Starostka Dvora Králové: Referendum je bezpochyby užitečný nástroj přímé demokracie

27.06.2014 15:36

Komunální volby se blíží. Jak velkou konkurenci shledává Edita Vaňková (ČSSD) v nových politických uskupeních? Šest let v čele radnice ji neodradilo v odhodlání ve své práci pokračovat. Jakými tématy by se chtěla po volbách zabývat? Jak zpětně hodnotí své současné působení na radnici a v jaké je město finanční kondici? I na to se ptala naše redakce.

Starostka Dvora Králové: Referendum je bezpochyby užitečný nástroj přímé demokracie
Foto: archiv starostky
Popisek: Edita Vaňková (ČSSD), starostka Dvora Králové nad Labem

ČSSD se již delší dobu potýká s úbytkem svých preferencí. Naopak rostou preference nových politických uskupení. Jak velkou konkurencí budou podle vás pro ČSSD nové strany v komunálních volbách?

Myslím si, že komunální politika není o jednotlivých politických stranách a jejich obecných ideách a principech, ale především o místních osobnostech a vzájemné spolupráci. Míru konkurence nedokáži odhadnout, ale myslím si, že konkurence je vždy prospěšná.

Ptala jsem se i proto, že byste i vy chtěla na podzim obhájit váš mandát. Prozradíte nám priority, s nimiž budete kandidovat? Jaké jsou vaše vize a plány, kam chcete město vést do budoucna?

Náš dlouhodobý cíl zůstává stejný - Dvůr Králové nad Labem jako ekonomicky stabilní a moderně se rozvíjející město ve všech oblastech života. Perspektivní spádové centrum regionu s dobrými podmínkami pro spokojený život místních obyvatel. Zapojili jsme se do projektu, který mapuje potřeby a přání obyvatel v oblasti budoucího vzdělávání. Celou řadu bodů z volebního programu se nám podařilo splnit, některé jsou rozpracované, na tom bychom rádi stavěli. Určitě je nutné vybudovat novou čistírnu odpadních vod (ČOV), na kterou se nám podařilo získat dotaci z EU. Vedle toho je před námi řada důležitých investičních akcí zejména v oblasti základní infrastruktury. I nadále chceme efektivně a transparentně hospodařit veřejnými prostředky.

Jestliže ve volbách uspějete, co považujte za nejdůležitější?

Otevřenost, komunikativnost a vzájemnou spolupráci koaličních partnerů.

Jako prvotní úkol po nástupu do funkce jste vnímala uklidnění a stabilizaci politické situace na radnici, což se vám podle vašich slov podařilo. Co ale vaše další plány? Podařilo se vám je naplnit anebo existuje něco, co se vám prosadit nepodařilo? A pokud ano, proč?

Volební program byl postaven na krátkodobých i dlouhodobých cílech. Ne vše se tedy samozřejmě podařilo dotáhnout do konce. Považuji za úspěch, že po letech nepatříme již mezi města, která mají nejdražší vodu v republice, a vybudováním nové ČOV se jistě podaří udržet cenu vody na přijatelné úrovni. Rádi bychom se zaměřili na komunikace a investice do základní infrastruktury zejména pro děti – investice do základních škol, volnočasových zařízení, Tyršova koupaliště.

Jak se vám za vašeho starostování podařilo zlevnit chod úřadu?

Vzhledem k narůstajícímu množství agend, které na obce přenáší stát, nemůžeme hovořit o levnějším chodu úřadu. Snažíme se s veřejnými prostředky nakládat efektivně a transparentně. Úspory určitě přineslo používání elektronických aukcí i nákup elektrické energie prostřednictvím burzy.

V jakém stavu jsou aktuálně městské finance?

Rozpočet města se nám podařilo díky omezenému množství investic stabilizovat.

Obyvatelé Dvora Králové nad Labem si nepřejí změnu hazardní vyhlášky ani prodej nebo pronájem vodohospodářské infrastruktury. Vyplývá to z místního referenda, které proběhlo souběžně s předčasnými volbami. Hodnotíte referendum jako užitečný nástroj přímé demokracie?

Ano, bezpochyby.

Radnici se podařilo získat dotaci na druhou čističku. Město už jednu čističku má, s vlastníkem se ale soudí o výši poplatků, a proto si chce postavit čističku vlastní. Kritici poukazují na plýtvání peněz. Čím byste to vyvrátila? Kolik město ušetří?

V tomto případě nejde jen o budování nové ČOV, ale významnou součástí projektu je i rekonstrukce stávajících kanalizačních přivaděčů, která umožní až 40% omezení natékajících balastních vod na ČOV. Kritici si samozřejmě dále neuvědomují nebo nechtějí uvědomit, že i stávající ČOV bude vyžadovat nemalé finanční náklady na rekonstrukci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…