Starosta Rosic: Je škoda, že lidé zapomněli na doby minulé

05.12.2013 8:32

Jaroslav Světlík (BPP) nepochybuje o tom, že za nitky v tomto státě stále více tahá "šedá eminence, prezident Zeman" a nechtěl by se dožít toho, že bychom místo celorepublikových dožínek oslavovali třeba Den řepky. Naopak Miroslava Kalouska považuje za velmi inteligentního člověka, který má jasný přehled o politice a ekonomice. V rozhovoru, který poskytl našim stránkám, jsme rozebrali nejen dopad výsledku voleb na občany, ale hovořili jsme i o procesu transformace demokracie v ČR a především o prioritách, které má jako starosta Rosic. V jejich čele stojí od roku 2010 a rád by zde zůstal i po komunálních volbách v příštím roce.

Starosta Rosic: Je škoda, že lidé zapomněli na doby minulé
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Rosic Mgr. Jaroslav Světlík

Pane starosto, v říjnových volbách jste neúspěšně kandidoval jako bezpartijní za TOP 09 do sněmovny. Proč jste si vybral zrovna tuto stranu, a jste zklamán výsledkem voleb? TOP 09 a STAN skončí s největší pravděpodobností v opozici, co tak očekáváte od budoucí vlády? A domníváte se, že vznikne ještě letos?

Do předčasných parlamentních voleb jsem za TOP 09 vstupoval s tím, že jsem chtěl tuto stranu mojí účastí na kandidátce podpořit. Moje kandidatura ostatně ani nebyla mým nápadem, nepatřím mezi lidi, kteří prahnou po stále větší moci, cpou se na vyšší a vyšší místa a s gustem zdvojují či ztrojují své jistě dobře placené funkce. Místo na kandidátce mi nabídla TOP 09. Věřím a budu rád, že na oplátku mi TOP 09 umožní jako nestraníkovi za ni kandidovat v příštích komunálních volbách v Rosicích.

Celkovým výsledkem voleb zklamán jsem. Čekal jsem jasné vítězství ČSSD, a že tato strana bude mít silný mandát k sestavení funkční vlády. Jenže se potvrdilo, že po všech těch skandálech politiků velkých stran (kromě TOP 09), budou lidé, kteří jsou zvyklí volit a kteří zapomínají na minulost, hledat neposkvrněného spasitele. Je jen škoda, že už zapomněli na doby minulé, na děti prominentů bývalého režimu, na zkratky StB... Komunisté tak pomalu a jistě získávají své bývalé posty, a když si přečtete, že programy KSČM a Úsvitu jsou téměř totožné, nevím, jak vám, ale mně je z toho zle. Také bych se nechtěl dožít toho, že místo celorepublikových dožínek budeme oslavovat třeba Den řepky.

Od nové vlády toho moc nečekám. Je důležité, aby už konečně nějaká byla a hlavně, aby už začala fungovat. Třeba i na krátkou dobu. Nechci být skeptický, ale já to vidím tak, že půjdeme příští rok k volbám do sněmovny znovu. To bude úžasný megasupervolební rok 2014! To bude příležitostí kandidovat!

Byť ČSSD před volbami vehementně vyvracela svoji nejedlost, o rozkolu uvnitř strany se spekulovalo již delší dobu. Domníváte se, že se jej podaří straně ustát? A jak vnímáte v souvislosti se situací pozici prezidenta? Podle slov Miroslava Kalouska, která pronesl již před volbami, chce dokonce Miloš Zeman síly ČSSD využít ke změně systému. Jak se k jeho výroku stavíte? Má prezident vaši důvěru?

Samozřejmě, že se ČSSD podaří rozkol uvnitř strany ustát. Od plných korýtek se těžko odchází a vize ztráty postů politiků z řad ČSSD musí být frustrující. Dokonce tu konsolidaci ČSSD přeji. Jen se musí zbavit některých lidí, kteří dali přednost svým osobním ambicím před morálními hodnotami.

Asi je všem jasné, že za nitky v tomto státě stále více tahá jeho šedá eminence, prezident Zeman. Těžko mohu z pohledu zezdola říci, co tím chce Miloš Zeman dosáhnout, ale protože jsem pana Kalouska poznal jako velmi inteligentního člověka, který má jasný přehled o politice a ekonomice jako málokdo z nás, bude na jeho výroku určitě něco pravdy. A moje důvěra v prezidenta? Nulová. Od doby, kdy Miloš Zeman stál v čele vlády v devadesátých letech, vzpomeňme jen na jeho "Čisté ruce", jaký to byl humbuk, moji důvěru totálně ztratil. A zpátky ji nezíská, ani kdyby se stal třeba papežem.

Můžete také z vašeho pohledu stručně charakterizovat proces transformace demokracie v ČR? A domníváte se, že žijeme v plnohodnotné demokracii? Definice tohoto termínu, ale i jeho vnímání se totiž často liší. Jak jej vnímáte vy osobně?

Proces transformace demokracie v ČR? To je otázka spíš pro odborníky z oblasti politologie a sociologie, ne pro starostu pětitisícového města. Já mohu jen vyjádřit svůj pocit z toho, že žiji ve více či méně demokratické zemi. O plnohodnotné demokracii se zatím u nás nemůže mluvit. Myslím, že je to hlavně kvůli morálnímu marasmu, ve kterém jsme žili před rokem 1989. Vidíme to všude kolem. Hodně občanů ČR si plete demokracii s anarchií a s tím, že je vše dovoleno, pokud to není výslovně zakázáno. Hledají díry v zákonech, hodně věcí se snaží obcházet. Hodně politiků, zvolených ve svobodných volbách, si představuje hlasy získané od lidu jen jako odrazový můstek k bohatství a k materiálním statkům. Zapomínají na to, že oni jsou právě tím prostředníkem vlády lidí, kteří je zvolili. Ještě to bude hodně dlouho trvat, než se demokraticky vyrovnáme se zeměmi, kde má demokracie staletou tradici. Ale zaplať pánbůh aspoň za naši demokracii v plenkách a její výdobytky. S nostalgií třeba právě dnes vzpomínám na dobu přesně před 29 lety, kdy byla zcela demokraticky zrušena výjezdní doložka k cestám do ciziny.

Co pro vás osobně bylo impulsem stát se politikem? A jakým heslem či motem se v politice řídíte?

Nechtěl jsem se nikdy zařadit mezi nespokojence a křiklouny, kteří stále jen nadávají a sami ruku k dílu nepřiloží. Nebo mezi ty, kterým je jedno, co se ve městě, kde žijí, děje. Je také stejně jednoduché sedět v zastupitelstvu, hrát si na opozici a bušit před televizními kamerami do stolu. Impulsem pro mne bylo, dělat něco pro město, ve kterém od narození žiji. Mým heslem je, že vše jde nějakým způsobem uskutečnit, jen se musí chtít najít správná cesta. Nejen v politice.

Poslancem jste se nestal, od roku 2010 jste ale starostou Rosic. Co tak považujete za své největší úspěchy?  A jak se za dobu vašeho starostování proměnil chod úřadu?

Že bych se stal poslancem, to jsem ani nedoufal a v podstatě si to ani nepřál. Vždyť zde u nás v Rosicích je tolik práce, že nevím, kam dřív. Za svůj největší úspěch považuji, že se mi podařilo ve velké míře zamezit plýtvání na úřadu a že jsem se mohl podílet jako člen předsednictva Svazku vodovodů a kanalizací na projektech, které zaručily dostatek pitné vody v našem městě, a tím umožnit jeho modernizaci a růst.

Úřad se určitě změnil k lepšímu především ve vstřícnosti vůči občanům a také v otevřenosti vůči veřejnosti. Stal se moderním, na vysoké technické úrovni, přístupný občanům i podnikatelům. To ale není moje zásluha, spíše zásluha předchozího i nynějšího tajemníka MěÚ a všech úředníků. Úřad je hlavně o lidech, o jejich postoji k problémům druhých a hlavně o snaze tyto problémy pomoci řešit. Myslím, že takové úředníky u nás máme.

Chtěl byste také příští rok obhájit váš mandát? O co byste se chtěl případně zasadit? Co je ve městě nejvíce potřeba?

Již z předchozích odpovědí vyznělo, že se příštích komunálních voleb chci aktivně zúčastnit. Jestli se mi podaří obhájit mandát, nevím. Jsem si vědom toho, že bez dřívějších zkušeností z této funkce jsem udělal hodně chyb. Některé z vlastní „iniciativy“, některé přičiněním druhých. Když nastupujete do funkce bez základní znalosti práva, stavařiny apod., udělá z vás každý, komu o to jde, blbce. Navíc mne lidé příliš neznali a určitě i dnes mají mnozí výhrady vůči mému trochu drsnému provokativnímu humoru i v situacích, kdy to není zrovna košer. To jistě zjišťují i čtenáři Parlamentních listů nebo našeho měsíčníku Rosa či blogu starosty. Přesto budu o post starosty usilovat. Jedno volební období je krátká doba na to, abychom vše, co máme ve vedení města v plánu, uskutečnili. Zvlášť, když přednostně musíme řešit tu hromadu kostlivců, která vypadla ze skříní po minulém vedení. S těmi jsem ani já nepočítal. Neřešit věci staré deset a víc let, to by se starostovalo! Od rozdělané práce se ale prostě neutíká. Chtěl bych ve funkci starosty ještě zažít znovuotevření místního koupaliště, přesunutí hasičů do nově vybudované zbrojnice, přeměnu zámeckého parku na místo pro relaxaci a odpočinek, chtěl bych sledovat výstavbu nového polyfunkčního centra na náměstí, zrekonstruování kulturního domu... Mohl bych pokračovat, těch věcí je daleko více. Stejně jako v ostatních obcích bude nutné investovat velké částky do oprav chodníků a komunikací, kanalizace, vyřešit dopravní problémy spojené s průjezdem městem a s parkováním v centru.

Přepokládám, že nyní je vaší prioritou rozpočet na příští rok. Jaký předpokládáte, že bude? Jste optimista? Jaká je bilance za letošní rok?

Mou prioritou je rozpočet po celý rok, mám jeho tvorbu i hlídání jeho plnění v kompetenci. Od něj se odvíjí vše, co budeme v příštím roce dělat. A nebude toho málo. Jaký bude rozpočet? No přece vyrovnaný! Já jsem vždy optimista a tak jsem přesvědčen, že pokud se stát nebude flákat a bude vybírat daně tak, jak má, bude v rozpočtu peněz, hlavně díky rozpočtovému určení daní, opět dost. Daň z nemovitosti nám úspěšně také poroste, developerské firmy výstavbou v Rosicích pomáhají. Hříšníků, co jezdí nedovolenou rychlostí, bude určitě zase víc a výběr pokut se daří. Děkujeme. Zatím končila vždy bilance rozpočtu přebytkem, nikdy za mého starostování jsme se nepotýkali na konci roku s nedostatkem peněz. Bude tomu tak i letos.

Prozradíte nám také, jaké hlavní investice plánujete do konce volebního období?

Jaké investice nás čekají, jsem již naznačil. Na prvním místě je vybudování a otevření koupacího biotopu místo bývalého městského koupaliště. Nemalé částky v rozpočtu jsou věnovány v příštím roce na revitalizaci našeho bytového fondu a budov pro školní příspěvkové organizace. Ve spolupráci se Svazkem vodovodů a kanalizací provedeme opravu další části kanalizace ve městě. V příštím roce obnovíme kašnu na náměstí a snad obdržíme dotaci, která by pokryla část financí na opravu poslední části fasády rosického zámku. K investicím nás také tlačí energetické společnosti svými přeložkami vedení a na nás je, aby tyto zásahy do chodníků a komunikací ke spokojenosti občanů napravili a vybudovali nové veřejné osvětlení. Předpokládali jsme také, že začneme s budováním části cyklostezky, ale kvůli nehorázným požadavkům na její kvalitu ze strany jisté státní organizace spravující vodní toky uvažujeme o jiné variantě. Osm set metrů cyklostezky za jedenáct milionů by nám totiž mohla závidět i Praha a to by nebylo fér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…