustili a kandidovali za různé nezávislé uskupení, byli znovu zvoleni. Já osobně tvrdím, že i komunální politika je práce s lidmi a takzvanou nezávislost neuznávám, protože ve své podstatě neexistuje. Já se řídím tím, že už před volbami by volič měl mít jasno, co se kandidujícími zastupiteli skrývá, jaké názory a postoje lze po jejich zvolení očekávat a stranická příslušnost o tom také vypovídá.

Co musí nyní strany udělat proto, aby přilákala nové voliče?

Z nedaleké historie je zřejmé, že veřejnost se celkově odvrací od tradičních politických stran, má k tomu pádné důvody, protože se cítí zklamaná v nenaplněných představách fungování jednotlivých vládních uskupení. Několikrát zde byly i předčasné volby, kdy ztroskotaly koaliční vlády. Zpravidla nejmenší koaliční partner se chce zviditelnit a prosazovat svoje záměry bez ohledu na počty mandátů. Není to jednoduché, řada vzniklých menších stran se také už postačila rozpadnout, ale vynořila se nová uskupení, kde se hledá nový záchrance, tak jako je to teď u uskupení ANO a Úsvit, které jsou po demokratických volbách v parlamentu. Dokonce ANO v průzkumech figuruje na předním místě popularity. Zdánlivě jednoduché východisko z tohoto vývoje však nelze očekávat. Volá se o změně volebního systému, ale podle mne je to všechno především o lidech. Nakonec všichni zvolení představitelé po změně režimu před 25 lety vzešli ze svobodných voleb. Taková jsme společnost lidí a bude to ještě nějaký čas trvat, než se vytříbí. Nedokážeme si ujasnit co pro nás nastolený demokratický režim a svoboda znamená. Stále víc se ozývají i zastánci minulého režimu, jak by to řešili a nepřipouštějí si skutečnost, že i přes všechny vznikající problémy se toho opravdu oproti dřívějšku hodně změnilo. Navíc nastupuje generace mladých, kteří už „staré pořádky“ nepamatují vůbec.

Co říkáte na to, že se uvnitř ANO se ozývají hlasy, které by stranu chtěli směřovat více doprava? Nemohou tím oslabit právě ODS, na jejíž voliče tím útočí? Vidíte v ANO konkurenci?

Přetahování voličů z levé či pravé strany do takzvaných středových stran je běžné, následné naplňování předvolebních slibů je jiná realita. Celá řada politiků, když neuspěje v jedné straně, přechází jinam, nebo někteří dokonce zakládají nová uskupení. Já v Hnutí ANO nevidím do budoucna žádného spasitele. Dokonce v osobě současného ministra financí vidím zřetelný střet zájmů. Je smutné, že si to veřejnost neuvědomuje, ale jsem přesvědčen, že budoucnost ukáže, zda tato volba byla správná. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…