Starostka Třince: Přála bych si více odpolitizovat práci samosprávy

11.12.2014 15:57

Ačkoliv s převahou obhájila svůj mandát, kvůli stížnosti na neplatnost voleb se ujala funkce až teprve nedávno. Jaké dopady to mělo na město? A jak se bude snažit ztracený čas dohnat? S tím, ale i se svými prioritami pro nadcházející volební období se svěřila Věra Palkovská (BPP) naší redakci.

Starostka Třince: Přála bych si více odpolitizovat práci samosprávy
Foto: archiv starostky
Popisek: Třinecká starostka Věra Palkovská

SNK Osobnosti pro Třinec, které jste vedla do voleb, získali bezmála třiačtyřicet procent hlasů a v 33 členném zastupitelstvu jste obsadili šestnáct mandátů. Očekávala jste takový výsledek? Čemu jej přičítáte?

Výsledek komunálních voleb mě velmi mile překvapil a ukázal, že občané Třince sledují, co se kolem nich děje a jak se naše město rozvíjí. Potěšilo mě, že to dali tak výrazně najevo v komunálních volbách. Velmi si jejich hlasů a podpory vážím, na druhé straně pro nás tento silný mandát znamená obrovskou odpovědnost.  Osobně bych si přála více odpolitizovat práci samosprávy.

Ačkoliv byla Koaliční smlouva v Třinci již podepsána, pět volebních stran kandidujících v komunálních volbách v Třinci podalo společně návrh na neplatnost voleb. Důvodem je podle stran nestandardní průběh voleb. Co Vy na to? Jak byste průběh voleb hodnotila Vy sama?

Od počátku jsme věděli, že volby včetně sčítání proběhly dle pravidel a návrh k soudu byl podán pouze na základě spekulací a domněnek s cílem činit obstrukce, což nakonec soud také potvrdil.

A jaký dopad by podle Vás měly na samotný chod města? Přeci jen, již kvůli stížnosti se muselo posunout první jednání zastupitelstva.

Podání k soudu mělo dopad i na město, neboť končící rada města jednala pouze o nejnutnějších věcech, které nesnesly odkladu, a noví zastupitelé se zatím nemohli věnovat důležitému bodu, kterým je rozpočet města na příští rok. Každopádně jsem ráda, že máme čekání na výrok soudu za sebou a mohli jsme se plně v klidu vrhnout do další práce.

V případě, že by krajský soud stížnosti vyhověl, domníváte se, že by nové volby něco zásadního změnily?

Myslím, že ne.

V minulém volebním období byla koalice města složena z pěti stran. I Vy sama jste preferovala navázat na dosavadní spolupráci. ODS se ale do zastupitelstva nedostala a Třinecká volba 2010 vůbec nekandidovala. Necelé dva týdny jste tak uzavřeli koalici jen s KDU-ČSL a TOP 09. Zkoušeli jste jednat i s jinými stranami?

V minulém funkčním období byla spolupráce mezi koaličními partnery velmi dobrá. Pro další rozvoj města je důležitá kontinuita. Za velmi důležitý prvek pro fungující spolupráci považuji důvěru ke koaličním partnerům. Ve vedení jsem už delší dobu a je pro mě podstatné, abych například věděla, co mohu od svých koaličních partnerů očekávat, dále jestli se dívají na zásadní otázky týkající se rozvoje města stejným nebo aspoň podobným úhlem pohledu a podobně.  Pro mě je velmi důležité také to, jak se jednotlivé volební subjekty chovají i v předvolební kampani. Mohu spolupracovat s těmi, pro které je důležitá slušnost, vzájemný respekt a tolerance. A to je důvod, proč jsem oslovila tyto nové koaliční partnery. Při tvorbě koalice jsme vycházeli ze zkušenosti z minulých let, kdy se spolupráce osvědčila.

Jaké jsou vaše hlavní priority pro následující volební období?

Naše plány do následujících let vycházejí ze strategického plánu a jsou s ním v souladu. V lednu seznámíme občany města s naším programovým prohlášením, kde budou priority pro nadcházející volební období popsány. Pro mě osobně začíná třetí volební období ve funkci starosty města. Každé období bylo a bude poněkud jiné. První dvě byly zaměřeny na řešení dopravní situace ve městě, životní prostředí a nezaměstnanost. Myslím, že výsledky řešení těchto problémů jsou už patrné. Minulé volební období se bylo ve znamení velkých mnohamilionových staveb a rekonstrukcí. Uveďme například sportovní komplex Správy tělovýchovných a rekreačních služeb, knihovnu, novou zastávku ČD Třinec centrum, podjezd pod tratí Via Lyžbice. Mnohé stavby jsou už buď hotovy  nebo jsou v plném proudu. Ve volebním období, které je před námi, se chceme zaměřit hlavně o zvelebování našeho města a zlepšování kvality života občanů.  Jde nám o to, aby město žilo a pulsovalo, aby přibývalo kulturních akcí, na kterých by si přišly na své všechny generace. Chtěli bychom, aby Třinečané získali pocit lokálního patriotismu. Aby byli hrdí na své město nejen proto, jak vypadá, ale také proto, jak se v něm žije.

S čím začnete? Jaké téma je pro město zásadní?

V prosinci jsme zahájili ve spolupráci s partnery rekonstrukci vlakového nádraží a výstavbu Integrovaného výjezdového centra, které bude sloužit hasičům, policistům a strážníkům městské policie a usnadní a urychlí výjezdy výše uvedených složek. Pokračuje výstavba obchvatu Třince, která také vyvolá řadu potřebných souvisejících investičních akcí. Jak už jsem zmínila výše, nadcházející období se chceme zaměřit hlavně na zvelebování našeho města a zlepšování kvality života občanů. I v následujících letech ale samozřejmě předpokládáme řadu investičních akcí. Je před námi i řešení doprovodných staveb, které si vyžádají velké stavby jako je obchvat Třince, výjezdové centrum či vlakové nádraží. Čekají nás tedy investice do vodovodů, chodníků, bezpečnostní prvků a podobně. 

Počet žen v komunální politice po posledních volbách vzrostlo o procento na 27 %. Vnímáte to jako pozitivní signál?

Určitě. Ženský prvek dokáže politiku i tvrdá politická vyjednávání vždy zjemnit.

Česká republika znovu klesla v žebříčku hodnocení rovnoprávnosti žen ve společnosti a v pořadí 142 zemí obsadila podprůměrnou 96. příčku. Vyplývá to ze zprávy Global Gender Gap Report 2014, kterou v úterý zveřejnilo Světové ekonomické fórum. Za Českou republikou skončily v podstatě pouze rozvojové země, převážně muslimské. Proč máme v tomto ohledu podle vás tak špatné výsledky? Vnímáte je i vy sama, osobně?

Ani ne. Neřeším, jestli se jedná o muže či ženu. Buď je člověk schopný nebo neschopný. Rozdíl je dán spíše tím, že lídr musí být i bojovník a bojovnost je dána spíše mužům než ženám. Navíc ženy často upřednostňují rodinu, čímž mají menší prostor na kariéru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …