Starostka Krnova: Preferuji práci v týmu

16.03.2015 14:39

Počet žen v politice roste a důkazem je i Krnov, kde se již třetí starostku v řadě stala Jana Koukolová Petrová (BPP). Co ji přimělo opustit zdravotnictví a vstoupit do politiky? Proč se rozhodla kandidovat zrovna za hnutí ANO? A o co by se chtěla ve městě zasadit? Vyjádřila se také k obchvatu města, k neproměněné nominaci města na Roma Spirit či k vleklému problému s modernizací objektu městských lázní. A nejen k tomu…

Starostka Krnova: Preferuji práci v týmu
Foto: archiv starostky
Popisek: staristka Krnova Jana Koukolová Petrová

Ačkoliv dlouhou dobu vládli Krnovu muži, nyní jste již třetí starostkou v řadě. Jakým způsobem změna pohlaví ovlivnila samotné město? Shledáváte nějakou změnu?

Nedomnívám se, že kvalita práce zvoleného starosty či starostky je dána pohlavím. To znamená, že „dobrým starostou“ může být jak muž, tak i žena. Je sice všeobecně známo, že ženy mají větší smysl pro detail, estetiku, intuici a empatii, ale bez ohledu na pohlaví jsme všichni „snůškou“ dobrých a méně dobrých vlastností osobnosti. To platí i pro mezilidské vztahy. Skutečnost, že jsem již třetí krnovskou starostkou v pořadí, není dána podle mého soudu pohlavím, ale výsledkem voleb občanů. Jsem přesvědčena o tom, že i předchozí starostové a starostky vykonávali svoji funkci ve prospěch města a jeho občanů.

V komunální politice jste první volební období a hned ve funkci starostky. Čím jste si podle Vás získala hlasy občanů?

Těch aspektů by mohlo být více. Po celý svůj život bydlím a pracuji v Krnově. Téměř 30 let jsem působila ve zdravotnictví a sociální sféře. Jen novorozenců mi prošlo pod rukami téměř deset tisíc. Ti dnes patří již ke střední generaci, mým potencionálním voličům. A našla bych ještě další důvody pro moji volbu.

Jak již bylo zmíněno, než jste se stala starostkou, působila jste ve zdravotnictví. Co Vás tak přimělo kandidovat? Přeci jen dnes má funkce politika negativní nádech. A je něco, co Vás samotnou ve funkci překvapilo?

Opakovaně jsem byla oslovena svými přáteli, zdali bych nechtěla zhodnotit své dosavadní profesní zkušenosti ve prospěch občanů města. To bylo jedním z důvodů, proč jsem přijala nabídku kandidovat v komunálních volbách. Také vnímám negativní postoj veřejnosti ke statusu politika. Ale i v tomto postavení, stejně jako v jiných profesích, jsou lidé hodnoceni kladně či záporně. Je to vždy o jedincích.   

Protože jsem pracovala vždy systematicky a důsledně, množství a různorodost činností ve funkci mne nezaskočily. Rozsah působnosti starostky je však časově velmi náročný.

Proč jste se rozhodla své jméno spojit s hnutím ANO? A neuvažujete o vstupu do strany?

Od počátku působení hnutí ANO 2011 na politické scéně jsem se stala jeho sympatizantem a identifikovala se s jeho programem. Zatím však o vstupu do této strany neuvažuji.

Mezi Vaše osobní priority patří snaha o týmovou spolupráci nejen na radnici, ale zapojit chcete také občany. Domníváte se tak, že tato oblast byla v minulosti podceňována? A jaké konkrétní změny v nejbližší době plánujete.

Věřím, že se mi tato týmová strategie daří plnit a hodlám v ní i nadále pokračovat.

Zapojení občanů do dění města je například konkretizováno v našem programovém prohlášení (schránky důvěry, otevřená radnice). Dalšími možnostmi jsou ankety v rámci akcí města, komunikace prostřednictvím facebooku města, hovory s občany na jednáních zastupitelstva atd. Následující formy spolupráce s občany se budou odvíjet od aktuálních potřeb města.

Každé vedení mělo a bude mít svůj styl řízení a způsob zapojení veřejnosti do dění města. Je nesporné, že naši předchůdci udělali řadu pozitivních kroků směrem k občanům a na ty plánujeme navazovat.

Je podle Vás radnice směrem k občanům maximálně otevřená a transparentní, nebo má v tomto směru nějaké resty?

Z mého pohledu je stále co zlepšovat a týká se to rovněž přístupu k občanům a jejich informovanosti.

Na spolupráci jste se dohodli vedle KDU-ČSL s tradičními stranami ČSSD a ODS, které jsou ve vedení města už léta. Jak byste hodnotila první měsíce spolupráce?

Přesto, že našimi koaličními partnery jsou déle působící strany, převážná část členů rady je sestavena z nových tváří. Naši dosavadní spolupráci hodnotím jako konstruktivní. Prioritně nesázím na stranickost, ale na schopnosti a vůli jednotlivých radních ke kooperaci. Jak jsem již opakovaně uváděla, preferuji práci v týmu, která povede k dalšímu pozitivnímu rozvoji města.

Stavba obchvatu by mohla začít již příští rok, což radnice vítá. Nadšení nesdílí ale všichni občané, kteří dlouhodobě usilují o změnu trasy obchvatu, protože mají strach z přivedení automobilové dopravy po obchvatu až k ochrannému pásmu prameniště pitné vody. Můžete tyto obavy vyvrátit?

V žádném případě by vedení města nepodpořilo projekt, jehož realizace by narušila či zhoršila místní životní prostředí. Ze stejného důvodu by příslušné státní instituce nevydaly povolení a nedaly zelenou pro schválení takového projektu. Podle mně dostupných informací povede trasa obchvatu mimo prameniště pitné vody. Jsem přesvědčena o tom, že výstavba obchvatu pomůže odlehčit našemu městu nejen od narůstající osobní dopravy, ale zejména od tranzitu kamiónů.

Krnov byl nominován na cenu Roma Spirit  za přístup ke vzdělávání a bydlení sociálně slabých. A ačkoliv nominaci neproměnil, už jen to, že ho porota vybrala do užšího výběru tří obcí z celé republiky, je obrovský úspěch. Čemu jej přičítáte? A hlavně, co byste poradila svým kolegům, kteří ve městě řeší podobný problém?

Ano, je to velký úspěch nejen města, ale zejména jednotlivců a organizací, které se na realizaci projektů, zaměřených k integraci romské menšiny do společnosti, podíleli a nadále podílejí. Nominace Krnova mezi tři nejlepší byla vyvrcholením dlouholeté a systematické práce.

Město Krnov se v oblasti vzdělávání může chlubit navzájem provázaným systémem předškolní a školní přípravy dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí, jehož základem jsou doučovací kluby. Také přístup města v oblasti bydlení je v mnohém ojedinělý. Kromě zajištění důstojného bydlení pro všechny obyvatele města rozvíjí systém prevence ztráty bydlení a asistenčních služeb. Ty podporují občany, kteří o bydlení přišli, při návratu na běžný trh s byty.

Svým kolegům doporučuji využít možnosti zapojení města do podobných programů a projektů, které směřují k praktickému vyústění ve prospěch romské komunity.

Za největší problém města označili občané, jako již tradičně, modernizaci objektu městských lázní. Jak se k tomu město postaví?

Vedení města zakomponovalo požadavek občanů na řešení problému do Programového prohlášení. V něm se zavázalo dokončit vyšší stupně projektové dokumentace na akci „Rekonstrukce městských lázní“ a současně zahájit minimálně 1. etapu rekonstrukce stávajícího krytého bazénu.

Občané se také vyjádřili pro obnovení veřejné služby a dalších nástrojů na podporu zaměstnanosti. Vy sama jste pro obnovení služby? A jaká další opatření plánujete?

Pojem „veřejná služba“ je velmi široký, zahrnuje věcné veřejné služby, správní činnosti a finanční podporu. Máte-li na mysli veřejnou službu ve veřejném zájmu (s uplatněním v sociálních službách, zdravotnictví, školství, kultuře, dopravě ad.), tak tento systém plně podporuji a jsem pro jeho obnovení. Další nástroje podpory zaměstnanosti, jako jsou veřejně prospěšné práce a rekvalifikační stáže na městském úřadě ve formě společensky účelných pracovních míst, ve spolupráci s úřadem práce město dlouhodobě realizuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…