Starosta Plánice: Nikdy jsme se neměli tak dobře, jako nyní

25.03.2015 8:49

Češi budou vždycky nespokojeni, říká Zdeněk Pavlíček v reakci na nedávný průzkum spokojenosti s demokracií v Česku. Sám je s demokracií spojen, jen se mu nelíbí, že se k menšinám chováme až moc demokraticky a strach má i z přistěhovalců. V uplynulých komunálních volbách získal jako lídr kandidátky SNK pro Plánicko nadpoloviční většinu hlasů. ,,Tak velké vítězství jsem nečekal a je to obrovský závazek na další období.“ O co konkrétně se bude chtít zasadit? I na to odpovídal v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz

Starosta Plánice: Nikdy jsme se neměli tak dobře, jako nyní
Foto: Alerion
Popisek: Česká vlajka.

V loňských komunálních volbách jste jako lídr kandidátky  SNK pro Plánicko získal více jak 51% hlasů a podařilo se Vám obhájit mandát. Čemu přičítáte tak dobré výsledky a především, co pro Vás tento závazek znamená? Čeho byste chtěl v tomto volebním období dosáhnout? 

Tak velké vítězství jsem nečekal a je to obrovský závazek na další období. Bylo vidět, že občané ocenili to velké množství práce za uplynulé volební období. Ukázalo se, že kdo sliby plní, má podporu voličů. 

V novém volebním období je největší úkol obnova a výstavba kanalizace, vodovodu, čistírny odpadních vod a rekonstrukce průtahu městem.

Díky volebnímu výsledku máte v zastupitelstvu také většinu mandátů. Vnímáte to jako svou výhodu či nevýhodu?

Nebýt přepočítávání hlasů, tak by bylo celé zastupitelstvo složeno z SNK pro Plánicko. Mít většinu je výhoda v tom směru, že máme stejný náhled na rozvoj města a potřeby obyvatel.

Jak se budete snažit zapojit do rozhodování nejen ostatní členy zastupitelstva, nýbrž i občany?

Již před sestavováním rozpočtu jsou osloveny osadní výbory z jednotlivých obcí, které mají za úkol zjistit potřebu občanů, to samé dělají i zastupitelé a tyto požadavky se zapracují do rozpočtu města.

Jaké jsou Vaše hlavní priority pro letošní rok?

Již zmíněná vodohospodářská infrastruktura a pokračování  v opravách obecního majetku.

Lidí spokojených s fungováním demokracie v Česku je rekordních 55 procent. Naopak nespokojených je 41 procent Čechů, což je zatím nejnižší údaj Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) z února letošního roku. Co Vy na to? A jak jste Vy sám spokojen s demokracií v Česku?

Češi budou vždycky nespokojeni, na jednu stranu je to dobře, ale jen pokud je to požene kupředu.  Těch 41 procent si dosud neuvědomilo, že se nikdy neměli tak dobře jako nyní. Například vše je k dostání, nikdo nás nezavírá a nemlátí za jiný názor, jak tomu bylo za komunistů.  Já jsem spokojený s demokracií, jen se mi nelíbí, že se k menšinám chováme až moc demokraticky. 

Kde nebo v čem vidíte potencionálně největší ohrožení pro naši demokracii?

V nedodržování zákonů u minoritních skupin obyvatelstva, jejich vynucování neoprávněných požadavků na úkor ostatních. Dalším ohrožením jsou přistěhovalci z mimoevropských zemí, kteří nejsou křesťané a vyznávají jiné náboženství.  

V české republice je uplatňována především zastupitelská demokracie. V ústavě ČR je ale zakotvena také přímá demokracie, byť u nás byla v celostátním měřítku uplatněna pouze jednou. Byl byste pro posílení přímé demokracie v Česku nebo se domníváte, že je současný stav vyhovující? Proč?

Budu posuzovat, pouze komunální úroveň a tady by přímá volba byla dobrá. Dle mého soudu by ale stačilo, aby se výsledky voleb nepřepočítávaly. Pořadí zvolených by určil součet hlasů a zastupitelem by se stali ti, co by měli nejvíce hlasů, bez ohledu na uskupení, nebo pořadí na kandidátce.  Potom by to byla volba občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…