Starosta Nového Jičína: ČSSD se musí zbavit lidí zatížených skandály

13.03.2015 14:02

Podpora, kterou získal Jaroslav Dvořák (ČSSD) v uplynulých komunálních volbách jej překvapila. Pro nadcházející volební období si vytyčil pět priorit a nejen s nimi se svěřil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Vyjádřil se také ke spolupráci v zastupitelstvu města a především k 38. sjezdu sociální demokracie, který strana dnes odstartovala. Co od něj očekává? Prozradil nám také, co vyčítá bývalým předsedům, především Jiřímu Paroubkovi. A nejen to.

Starosta Nového Jičína: ČSSD se musí zbavit lidí zatížených skandály
Foto: novy-jicin.cz
Popisek: Náměstí v Novém Jičíně

V komunálních volbách jste přesvědčivě obhájil svůj mandát. Překvapila Vás taková podpora? Čemu ji přisuzujete a především, co pro Vás tento závazek znamená? Jaké jsou Vaše priority pro nadcházející volební období?

Musím se přiznat, že mě takto výrazná podpora překvapila a jsem za ni samozřejmě rád. V minulém volebním období se nám podařilo splnit prakticky všechny body volebního programu. V nastoupené cestě chci pokračovat. Věřím, že je správná.

Mám pět jasných priorit – transparentní, otevřené a odpovědné město; podpora podnikání, investic a zaměstnanosti; zajištění dostupného bydlení; získávání dotací; zajištění bezpečnosti ve městě.

Jestliže pomineme volby, jak byste hodnotil uplynulý rok? Považujete jej za úspěšný?

Z pracovního hlediska byl náročný, ale zároveň i úspěšný. Z osobního hlediska byl velmi smutný, v den voleb mi zemřel můj otec. Politika, úspěch atd. jsou pomíjivé.

Co nového plánujete v roce 2015?

Jednoznačnou prioritou pro rok 2015 je rekonstrukce a modernizace sportovní haly s bazénem. V létě bude spuštěna výroba v první výrobní hale v průmyslové zóně. Další prioritou v tomto roce jsou opravy bytových a nebytových prostor ve vlastnictví města, do nichž investujeme rekordní sumu 25 milionů korun. A v neposlední řadě se intenzivně připravujeme na vytvoření správy sportovišť, která by se v budoucnu starala o provoz všech sportovních areálů na území města.   

V jaké fázi je oprava bazénu? A kdy by se do něj mohli vrátit návštěvníci?

V současné době finišuje výběrové řízení na dodavatele stavby. Také připravujeme žádost o dotaci do ROP. Termín zahájení rekonstrukce sportovní haly s bazénem je 1. 6. a termín dokončení 31. 12. Na rok 2016 chystáme 2. část modernizace krytého bazénu, ale to již za provozu.

Město v nadcházejících čtyřech letech povede koalice složená ze zástupců ČSSD, KDU-ČSL a Strany zelených. Jak byste hodnotil první měsíce spolupráce uvnitř koalice? Neobjevují se nějaké mráčky?

Musím se přiznat, že mě až překvapuje pohodová spolupráce nové koalice. Kolegové z KDU-ČSL a Strany zelených jsou velmi činorodí a konstruktivní. Jsem přesvědčen, že tato koalice vydrží celé volební období.

Často také od starostů slýchám, že si na koalici a opozici nehrají, byť formálně nějaká vznikla. Je to i Váš případ?

Ne. A podle mě je to nesmysl. Ještě tak na malých obcích se nemusejí zastupitelé dělit na koaliční a opoziční, ale na městech je to něco jiného. Někdo musí převzít odpovědnost a vládnout. Samozřejmě s vědomím toho, že bude za své kroky za 4 roky hodnocen. Na druhou stranu k velkým projektům města by se měly mít možnost vyjadřovat všechny strany v zastupitelstvu.

Již tento víkend se uskuteční volení sjezd ČSSD. Co od něj očekáváte? Jiří Paroubek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že sociální demokracie potřebuje barevnější vedení, jinak se oslabí dojem před veřejností, souhlasíte s ním?

Já nevím, co myslí pan Paroubek pod pojmem „barevnější vedení“. Jeho vedení bylo dost jednobarevné a navíc do dnešních dnů se strana potýká s dluhy, které se udělaly za jeho éry. Osobně mě velmi mrzí, že bývalí předsedové ČSSD do ní nyní kopou. Vždyť se stali premiéry, ministry atd. díky této straně. Jejich osobní schopnosti jsou až na druhém místě. Ani já bych nebyl starostou nebýt v ČSSD. Na druhé straně je otázka, zda se ČSSD umí s bývalými předsedy “vyrovnat“.

A co se týká vedení – já podpořím na předsedu p. Sobotku. Podpořil jsem ho i po vnitrostranickém puči po parlamentních volbách a nemám důvod názor měnit. Sestavil vládu, která funguje a dle mého názoru bude vládnout celé volební období. Myslím si, že se na sjezdu bude bojovat „pouze“ o místopředsednické posty. Já sám si rád poslechnu proslovy kandidátů.

Jak více posílit stranu ČSSD a přiblížit ji lidem?

ČSSD je jednoznačně nejstarší strana u nás – již 137 let. Jako původním povoláním historik jsem se zajímal o její dějiny. ČSSD přežila všechna těžká období – 1. světovou válku, rozštěpení v roce 1921, 2. světovou válku, roky 1948 – 1989, a bude tu i v 21. století. Ale souhlasím s tím, že je potřeba její přiblížení se širšímu okruhu voličů. V první řadě se musí zbavit lidí zatížených skandály. Musí být občanům důvěryhodná. Zkusím dát v malém měřítku příklad Nového Jičína. V Novém Jičíně neměl nikdo z vedení, radních či zastupitelů za ČSSD za 4,5 roku na radnici jediný skandál. To je základ. A pak samozřejmě kvalitní program pro široké vrstvy. Nový Jičín bylo jedno z mála měst v republice, kde ČSSD výrazně posílila. Volili nás nejen senioři, pro které jsme realizovali projekty k důstojnému stáří, ale i mladší lidé, pro které zajišťujeme zaměstnání, bydlení a pro jejich děti kvalitní MŠ a ZŠ atd. Těch projektů byly desítky a máme další nápady.

Jak jste se nechal slyšet po volbách, chtěli byste zaplnit průmyslovou zónu. ,,Už se hlásí noví investoři, což je pro nás velice důležité. Když bude zaměstnanost, tak se budou vracet obyvatelé a nebude jejich úbytek, takže bychom rádi stavěli nové byty, a to na ulicích Bohuslava Martinů a Bezručově." Můžete být nyní konkrétnější? Kolik by podle Vás v tomto volebním období mohlo vzniknout nových pracovních míst?

Reálné číslo je 500 – 600 nových pracovních míst. 1. 7. nebo 1. 8. 2015 bude v průmyslové zóně spuštěna 3-směnná výroba ve výrobní hale společnosti HVCC a s dalšími potenciálními investory jednáme my i vlastník průmyslové zóny společnost CTP Invest. 

Kdy byste chtěli začít s plánovanou stavbou bytů?

Prozatím jsme vybrali budovy, které bychom mohli přestavět na bytové domy pro seniory. A taktéž dotčené odbory dostaly za úkol připravit pozemky na výstavbu bytových domů pro mladé na ul. B. Martinů a Bezručově. Rádi bychom je realizovali s pomocí dotací z nového programovacího období. Reálný termín je rok 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…