Starosta Tovačova: Režisér kauzy Nagyová překročil všechny možné etické hranice

06.06.2015 14:02

Systém přerozdělování dotací je naprosto zcestný, říká pro ParlamentníListy.cz Leon Bouchal (ODS), a to i přesto, že město uspělo se všemi svými žádostmi. Kriticky se ale opřel i do elektronické evidence tržeb či do soudního procesu s Janou Nagyovou. Nepatrně v čase jsme se vrátili i k 26. kongresu ODS. A nejen to….

Starosta Tovačova: Režisér kauzy Nagyová překročil všechny možné etické hranice
Foto: Redakce
Popisek: starosta Tovačova Mgr. Leon Bouchal (ODS)

Pane starosto, v uplynulém roce se Vám podařilo úspěšně obhájit Váš mandát. Jaká důležitá rozhodnutí jsou nyní před Vámi?

Důležitých rozhodnutí čeká každého starostu spousta. Totéž platí i v mém případě v Tovačově. V současné době pracujeme na nové strategii rozvoje našeho města. Ta bude patřit k základním rozvojovým normám v našem městě v několika následujících letech. Schválit bychom ji měli do konce tohoto roku.

Radnice je úspěšná v čerpání dotací. V uplynulých dvou letech jste z patnácti žádostí o dotace byli 100% úspěšní. Jaký je Váš recept nejen na úspěšné čerpání dotací, ale i splnění dotačních programů?

Myslím si, že žádný recept neexistuje. Za úspěchem v této oblasti stojí spousta hodin práce a schopný tým spolupracovníkům. A někdy také štěstí. Pravidla v dotačních výzvách se často mění a nejsou vždy zcela objektivní. I přes naše úspěchy v získávání dotací stále platí, že nejsem jejich příznivcem. Stále si myslím, že by bylo pro všechny starosty daleko efektivnější získat peníze přímo například prostřednictvím sdílených daní. Každý z nás moc dobře ví, kde je třeba finanční prostředky investovat. Dotace jsou pro nás drahé peníze a živí se na nich spousta různých firem. Mnoho peněz se tak ze systému zbytečně vytrácí. Nás stojí příprava projektových žádostí spoustu času, peněz a energie a efekt bývá velmi často nulový. Získáním dotace teprve nasedáte na kolotoč. A pak se dlouho točíte. Následuje vlastní realizace akce s celou řadou kontrol a průběžných hlášení. Po této etapě stále nejste u konce. Kolotoč se točí dál. Běží období udržitelnosti projektu (u evropských dotací je pětileté). Opět s množstvím monitorovacích hlášení, kontrol a zápisů. Teprve pak se kolotoč zastaví a vy můžete vysednout a počkat, až se vám konečně přestane točit i hlava. Je to normální? Není. Tento systém nás nutí přizpůsobovat se výzvám dotačních programů a nejen potřebám našich měst a obcí. Navíc často riskujete, že na něco někde zapomenete a „chytrý“ kontrolní orgán si zjištěnou chybu náramně užije. A to často i s následným citelným finančním postihem pro obec, která se dopustila zločinu tím, že požádala o dotaci, vše řádně realizovala, ale světe div se, v některém hlášení zapomněla na čárku v textu. Celý tento systém považuji od samého začátku za naprosto zcestný. Zrušme dotační programy a dejme peníze obcím přímo. Ušetříme spoustu peněz, času a energie.

Nabízí se také otázka, v jaké finanční kondici je vlastně radnice?

No a co se týká finanční kondice našeho města? Myslím, že si stojíme velmi dobře. Naše aktuální úvěrové zatížení se pohybuje pod 10%.

Česká ekonomika v prvních třech měsících letošního roku rekordně vzrostla, dokonce nejvíce ze všech zemí Evropské unie. Pociťujete to nějak pozitivně na příjmech města?

Nepociťuji. Vláda se ekonomickým růstem velmi často chlubí, ale není to její zásluha. Ano, obce to pocítí, pokud se vybere více daní a zvýší se tak částka, kterou ze sdílených daní dostanou. Efektivní výběr daní je však stále velký problém. Elektronická evidence tržeb, do které se zamiloval ministr financí, to nezachrání, spíše naopak.

Stále také platí, že obce do 10 tisíc obyvatel by měly z rozpočtového určení daní čerpat více než doposud, a to řádově o dva tisíce korun na obyvatele za rok.  Máte představu, jak peníze navíc využijete? Co je v obci nejvíce potřeba?

Ano, předpokládaná příjmová stránka rozpočtu se nám opravdu zvýšila, ale realita může být bohužel i jiná. V tomto ohledu jsme při sestavování městského rozpočtu velmi ostražití a již několikrát se nám vyplatilo nespoléhat na avízovaná čísla.  Opět se dostáváme k výběru daní. Díky tomu, že se nedaří daně řádně vybírat, nepotkal se v I. čtvrtletí tohoto roku v mnoha městech a obcích výpočet s realitou.

K druhé části otázky musím říci, že se nejedná o peníze navíc. Jsou to peníze, které obcím patří ze zákona. Určitě budeme vědět kde je využít. V našem městě je ještě mnoho věcí k realizaci. Stále je co zlepšovat. Naše občany asi nejvíce tíží špatný stav některých místních komunikací a chodníků. Tato problematika nás bude provázet po celé čtyřleté volební období.

Jestliže jsme u financí. Uplynulý víkend se konal 26. kongresu ODS, kde mimo jiné Petr Fiala kritizoval vládu za to, že se chová neodpovědně v době ekonomického růstu, jelikož neinvestuje, nešetří a nesplácí dluhy. Souhlasíte?

Ne vždy a ve všem s Petrem Fialou souhlasím, ale v tomto případě určitě. Jeho projev na kongresu ODS byl velmi dobrý a situaci týkající se ekonomického růstu země a socialistických praktik současné vlády (rozdávat plnými hrstmi a nemyslet na budoucnost) popsal myslím velmi přesně.

Jak jste spokojen s novým logem a celkovými závěry kongresu strany?

Nové logo se mi líbí. Myslím si, že je třeba s právě probíhajícími změnami v ODS mírně upravit i naši značku. A to se stalo. Asi nejzásadnějším bodem programu kongresu bylo schválení nových stanov, ve kterých je řada velmi potřebných změn (ekonomická zodpovědnost představitelů strany na různých úrovních, snaha o zapojení úspěšných komunálních politiků do vyššího vedení ODS atd.) Ne se vším, co se ve stanovách změnilo, však souhlasím. Mé připomínky ale patří do vnitrostranické diskuse a ne do médií.

Když už jsme u žhavých aktualit, zeptám se i na soudní případ údajného zneužití armádní rozvědky šéfkou kabinetu bývalého premiéra Janou Nečasovou (Nagyovou), v němž byli v pátek všichni aktéři osvobozeni. Co tomu říkáte a jak jste tuto kauzu (která ODS nepochybně poškodila) vnímal? 

Na kongresu ODS to dobře pojmenovat Petr Fiala. My se opravdu dozvídáme z médií o této kauze ledacos. Ale kde je skutečně pravda? Paní Nečasová zavedla za svého působení ve funkci ředitelky sekretariátu premiéra opravdu eticky nepřijatelná pravidla. Ale porušila v něčem zákon? Na to musí odpovědět ti, kterým to přísluší. Já ale nemohu souhlasit s tím, že v demokratické zemi na základě nějakých domnělých a nevyšetřených podezření, padne vláda. A je jedno, jestli je pravicová nebo levicová. Jak je to vůbec možné? Kdo takové představení režíruje? Za velmi nechutné považuji také zveřejnění odposlechů. V tomto případě si myslím, že někdo překročil všechny možné etické hranice.

Blíží se čas léta a s ním hlavní turistická sezóna. Tovačov je vyhledávaným rekreačním střediskem. Jak významnou rolí je pro město cestovní ruch? A na co byste o prázdninách čtenáře do města pozval?

Návštěvníků našeho města každý rok mírně přibývá. Nejsou to však nijak závratná čísla. Na tovačovský zámek každoročně zavítá přibližně 20 tisíc návštěvníků. K našim turistickým atraktivitám dále patří Tovačovská jezera se sportovním rybolovem, koupáním, jachtingem a vyhledávaná ornitologická lokalita, kterou je a soustava tovačovských rybníků s populárním podzimním výlovem toho největšího z nich – Hradeckého.

Prozradíte nám na závěr, kde budete letošní dovolenou trávit Vy sám?

V průběhu léta nás čeká velké množství oprav místních komunikací. Dovolenou proto zatím moc neplánuji. V tuto chvíli vím, že budu necelý týden, přibližně v polovině srpna, trávit s přáteli na kole v okolí Vranovské přehrady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…