Starosta Kojetína: Strašení Evropskou unií od kandidátů je trapné

16.05.2014 8:23

Jiří Šírek (BPP) vnímá vstup do EU jako jednoznačné pozitivum. Sám by také preferoval co nejrychlejší přijetí eura. Proč? V rozhovoru, jenž poskytl naší redakci, jsme se zaměřili nejen na Evropskou unii, ale také na problematiku soužití majority s minoritou, jež ani v Kojetíně není ideální. Prozradil nám také, co ve městě plánuje nového - a nejen to…

Starosta Kojetína: Strašení Evropskou unií od kandidátů je trapné
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Kojetína Ing. Jiří Šírek

Poté, co padla Nečasova vláda, jste byl zastáncem předčasných voleb. Nyní již více než 100 dní vládne nová, Sobotkova vláda. Domníváte se, že přinese nějakou pozitivní změnu? Jak byste hodnotil její současné působení?

Myslím, že musí přinést pozitivní změny, alespoň zatím tak na mě vystupování a kroky řady členů kabinetu působí. Jedná se zejména o oblast financí, školství, zemědělství, obrany apod. Na druhé straně mám někdy dojem, že na naslibované výdaje těžko najdou finanční krytí.

Uplynulo již 10 let od našeho vstupu do EU. Co pozitivního nám podle vás přinesla a v čem naopak vidíte negativa?

Vstup do EU vidím jako jednoznačné pozitivum, a to nejen v množství peněz z evropských dotací, což je některými politiky bráno jako to nejdůležitější. Myslím, že nás toto společenství, především oni „staří“ členové může obohatit – politickou kulturou, přístupem k řešení problémů v oblasti životního prostředí atd. Kampaň některých politiků, kteří chtějí usednout v EP, na mě působí až bizarně - agitace žárovkami, pomazánkovým máslem, strašení eurem nebo uvádět jako prioritu zrušení stávající EU a kandidovat do jejího vrcholného orgánu mi přijde trapné a doufám, že to „ocení" i voliči.

Jak se stavíte k otázce přijetí eura? Spekuluje se o roce 2020. Je to podle vás reálné?

Podívejte se, já nejsem žádný finanční expert, takže můj laický názor není směrodatný. Podle informací, které mám, jsem ale pro přijetí eura. Už jen proto, že jím platí většina našich sousedů. Rok 2020? A dřív by to nešlo?

A co dotace, jež jsou pro mnohá města důležitým zdrojem příjmu - jaká je vaše úspěšnost v jejich čerpání? A jaké projekty byste zmínil?

Myslím, že Kojetín je tradičním a úspěšným městem v získávání dotací, z těch úplně posledních mohu vzpomenout dotace z ROP na opravu Masarykova náměstí a rekonstrukci přírodovědných učeben v jedné naší základní škole. Získali jsme i finance na pořízení nové hasičské cisterny, svozového auta na bioodpad, úspěšní jsme i v programu Leader apod.

Jak to aktuálně vypadá s vybudováním nové víceúčelové haly? Jak jste se svěřil pro ParlamentníListy.cz, původně jste očekával, že by mohla stát již koncem roku, nyní to vypadá, že se v této době začne teprve stavět. Co způsobilo zdržení? A jaké předpokládáte náklady?

Máme hotový projekt a nyní probíhá proces stavebního řízení. Protože akce není z dotace, nejsme svazováni termíny a raději jsme vše pořádně připravovali a promýšleli. Na zkušenou jsme jezdili i po okolních městech a obcích, kde haly stojí, na radnici jsem svolával schůzky se zástupci sportovních klubů a škol, které budou halu využívat. Myslím, že v jarních měsících příštího roku by hala měla být postavená.

A jak se vyvíjí záměr na kompletní revitalizaci Masarykova náměstí? A co konkrétně se změní?

Záměr je už na papíře, tím chci říci, že máme hotovou projektovou dokumentaci. Během června bude připraven projekt pro stavební povolení, musíme vypsat výběrové řízení a půjde-li vše dobře, koncem léta by se mělo začít. Změní se hlavně chátrající podoba ploch ve středu města, které je centrem našeho mikroregionu, vytvoří se více parkovacích míst, vymění se mobiliář a veřejné osvětlení. Podoba odpovídající 60. letům 20. století bude odpovídat, pevně věřím, 21. století.

V Kojetíně žije početná romská menšina, a jak jste se svěřil našim stránkám, i zde není soužití mezi majoritou a minoritou ideální. V čem vůbec vidíte příčinu rostoucího sociálního napětí? A nedomníváte se, že řešení problémů komplikuje to, že ti, co se situaci snaží řešit, jsou často nazýváni rasisty?

Ano, tak to vidím také. Vyřešit tento problém je na Nobelovu cenu… Nepřispívá k tomu vůbec ani politika s hrazením vyššího nájemného, než je obvyklé v daném místě, vysoké sociální dávky, u nichž se nevyplatí pracovat, způsob života cikánského etnika apod. Pak se situace může stupňovat, což si snad nikdo rozumný nepřeje a je to cesta do pekla a chaosu.

A co v tomto směru očekáváte od nové vlády, které nejenže má více možností situaci ovlivnit, ale boj proti sociálnímu vyloučení má také jako jednu ze svých priorit?

Je to těžké, ale musí slova zaměnit za činy, což se nikomu před tím nepovedlo. Jen na okraj bych uvedl, že je hodina dvanáctá, ne za 5 minut 12.

Otázka na závěr: Budete se na podzim pokoušet obhájit váš mandát?

Ano, znovu na kandidátce sdružení nezávislých kandidátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…