Starostka Frýdlantu nad Ostravicí: Babišovi k úspěchu pomohla média, jež pracují v jeho prospěch

09.05.2014 11:33

Ministr financí se domluvil s firmou NWR na tom, že její Důl Paskov bude fungovat až do konce roku 2017 a vláda dolu poskytne finanční pomoc. Co na to říká starostka Frýdlantu nad Ostravicí, jenž leží nedaleko Paskova, Helena Pešatová (BPP)? A jak celkově hodnotí raketový vzestup Andreje Babiše? „Důležité je, kým je Andrej Babiš obklopen.“ Řeč byla také o nezaměstnanosti, či plánech, které má do budoucna. A nejen o tom…

Starostka Frýdlantu nad Ostravicí: Babišovi k úspěchu pomohla média, jež pracují v jeho prospěch
Foto: Archiv HP
Popisek: Starostka Frýdlantu nad Ostravicí RNDr.Helena Pešatová (BPP)

Paní starostko, k trvání nové vlády jste byla skeptická již od počátku. Když nyní sledujete konflikty uvnitř koalice, kterých stále přibývá, jak dlouhé podle vás bude její fungování?

Současnou koalici nekorunují fatální konflikty, na které jsme byli zvyklí za poslední léta. Neshody a různost názorů je obvyklou formou vzájemné komunikace koalice, která není tvořena jednou stranou, zejména pokud nemají hysterické a patové závěry, jak tomu bylo ještě před nedávnem. Současné nastavení snad bude  nějakou chvíli fungovat..

Opravdový problém podle vás nastává, když se jedinou pracovní náplní opozice stane systematické útočení na koaliční partnery. Po předčasných volbách, ale částečně i před nimi, se stala terčem kritiky především jedna osoba, Andrej Babiš. Je podle vás kritika na místě? Jak byste vy osobně hodnotila raketový vzestup Andreje Babiše?

Nevím, zda je Vaše otázka správně položena. Otázkou totiž je, zda Andrej Babiš, coby velmi úspěšný podnikatel, něco získal, nebo se pouze „reinkarnoval" do jiné společenské podoby. Co se popularity týče, živě si pamatuji loňské veřejné průzkumy znalostí osobností. Ještě v létě 2013 Andreje Babiše velká část obyvatel neznala, nebo na něj neměla názor. Hnutí muselo vynaložit velké úsilí, aby ho představilo. Na druhou stranu to však nebylo ani tak obtížné, média pracovala v jeho prospěch. Podle mě se objevil někdo, po kom lidé toužili, kdo si nevydělává pouze politickými řečmi, a je malé riziko, že něco rozkrade. Jiná otázka je, kým je tento člověk obklopen. Obávám se, že stejně jako je tomu v jiných politických stranách, tak i do hnutí ANO budou pronikat ti, kteří využijí nově vzniklé situace ke svému prospěchu.

Hodně se hovoří o tom, že lidé dávají přednost nepolitické politice. Potvrzuje to nejen zmíněný úspěch Andreje Babiše, ale i prezidentské volby na Slovensku. Přinese to však podle vás nějakou pozitivní změnu, nebo se domníváte, že je třeba jít ještě dál? Mám na mysli například změnu volebního systému.

Pokud lidoví politici uspějí a vydrží, jsou nejlepším zrcadlem té druhé strany, která buď musí mlčet, nebo úplně odejít.

Andrej Babiš se také nedávno dohodl s předsedou představenstva skupiny NWR, že na Dole Paskov se bude těžit do konce roku 2017. Stát podpoří sociální program pro horníky 600 miliony korun, společnost NWR pak zaplatí sanaci dolu. Dosud se počítalo s ukončením činnosti dolu v roce 2016 s tím, že stát vydá až 1,1 miliardy korun. Je to dobrá zpráva pro horníky a daňové poplatníky?

S ohledem na regionální katastrofu, kterou propuštění málem šesti tisíců horníků je, se to jeví jako dobrá zpráva. Tyto peníze nejdou do kapsy panu Bakalovi, ale je to de facto příspěvek do sociálního systému kraje. Pozitivní na tom je ta skutečnost, že máme k dispozici bezmála 2-3 roky příprav. Záleží, jak tento čas využijeme. Neodpustím si však poznámku, že garance státu by měla být vyvážena a majitelé OKD nebo NWR jsou tím pádem státu něco dlužni a měli by se k tomu postavit čelem.

Byť Frýdlant nad Ostravicí s Dolem Paskov nesousedí přímo, i vy očekáváte nárůst nezaměstnanosti a kriminality. Neobáváte se ale také eskalace sociálního napětí, jež v posledních letech nabírá na síle i intenzitě? Máte nějaké takové signály?

Mylná představa veřejnosti je, že propuštění postihne vesnici Paskov, případně kousek Frýdku-Místku. Realita je taková, že byť by v našem městě nebydlel jediný horník, naše firmy dolům dodávají jako subdodavatelé zařízení, techniku nebo služby. Samozřejmě se nás tato problematika silně dotýká a signály z obav jsou na každém rohu.

Rýsují se naopak ve městě nějaká nová pracovní místa? A na co nejčastěji narážíte při jednání s potencionálními investory?

Z nejnovějších statistik vyplývá, že podíl nezaměstnaných osob ve frýdecko-místeckém okresu je 7,9 %, a to představuje tradičně nejnižší číslo mezi okresy Moravskoslezského kraje (krajský průměr je 10,7 %). Co se týče Frýdlantska, tak tento podíl představuje 7,6 % a počet nezaměstnaných zaevidovaných na KoP v našem městě je 1293. Je mi to líto, ale nových pracovní příležitostí není mnoho a v současnosti se nabízejí ponejvíce ve službách. Potenciální investoři požadují prostory pro své podnikání a pomoc při vyřizování administrativních záležitostí. Pracovníci městského úřadu jsou jim nápomocni při veškerých administrativních úkonech.

I vy byste letos chtěla obhájit váš mandát. Když ve volbách uspějete, co považujte za nejdůležitější?

Není důležité zůstat sedět v křesle starostky. Nejdůležitější je zůstat sama sebou, ctít pravdu, zachovat si svou tvář a dobrý vztah k městu, ve kterém žiji a pracuji. Myslím si, že post starostky není zaměstnání a nesmí být klíčem k podnikání. Naopak je to povolání a šance změnit město k lepšímu. Děkuji tak za možnost, která mi byla poskytnuta a já si tohoto nesmírně cením.

Za vašeho starostování došlo ke změně organizační struktury MěÚ, podařilo se vám otevřít novou třídu MŠ, dokončit II. etapu výstavby kanalizace či řadu dalších investic, o nichž jsme spolu již hovořily. Existuje ale nějaká priorita vašeho programu, o níž jste si 100% jistá, že se nesplní? Proč?

V případě, že bych neobhájila pozici starostky, tak stoprocentně nedokončím projekty, které jsou naplánované na závěr roku. To nehovořím o záměrech a připravovaných akcích s přesahem do dalších let.  A těch není málo. Například prodloužení vodovodního řadu Nová Dědina, vybudování parkovacích ploch na již vykoupeném pozemku u České pošty, a. s., dopravní řešení problematické křižovatky u kolejí společně s ulicí Poštovní nebo dokončení stavebních úprav a komunikací s důrazem na bezpečnost v blízkosti Základní školy T. G. Masaryka a výhledově i ZŠ Komenského, generální oprava budovy našeho střediska sociálních služeb, na kterou čerpáme finance z česko-švýcarských fondů aj. V opačném případě musím zaklepat na dřevo, že se nám daří plnit všechny plány a cíle včas a v požadovaném rozsahu. Do podzimu hodláme dokončit několik významných akcí. Náročnou rekonstrukci kulturního domu, provést výměnu oken budovy Základní školy Frýdlant nad Ostravicí a zateplit ji, uskutečnit rozsáhlou rekonstrukci střechy bývalého kláštera - nynějšího Střediska sociálních služeb, zajistit generální opravu významné komunikace města, ulice Nádražní a spoustu menších investičních akcí. Všechny tyto zmiňované projekty povedou ke zlepšení života občanů Frýdlantu nad Ostravicí tak, aby se tu skutečně cítili doma a byli zde šťastní. Zaslouží si to.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…